7 viktiga saker att tänka på om du står nära någon i sorg
1:31

Efter reklamen: 7 viktiga saker att tänka på om du står nära någon i sorg

(1:31)

Slå på ljud

Det är klart att man blir berörd när ett litet barn dör. Men jag förstod inte varför jag blev så oerhört ledsen när just Cristiano Ronaldo förlorade sitt. En kaxig fotbollsspelare med miljarder kronor på kontot och diamant i örat.

Men det är sorg utöver det vanliga med barn och död såklart.

Kanske är det Georgina som jag månar om – tjejen jag upplever att jag just har lärt känna. I början av året kom nämligen en ny realityserie till Netflix, en serie som blev omtalad i hela världen. Den var på spanska och skildrade en Askungesaga i modern tid. I am Georgina heter den och kretsar kring huvudpersonen Georgina Rodriguez – en spansk 28-åring med över 37 miljoner följare på Instagram. Anledningen till den stora skaran följare är att hon sedan 2017 är tillsammans med en av världens största fotbollsspelare: Cristiano Ronaldo.

Ronaldo och Georgina

Ronaldo och Georgina mötte då hon arbetade i en Gucci-butik i Madrid.

CESAR CEBOLLA/DYDPPA/REX/SHUTTERSTOCK

De träffades när hon jobbade som expedit i Gucci-butiken i Madrid. Hon kommer från enkla förhållanden, från en liten stad i norra Spanien, och beskriver själv i serien hur hennes liv förändrades över en natt när deras blickar möttes och kärleken slog till. Hon flyttade från en trång lägenhet till ett lyxhus där hon gick vilse första gången hon skulle hämta ett glas vatten i köket. Garaget är fullt av bilar av dyraste märken och privatplanet står ständigt redo att startas. Inredare, flygbesättning och assistenter hör till vardagen, men trots detta överdåd verkar Georgina främst bry sig om att barnen har det bra.

Blev mamma till de barn Cristiano Ronaldo skaffat genom surrogat

För hon blev omedelbart mamma till de tre barn som Cristiano Ronaldo hade skaffat sedan tidigare genom surrogat. Snart fick de också dottern Alana tillsammans.

Georgina vill renovera huset som mest ser ut som en parodi på en lyxbostad. Målet är inte att det ska bli ännu lyxigare: tvärtom hon vill ha billigare mattor och prylar för att anpassa allt efter barnen. Hon verkar ha fått nog av den onödiga lyxen när ungarna tappade jordgubbar på kashmirmattan och fläcken inte gick bort. Georgina framstår som godhjärtad och är varken underdånig inför rikedomen eller spelat självsäker som en Hollywoodfru. Hon ser sig bara som väldigt lyckligt lottad, kär i Ronaldo och hon älskar att äta spansk skinka.

Malin Collin: De manliga förebilderna blev plötsligt två våldsutsatta komiker

I slutet av oktober förra året fick världen veta att paret väntade tvillingar genom ett Instagraminlägg där de visade upp ultraljudsbilderna. 32 miljoner hjärtan och en halv miljon gratulationer vällde in. Strax innan jul skickade paret ut en video där de fyra barnen smällde två ballonger. Ur den ena kom rosa konfetti och ur den andra blått, vilket visade att de ännu ofödda tvillingarna var en flicka och en pojke.

Ronaldos och Georginas son dog i samband med förlossningen

Sedan sorgen.

På annandag påsk lade paret ut ett inlägg som ingen förälder någonsin ska behöva formulera: deras nyfödda son hade dött i samband med förlossningen. Deras fasansfulla verklighet blev en världsnyhet. I uttalandet skrev de att det enda de kan glädjas åt i det mörka är att dottern överlevde. Så tackade de all vårdpersonal som hjälpt dem. Här kan man föreställa sig att en fotbollsspelare som i princip badar i miljontals eurosedlar har valt ett alldeles förträffligt sjukhus där barnen ska födas. Och så är väl det mörka i livet, att oavsett hur mycket pengar man än har kan man inte vaccinera sig mot tragedier.

Kondoleanser vällde in. Både från klubbkamrater och spelare från de värsta fiendefotbollslagen.

Cristiano Ronaldo, Cristiano Ronaldo Jr och Georgina Rodríguez vid The Best FIFA Football Awards

Cristiano Ronaldo, Cristiano Ronaldo Jr och Georgina Rodríguez vid The Best FIFA Football Awards.

Philippe Perusseau/REX

Det är något när barn dör.

Huden är tunnare just nu mitt i kriget i Ukraina. Småbarnen i Mariupol, Butja, Irpin och Charkiv. Det spelade ingen roll att ingen kunde tro att Ryssland skulle starta ett krig, det hände ändå. Och barn dog.

Medan kondoleanserna på Instagram växer till över en halv miljon på Ronaldos konto, ska de ändå begrava en pojke.

”Livet går alltid framåt oavsett vad man vill”

Och här börjar det kännas alldeles för mörkt, även för min del.

Malin Collin: Mindre buskis och mer passionerad realism

Så just nu väljer jag att fokusera på att min nya reality-vän Georgina är en så fin mamma och det kommer hon fortsätta vara även genom sorgen. Och jag tänker på alla de miljoner småbarn som jag sett passera gränsen till Polen rakt in i säkerhet i snart två månader. Där står polska volontärer och delar ut godis och gosedjur och varenda barn skiner upp någon sekund. Mitt i tragedin finns livet och livet går alltid framåt oavsett vad man vill. Hur rationellt det än kan låta innebär det också hopp.

Och det behöver i alla fall jag just nu.

Mest läst