Trendar: Nostalgi Livsstil Livsberättelser Intervjuer Mitt liv Min aborträtt Feminas historia

Malin Collin: Varför vill USA tillbaka till 70-talet?

13 maj, 2022
AvMalin Collin
FotografTT
70-talsnostalgi låter ofarligt och mysigt.
Men inte för kvinnor.
Låt oss slippa få ett ”The handmaid’s tale”-liknande liv.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Allt om Texas nya abortförbudBrand logo
Allt om Texas nya abortförbud

När jag satt och scrollade på min telefon flimrade plötsligt några rödklädda figurer förbi. Jag förstod att jag hade hamnat rakt in i smygtagna bilder från inspelningarna av femte säsongen av tv-serien ”The handmaid’s tale”. Serien som kom 2017 blev oerhört omtalad på såväl kultursidor som bland tittarna. ”The handmaid’s tale” bygger på en bok av Margaret Atwood och handlar om ett dystopiskt USA i nära framtid där någon oklar form av miljökatastrof har skett, vilket lett till att nästan hela befolkningen är infertil. Men några kan fortfarande få barn och det amerikanska samhället har blivit en ultrastrikt fundamentalistisk kristen diktatur. Eliten får ha en tjänarinna boende hos sig vars enda uppgift är att bli gravid. När hon fött barnet tillhör det paret som håller henne fången. Så får tjänarinnorna byta familj och samma procedur upprepas igen.

Annons

Kvinnans kropp är med andra ord inte kvinnans längre.

För fem år sedan kändes serien spännande och fascinerande. Nu finns kuslig paralleller till samtiden.

För ingen har väl missat att Högsta domstolen i USA eventuellt kommer att riva upp abortlagen från 70-talet och låta delstaterna själva hantera sin abortlagstiftning. Det skulle innebära att man i flera delstater inte kommer att kunna genomföra en abort överhuvudtaget. De kvinnor som har nog med pengar, kan fortfarande flyga till en mer liberal delstat och få sin abort gjord där. Men de mest utsatta kvinnorna i USA skulle i praktiken behöva föda barn de inte kan eller vill ha.

Visst är det fascinerande att en massa män fortfarande anser att de ska fatta beslut om privatpersoners egna kroppar? Jag läste en tweet som en amerikan hade skrivit: ”Stoppa aborter från själva ursprunget! Steriliseringar går att återställa. Låt varje ung man gör en. När han anses vara ekonomiskt och känslomässigt förberedd för att bli pappa, återställer man den. Vad sa du? Blev du obekväm av tanken på att reglera en mans kropp? I så fall – sköt dig själv.”

Annons

Tweeten är rolig för att den är sann. Men tonläget i USA är så högt att det hörs nästan ända hit. Majoriteten av befolkningen vill behålla den nuvarande lagstiftningen, men Högsta domstolen är sedan Trump-tiden i överväldigande majoritet bestående av republikanska anti-abort-domare.

Amerikanerna har gått ut på gatorna och protesterat. Kändisarna likaså. Fotomodellen Bella Hadid skrev meningen ”Män ska inte stifta lagar om kvinnors kroppar” om och om igen på Instagram. Och det fortsatte. Kända kvinnor i alla åldrar blev vansinniga. Mia Farrow, Amy Schumer, Olivia Rodrigo var bara ett axplock av sociala medier-aktivisterna som fick hjälp av Harry Styles.

”Jag har inte behövt stå på barrikaderna”

Jag tänker att vi är en generation som tar allt för givet – både när det gäller grundläggande jämställdhet och hot utifrån.

Inte har jag behövt stå på barrikaderna och kräva att jag också ska få lägga en röst på Magdalena Andersson, Ulf Kristersson eller någon av de andra partierna trots att jag är kvinna? Jag fick en röstsedel hemskickad så fort jag var myndig utan minsta kamp. Inte har vi heller behövt ge upp ett år av våra liv efter studenten för att göra värnplikt (om man inte verkligen ville). Jag åkte till Frankrike när jag var 19, pluggade, köpte baguetter och gick på fester i stället för att gräva bivacker och frysa sönder någon mindre tå ute skogen, kånkandes på bagage utan varken hjul och handtag. Vi har levt i decennier med att inget kan hända oss och om det händer något är det hanterbart eftersom demokratin och kvinnors rättigheter fångar upp oss.

Annons

Jag vägrar tvingas in i en hopplös tidsmaskin och förpassas tillbaka till kalla kriget.

Och varför vill USA tillbaka till 70-talet? Vad kommer härnäst? Ska Högsta domstolen också ta bort poké bowls och tvinga oss att äta sådan där brun 70-talsmat som alltid toppas med banan eller ananas? Ska vi behöva oroa oss för att den fasta telefonen gör comeback och smarta telefoner konfiskeras? Kanske ska förskolorna bomma igen så mammorna måste återgå till hemmet? Kommer våldtäkt ens räknas som ett brott? Jag vet inte var den amerikanska Högsta domstolen drar gränsen, men vi vet att när gränser förflyttas dröjer det sällan lång tid innan man korsar nästa.

Nostalgi har aldrig varit farligare för kvinnan än nu.

Den enda som kan stoppa Putin är han själv eller hans undersåtar som får nog och vänder sig mot honom.

Men när det gäller kvinnors rättigheter har vi fortfarande möjlighet att göra något.

”Vi kan räkna med att det sprids”

För om den amerikanska abortlagen rivs upp i sommar, kan vi räkna med att det sprids till andra länder. Och jag vägrar se västvärlden backa 50 år och att vi tvingas börja om kampen för kvinnors grundläggande rättigheter.

Men vi har ett litet vapen som inte fanns för 50 år sedan: sociala medier. När kända personer med stora följarskaror sprider ordet, nås miljontals personer i en handvändning.

Om nu män är bra på att bli anti-abort-domare i Högsta domstolen så är kvinnor bra på Instagram. Låt Instagram-upproren rinna som lava hela vägen in i den innersta kammaren i Högsta domstolen i Washington.

Annons