Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

”Ofattbart när den stora glamourösa världen krockar med den lilla”

22 okt, 2021 
AvMalin Collin
FotografTT (montage)
Malin Collin om Kanye West i Trollhättan
Kanye West köper hamburgare i Trollhättan.
Richard Gere badade naken i Skåne.
Och kungen åt en pizza.
När kändisar beträder svensk landsbygd utan anledning vänds världen upp och ner.
Annons
5 kändisar som dödsförklarats - trots att de fortfarande varit vid livBrand logo
5 kändisar som dödsförklarats - trots att de fortfarande varit vid liv

Den svenska självbilden är så motsägelsefull.

Å ena sidan slår vi gärna oss för bröstet som världens bästa land med tekniken i framkant och musikexporten som ett ess i rockärmen. Å andra sidan är vi forfarande jantelagspräglade och bekräftelsesökare. Det är kanske därför jag känner sådant pirr när stora personer väljer att besöka vårt kalla lilla land uppe i norr.

Jag pratar inte om när stjärnorna privatplanslandar på Bromma, åker svarta bilar till Grand hôtel i Stockholm, uppträder på Friends arena och sedan lyfter upp mot skyn dagen därpå. Nej, jag pratar om de gånger de stora stjärnorna dyker upp på den svenska landsbygden helt utan någon tydlig anledning.

Det händer inte särskilt ofta.

Men i veckan var det dags.

Annons

Den största artisten genom tiderna (enligt han själv) beställde ett trepack kycklingvingar, en chokladmilkshake och en kycklingburgare på en hamburgerkedja i icke-metropolen Trollhättan.

Kanye West – eller Ye som han officiellt bytte namn till i veckan – är rent objektivt faktiskt en av de största artisterna på jorden. Han är också en av de mest excentriska och hans helt egna stil får nästan lika mycket uppmärksamhet som musiken. För några veckor sedan släppte han albumet ”Donda” efter att i våndor inför slutmixen ha hyrt en hel fotbollsarena i USA där han ensam sov på en luftmadrass och vägrade gå ut förrän albumet lät perfekt. Han har tidigare i år också skilt sig från världens största kändis Kim Kardashian. Innan det försökte han sig på att bli president i USA men Joe Biden vann den ronden.

Ye.

Nu stod han alltså i Trollhättan iklädd munskydd, Foppa-toffel-stövlar från en lyxigt modemärke och fläckvis rakat hår och försökte beställa på en sådan där pekskärm där man alltid trycker fel och får börja om.

Annons

Aftonbladet kom över bilder på händelsen och resten är sociala medier-historia.

Varför står världens just nu mest omtalade artist och unnar sig sex dippsåser till maten i en småstad på den västsvenska landsbygden?

Ingen visste.

För är det något vi svenskar från landsbygden vet så är det att ingenting händer där.

Tiden, livet och tillvaron står totalt still.

Det är kanske därför det blir så ofattbart när den stora glamourösa världen krockar med den lilla.

Liknande situationer har skett förut.

Richard Gere badar naken tillsammans med en svensk kvinna.

Minns ni i augusti 1995 när Expressens löpsedel plötsligt visade Hollywoodstjärnan Richard Gere, helt naken i havet tillsammans med en 24-årig svensk kvinna? Detta var samtidigt som Gere låg i skilsmässa med supermodellen Cindy Crawford. Tillsammans hade de utgjort några av 90-talets mest omtalade par. Men så hade Richard Gere av någon oförklarlig anledning lånat ett hus i Kattvik i nordvästra Skåne. Och där hade han hittat en sommarflirt. Bilden såldes visserligen till tidningar i 40 länder och blev en världsnyhet, men det stora för oss svenskar var ändå den absurda tanken att en av världens då hetaste kändisar hade valt att semestra i en svensk stuga – alldeles naken.

Annons

Även Hugh Grant gillar nordvästskåne. I alla fall sedan han blev tillsammans med svenskan Anna Eberstein. De har ett sommarhus i Torekov och han flanerar runt i bygden som något slags ”Notting Hill – summer edition” och har till och med ställt upp i veteran-SM i tennis Båstad.

Hugh Grant med Anna Eberstein i Båstad.

Och en gång för ungefär elva år sedan vadade Michael Douglas och Catherine Zeta-Jones in till stranden på Fårö från en lyxyacht och lade sig och solade bredvid vanliga barnfamiljer. Deras resa fortsatte till Visby i limousine och de slog sig ner på en sportbar. Alla häpnade.

Hela fenomenet ”superstjärna på svenska landsbygden” (om det nu verkligen är ett fenomen), påminner mycket om liten, liten nyhet från 2016 som jag håller kär. Kungen och drottningen hade lunchhungriga stannat till sin bil på en pizzeria i Lessebo. Där hade de delat på en capricciosa och en pizzasallad.

Det räckte för mig.

Känslan jag får av deras kungliga pizzahögheter är snarlik den som uppstod när Kanye West stod utspökad i Trollhättan och mumsade burgare: ingen av dem hör hemma på vår landsbygd ätandes snabbmat. De ska ha silverbestick, betjänter, blomsterarrangemang och förrätter på franska. Det känns som att något har blivit fel i universum och nu kan vad som helst hända.

Annons

Kanske 32 grader varmt i november och alla går tills stranden!

Någon upptäcker den sista levande mammuten på en avlägsen kobbe i norra Stilla havet!

En forskare på ett prestigeuniversitet i USA bevisar plötsligt att jorden är platt!

Samma svindel uppstår för mig.

Eller så är det bara min bekräftelsesökande jantepersonlighet som skapades i en liten by på landsbygden som får mig att tänka: ”Oj, vilken ära att allroundgeniet Kanye West förärar oss med lunchmat i Trollhättan”.

Och för några minuter känns livet okontrollerat underbart och ingenting är omöjligt.

Annons