Valerie Aflalo: ”Jag vill tillbaka till kärnan i varumärket”

15 maj, 2024 
Valerie Aflalo
Privat
Modedesignern Valerie Aflalo behövde en nystart i livet för att hitta tillbaka till kreativiteten och glädjen i jobbet. För Femina berättar hon nu om livsförändringen, framtidsplanerna och delar med sig av trendspaningar för sommarmodet.
– Det kändes inte riktigt bra i magen att fortsätta på det sättet, säger hon.
Annons
Femina stylar #2 – Tre looks som är perfekta för sommarfesternaBrand logo
Femina stylar #2 – Tre looks som är perfekta för sommarfesterna

Modedesignern Valerie Aflalo, 47, grundade modevarumärket Valerie 2005 och sedan dess har kungligheter, branschkollegor och kändisar hyllat hennes design. Men under pandemin kom Valerie till en punkt i livet då hon längtade efter en förändring – en förändring som resulterade i en nystart.

– Jag upptäckte under pandemin att jag levde ett väldigt inrutat liv. Jag tänkte inte efter så mycket, jag bara gjorde saker dag in och dag ut, även fast jag ibland kände att det var för stressigt på många sätt, säger hon och fortsätter:

– Jag ville egentligen ha det på ett annat sätt. Jag orkade inte den pressen och stressen som kom med hela mitt jobb, säger hon.

Valerie Aflalo kläder
För Aflalo blev pandemin en nystart där hon lämnade jobbet som designer för modevarumärket Valerie.Privat

Modevarumärket Valerie gick från ett litet familjeföretag till ett stort kommersiellt företag – en succé i mångas ögon men som för Valerie till slut resulterade i att glädjen och kreativiteten sakta försvann.

Annons

– Man kommer till en punkt där man bara sitter med stora produktioner och letar efter vad nästa grej är. Jag tappade kreativiteten och kände till slut ”behöver verkligen världen ett nytt plagg av mig?”. Det kändes inte riktigt bra i magen att fortsätta på det sättet.

En nystart var det hon behövde och i samband med pandemin lämnade hon sin roll som designer för Valerie – eller ja, hon lämnade den stressiga modevärlden och det som modevarumärket var då.

Finns Valerie som modevarumärke kvar?

– Det finns kvar, men inte på samma sätt som förut. Jag vill tillbaka till kärnan i varumärket som det var från början. Mer handarbete och kreativitet där jag själv har kontrollen.

Vad är framtidsplanerna?

– Jag vill gärna fortsätta jobba med mode. Men inte på det sättet som jag jobbade förut. Jag har gjort det i 16 år nu och det var jättekul. Men drömmen är att kanske få arbeta mer med couture och brudklänningar, några få plagg till utvalda tillfällen.

Annons

Drömmen är inte långt borta då hon, när vi pratas vid, designar sin första brudklänning.

– Det har varit jättekul att komma tillbaka igen på det sättet. Att få jobba med kvinnor som ska gifta sig och hjälpa dem att ta fram sitt livs klänning.

Valerie Aflalo ELLE-galan 2024
Valerie Aflalo i en klänning från Lars Wallin på ELLE-galan 2024.Privat

Utöver modedelen så lanserade hon under våren youtubeserien A pretty Good Life med fokus på trädgård, inredning och där hon vill hitta meningen med livet.

Vad är meningen med livet, enligt dig?

– För mig handlar det om att testa sig fram. Det perfekta livet finns inte. Men känslan av att välja själv, det tror jag är det viktigaste. Sedan att göra saker i vardagen som man tycker om att göra. Jag njuter av vackra blommor, god mat och att göra det trivsamt runt omkring mig. För mig är det en stor del av meningen med livet.

Valerie Aflalo mat och trädgård
I vår lanserade hon youtubeserien ”A Pretty Good Life”.

Favoritplaggen i garderoben

Som designer har det varit mycket färg och mönster, men hon själv har en klassisk stil där jordnära toner, bra kvalitet och bekvämlighet är grundpelarna som bär garderoben.

Annons

– Jag har en viss förkärlek för de vita plaggen. Jag älskar en fin oversize vit skjorta med ett par bra jeans.

Vad är bra jeans enligt Valerie?

– De får inte vara för tighta i midjan, det är viktigt för mig. För ett tag sedan slängde jag ut alla mina tighta jeans, alla stuprörsjeans och alla som sitter åt i midjan. Jag gillar mer raka eller lite vidare jeans. Sen gillar jag verkligen höga midjor, en skön hög midja som formar kroppen lite.

Raka linjer, jordnära och klassiska färger är trender som enligt Valerie håller i sig över sommaren. Något hon tror beror på att fler vill tänka hållbart i stället för att handla efter trender.

Valerie Aflalo jeans
Bekväma jeans som inte sitter år är ett måste i basgarderoben om Valerie får bestämma.Privat

– Folk köper mer plagg som är hållbara snarare än kul för en kväll. Man tänker nog att den där klänningen ska man kunna ha på festen men också på aw:n eller på jobbet. Att den lever längre än en gång.

Annons

Att tänka hållbart och förändra sina modevanor har kommit med åren, även för Valerie. Hon prioriterar bra kvalitet, säljer eller skänker vidare plagg och är restriktiv med vad som faktiskt får ta plats i garderoben.

– Tidigare levde man för dagen eller för helgen, men nu lever jag för flera år.

Följer du själv modetrender?

– Jag älskar ju mode och är svag för design. Men vissa trender känner jag mig inte bekväm i, även om jag tycker det är fint på andra. Sedan flera år tillbaka har jag blivit mycket mer klassisk i min stil. Men det hänger nog ihop med hur jag vill att ett plagg ska leva längre. Jag vill titta in i min garderob och känna glädje över vackra plagg som ger mig någonting.

Så får du en klassisk stil – 6 plagg som sätter sitlen

1. Fina stickade tröjor

– Jag förstår att alla inte kan köpa kashmirtröjor, men man kanske kan hitta något liknande material. De är lätta att kombinera till jeans och en kavaj. En bra standardlook för jobbet!

2. Skjortor

– Bra basplagg att ha i garderoben!

3. Jeans att rotera mellan

– Ett par vita, ett par blå och ett par svarta jeans som man kan rotera mellan!

4. Fina accessoarer

– Satsa på ett lite finare bälte eller en väska. Det gör väldigt mycket för hela looken!

5. Roliga örhängen

– Ett par statement-örhängen kan lyfta vilken outfit som helst!

6. Den svarta klänningen

– Det kan vara bra att ha i garderoben tycker jag.

Modeguide: 3 största trenderna inför våren och sommaren 2024Brand logo
Modeguide: 3 största trenderna inför våren och sommaren 2024Annons