johnny depp amber heard
Fallet Johnny Depp och Amber Heard – detta har hänt
1:37

Efter reklamen: Fallet Johnny Depp och Amber Heard – detta har hänt

(1:37)

Slå på ljud

Jag har försökt att undvika den pågående rättegången mellan Johnny Depp och hans exfru Amber Heard.

Varför, kan man undra. Jag kommer till det.

Därför möts Depp och Heard i rätten

För vad har egentligen hänt här?

Att det i flera år har pågått en smutskastningskampanj mellan Johnny Depp och Amber Heard har knappast någon missat. Paret var gifta mellan 2015 och 2017 men redan i maj 2016 lämnade Amber Heard in skilsmässopapperna. Då började stämningarna. Amber Heard skrev en text i The Washington Post 2018 där hon lyfte våld i nära relation och beskrev att hon varit utsatt för detta. Hon namngav inte Johnny Depp, men alla förstod. Konsekvensen blev att Depp utmålades som kvinnomisshandlare och förlorade sina jobb, både i ”Pirates of the Caribbean” och ”Fantastiska vidunder”. Han svarade med att stämma Amber Heard för förtal och anklagade henne i sin tur för att hon hade varit den våldsamma i deras relation.

Där och då tänkte man kanske att det var patetiskt svagt av Johnny Depp att börja projicera sin egen påstådda våldsamhet på exfrun. Jag passerade Depp till den kategori av människor som tydligen kan komma undan med vad som helst bara för att det har pengar och är kända.

Amber Heard Johnny Depp

Johnny Depp och Amber Heard 2015.

Foto: Stefano Rellandini

Men så började den svartvita bilden av offer och förövare förändras.

I en tidigare stämning kallade Johnny Depp båda sina tidigare exfruar som vittnen – Winona Ryder och Vanessa Paradis. De berättade båda två om att relationerna med Johnny Depp aldrig hade innehållit något våld.

I början av april var det dags för den rättegång som kommer att pågå i flera veckor nu.

Rättegången direktsänds på Youtube

Men det är ingen vanlig förhandling i tingsrätten i Grönköping direkt. Den innehåller två Hollywoodskådisar vars yrke är att lära sig repliker utantill och genom kroppsspråk och ansiktsuttryck förmedla exakt det som ska sägas. Om vi vanligtvis är vana vid rättegångsteckningar utan ljudupptagning från uppmärksammade rättegångar, är denna tvärtom. Allt direktsänds, på Youtube, amerikanska skvallersajter och även på de stora tv-bolagen. Självklart har alla medieföretag med lite ambition en eller ett par experter som livekommenterar allt som sägs. Det är som att man tittar på ”Vinterstudion” fast i moll.

Och vad sägs då?

Malin Collin: Mindre buskis och mer passionerad realism

Dra mig baklänges på en liten vagn ända till en klippavsats och putta gärna ner mig rakt i Atlanten därifrån och låt mig vila i frid på havets botten, tack.

Nog om mina känslor och vidare till vad som faktiskt har sagts.

Johnny Depp rättegång

Johnny Depp under rättegången.

Foto: EVELYN HOCKSTEIN

Under rättegångens första vecka har det varit Johnny Depps vittnesmål som varit i fokus. Han har levererat perfekta repliker och spelar rollen som oskyldigt anklagad förövare utmärkt. Men han har också vind i sitt segel för de många ljudupptagningar och vittnesmål från andra runt paret har varit alarmerande. Speciellt historien om fingertoppen. Vilken fingertopp? undrar kanske vän av ordning. Jo, Johnny Depps. Den kapades faktiskt av när Amber Heard, enligt Johnny Depp då, kastade en flaska på honom under en av alla deras våldsamma bråk. Fingertoppen hamnade på golvet, Johnny Depps butler hittade den senare och lade den i en liten plastburk, medan Johnny Depp hamnade på sjukhus och gick runt med ett jätteförband på fingret. Men ett varningens finger (förlåt, jag menade inte detta som ett skämt) ska höjas för den känslige: bildgoogla inte Johnny Depp finger för det gjorde jag och nu får jag inte bort det från näthinnan.

Enligt Johnny Depp ska Amber Heard också ha slagit honom vid flera tillfällen och startat mängder av bråk.

Det har spelats upp mängder av ljudupptagningar där de bråkar och beter sig som två galenpannor. I en ljudupptagning säger Amber Heard hånfullt att ingen kommer att tro Johnny Depp om han berättade att han blir misshandlad av henne. Hon erkänner också att hon slagit honom i en annan ljudfil.

”Det enda jag vill se är Pernilla och Benjamin inlåsta i ett vackert hem”

Hon har å andra sidan anklagat Johnny Depp för att fimpa en cigarett på henne, kasta en telefon i hennes ansikte och att han blir våldsam när han missbrukat droger och alkohol.

Amber heard rättegång

Amber Heard omgiven av sina advokater.

Foto: MICHAEL REYNOLDS / POOL

Det ska sägas att Amber Heards vittnesmål inte har inletts ännu, vilket gör allt obalanserat till Johnny Depps fördel just nu.

Men med det sagt är denna kändisrättegång knappast en enkel historia.

Det råder nog få tvivel om att Amber Heard är ett oskyldigt lamm i klorna på en ond Edward Scissorhands. Och Johnny Depp verkar inte heller vit som snö.

Båda två har har ställt till det fullkomligt och vem som har ställt till det mest lär vi veta först när domen kommer.

Men anledningen till varför jag har undvikit rättegången in i det sista är att man nu får glänta på en dörr in i två stjärnors privatliv och det är det mest miserabla liv jag har upplevt. Det spelar ingen roll att de är i en lyxvilla i Bahamas när de fulla och höga verkar slåss med varandra. Ytan må se glamourös ut men minsta skrap på ytan visar upp ett oändligt mörker.

Malin Collin: Man kan inte vaccinera sig mot tragedier – oavsett hur rik man är

Men oavsett utfall i rätten så har båda redan lyckats krascha varandras karriärer och dessutom släpat ut sina privatliv på internet för alla att gotta sig i – i all framtid.

Johnny Depps och Amber Heards kärlekssaga är helt enkelt motsatsen till en Hollywoodsaga. Den är en lågbudgetskräckfilm.

Mest läst