Anna von Hausswolff stoppades från att spela i Frankrike
1:48

Efter reklamen: 5 snackisar från veckan som gått

(1:48)

Oh I, I made love with the devil

With the devil.

Oh I, I made love with the devil

With the devil.

Det är oklart om det var Anna von Hausswolffs låt Pills eller von Hausswolff själv de hade störst problem med, men i tisdags lyckades ett hundratal katolska fundamentalister stoppa hennes konsert i Nantes-kyrkan Notre-Dame du Bon-Port genom att blockera ingången och sjunga religiösa sånger. De verkade mena att hon var en ”high priestess for satanic harmonies”, en översteprästinna för sataniska harmonier.

Det låter som en Monty Python-sketch, men dagen efter ställdes också en planerad kyrkokonsert i Paris in i rädsla för nya protester.

”Trodde vi lämnat medeltiden bakom oss”, sa von Hausswolff till DN.

Saudiarabien lägger ofattbara summor på turism

I Saudiarabien gör de tvärtemot de demonstrerande fundamentalisterna, och gör allt för att visa omvärlden att de inte är medeltida. Ofattbara summor pengar läggs på turism, och framförallt på kultur, nöje och idrott, influgna stjärnor och influencers.

Just nu pågår till exempel landets första stora internationella filmfestival. Den sparkades igång dagen efter att landet första Formel 1-Grand Prix avslutades, i ett sprillans nytt palats byggt för festivalen. På hemsidan skryter de om de internationella stjärnorna som är på plats på röda mattan. I fokus på festivalen: saudiarabiska kvinnliga filmskapare.

”Stor risk att regeringen 2030 kommer att bestå av influencers”

Influgna journalister skriver om hur förvånade de är över att så många kvinnor också jobbar med festivalen och att så många kvinnor har bara armar. Kanske får det dem att tillfälligt glömma bort att biografer i landet slutade att vara förbjudna för mindre än fyra år sedan, att kvinnor tilläts köra bil först 2018 och att homosexualitet kan straffas med döden.

Rebecca & Fiona ställde in

Härom veckan var Justin Bieber på plats för en spelning i landet, och nästa vecka hålls musikfestivalen MDL Beast Soundstorm med stjärnor som David Guetta på scen. Svenska Rebecca & Fiona hoppade av, men andra svenskar som Axwell och Alesso står kvar i programmet. Det finns grova pengar att tjäna på att ställa upp som presenning och täcka över sådant som regimen inte vill ska synas.

Så ja, kultur kan fungera som skygglappar – men mer effektiv är kultur nog ändå som ögonöppnare. För diktaturer och fundamentalister är kultur rent generellt helt hopplöst att ha att göra med.

Så mycket bättre har blivit en P3-soppa – nu måste det äldre gardet in

Filmer klipps om för att passa den kinesiska censuern

Var och varannan vecka läser vi om hur konservativa i USA och många andra länder vill stoppa de ena eller de andra böckerna från att finnas på skolbibliotek, så att ingen ska smittas av HBTQ-propaganda eller på andra sätt misshaglig kultur. Svenska politiker har försökt stoppa författarbesök på svenska bibliotek av ungefär samma anledningar. Talibaner förbjuder vissa sorters musik och film.

I Kina stoppar man vad man kan av alla möjliga sorters kulturyttringar (och amerikanska filmbolag klipper glatt bort eller undviker helt vissa element för att filmerna ska passera kinesiska censorer eller bättre passa för kinesisk marknad).

Nordkoreas Kim Jong-un har kallat sydkoreansk kultur för en elakartad cancer som korrumperar landets unga och får dem att ändra klädstil, frisyrer, sätt att prata och vara. Hela grunden landet står på riskerar att falla ihop om man inte tar tag i problemet, menar han och statsmedia.

Nyligen dömdes en grupp nordkoreanska studenter därför till straffarbete och döden för att de smugglat in och tittat på sydkoreanska Squid Game. Så stark var deras längtan efter kultur och bitar från världen utanför att de var beredda att ta en sådan risk. I undersökningar och intervjuer som gjorts med avhoppare som tagit sig till Sydkorea har det också varit tydligt att många av dem tagit del av K-pop och K-pop-videor.

Emma Gray Munthe: Därför hade jag inte velat sitta i ett rum med A-ha i 468 minuter

Man får aldrig glömma vilken lyx det är för oss i Sverige att kunna bada i popkultur var och när vi vill. Kultur av enklaste sort kan öppna ögon och försätta berg, sänka och höja moral – och det också helt utan att vara satanistisk.