Vanliga misstagen gäster gör med tal, kläder och etikett på bröllop

23 apr, 2024 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Johanna Kajson, bröllopspar
Att gå på bröllop är roligt – men som gäst kan det vara lätt att trampa lite fel.
Bröllopsexperten Johanna Kajson varnar för vanliga bröllopsmisstag som många gör, och hur du kan undvika dem!
– Om du undrar om den är för ljus så är den för ljus, säger Johanna Kajson.
Annons
Mina skönhetsfavoriter #1 – Rania Shemoun OlssonBrand logo
Mina skönhetsfavoriter #1 – Rania Shemoun Olsson

Att bli bjuden och få gå på bröllop är något de flesta tycker är roligt – men det kan också vara nervöst om man är rädd för att råka trampa snett eller göra fel. Johanna Kajson är Sveriges kändaste bröllopskoordinator, som i sitt jobb har gått på otaliga bröllop genom åren, och hon vet vilka vanliga misstag som många brukar göra.

För Femina delar hon nu med sig av smarta tips att tänka på, för att du ska undvika de vanliga misstagen!

Kläder på bröllop

Brudparet bestämmer vilken klädkod det är som gäller på bröllop, och det kan ibland vara svårt att veta vad som gäller. För även om man kan googla sig till vad en klädkod betyder så kan den innebörden vara lite ålderdomlig. Är du osäker på klänningslängd eller dylikt kan du fråga brudparet eller en annan gäst.

Annons

En regel som brukar vara stenhård på de flesta bröllop är att det bara är bruden som bär vitt, och Johanna Kajson har en tydlig regel.

– Man ska inte bära vitt, och inte något som kan tas för vitt. Om du undrar om den är för ljus så är den för ljus.

Kajson tycker också att rött går bort på bröllop, även om den klädkoden grundar sig i en gammal myt.

– Det finns en oskriven regel om att inte bära röd klänning heller, för det finns en gammal myt om att du har legat med brudgummen om du bär rött. Även om det inte stämmer så kommer minst en person tänka tanken, så varför villl du sätta den spotlighten på dig själv?

Misstagen med bröllopstal

Som bröllopskoordinator har Johanna Kajson, som också är bloggare hos Femina, hört mängder av tal – och några misstag är vanligare än andra.

– Det största problemet är för långa tal, och att man inte förberett sig tillräckligt bra. Man tänker att man ska gå upp och vara skön och rolig, men så blir det längre och längre när man står där, säger hon och fortsätter:

Annons

– Ett annat vanligt problem är att man inte vågar prata i micken om man redan har lite scenskräck. Men problemet med att tala när folk inte hör en är att de tappar fokus, så prata bara i micken.

Johanna Kajson tycker också det är viktigt att fokusera på båda personerna som gifter sig, även om man känner den ena personen mycket bättre.

– Många gör så att de bara håller tal till ena parten, och berättar om dess barndom och ungdom. Men det här är ingen 40-årsfest utan ett äktenskap där ni ska fira er och er relation. Håll talet till brudparet, och spara minnena till födelsedagsfesten.

8 oväntade kändispar som gift sig i Las VegasBrand logo
8 oväntade kändispar som gift sig i Las Vegas
Annons