Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

”Estelle måste få vara en vanlig flicka så länge det bara går”

24 sep, 2021 
AvMalin Collin
Tv-serien The crown prisas och hyllas.
Samtidigt får folk inte nog av att höra skvaller från de riktiga kungahusen.
Mitt enda krav: våga inte röra prinsessan Estelle!
Annons
7 gånger prinsessan Estelle klätt sig i Victorias gamla kläderBrand logo
7 gånger prinsessan Estelle klätt sig i Victorias gamla kläder

En bild publicerades på kungahusets Instagram. Den föreställer det svenska kronprinsessparet med sina barn – Estelle, 9, och Oscar, 5, – och det norska kronprinsparet med sin äldsta dotter Ingrid Alexandra, 17. De står samlade i ett skogsparti på Gotland och är klädda för en privat sensommarpromenad i goda vänners lag.

Ingrid Alexandra håller båda sina armar beskyddande om Estelles midja och de ler mot kameran.

Båda två ska en dag bli regerande drottningar i varsitt grannland.

Men nu är de bara kungliga släktingar på familjeresa. Sådan som vi själva varit på som barn där man plötsligt umgås med en flera år äldre kusin ett par dygn och får inblick i vad stora tjejer gör, samtidigt som storkusinen får ställa upp på barnsliga lekar och familjemiddagar i stället för att skvallra med kompisarna och gå på gymnasiefest.

Annons

Det hade kunnat räcka med att bilden fick 74 000 lajks och mängder av hjärt-emojis i kommentarsfältet.

Men vad vore internet om inte elak kritik riktad direkt till ett litet barn dök upp? (Svar: en bättre plats). Någon småsint suring kommenterade prinsessan Estelles val av jeans. Ja, ni läste rätt. Tydligen kunde jeansmodellen räknas in i kategorin ”mom jeans” – alltså jeans med lös passform och hög midja. Om någon inte har råkat ha kommit i kontakt med en klädbutik det senare året, kan jag meddela att det är ungefär den enda modell som saluförs. Men det var tydligen inte bra, tyckte den djärva kommentarfältsriddaren.

Det hade kunnat räcka där också.

Men då kom veckopressen med en artikel om att denna enda person hade kritiserat prinsessans jeansmodell och lyfte därmed kritiken ännu en gång.

Det var då jag svimmade av.

Jag bryr mig inte ett dugg om man är för eller emot monarki eller republik i det här fallet. För ingen person med vett kan tycka att det är rimligt att kommentera en nioårings val av byxor när hon går i skogen med sin familj. Inte ens om prinsessan Estelle hade burit jeans sydda av lövbiffar hade det varit okej. Då får man lyfta en problematisk kött- och textilindustri på andra sätt.

Annons

Denna flicka måste få vara en vanlig flicka så länge det bara går.

Samtidigt är det inte oväntat.

Vi är besatta av kungahus. Det visade sig inte minst tidigare i veckan när tv-serien The crown, som skildrar brittiska drottning Elizabeths liv i säsong efter säsong, vann sju priser på Emmy-galan. Där har det brittiska kungahuset blivit tv-karaktärer som spelar upp både skvaller och historisk fakta i ett och samma andetag – och vi älskar det.

The crown.

För mänskligheten har i århundraden behandlat kungahuset som en tv-serie. I Sverige har vi den lite virriga kungen, hans milda drottning, den stabila och duktiga kronprinsessan, den lågmälde motorprinsen och så prinsessan Madeleine. Hon har sedan tonåren blivit rollbesatt i pressen som en karikatyr av glamourös men konspirerande jetset-tjej. Pojkvänner har kritiserats och att hon lämnat Sverige har irriterat. Men värst av allt är väl hur det i åratal har skvallrats om hur prinsessan Madeleine inte riktigt tål sin svägerska Sofia – prinsessan från folket.

Annons

Man förstår skvallerpressens narrativ – det är perfekt att ställa den överjordiskt vackra och beresta Madeleine mot Sofia från Dalarna. Men vad vet vi om deras relation egentligen? Det lilla man ser tyder på förtrolighet och vänskap där de viskar och skrattar med varandra. Men deras påhittade roller passar perfekt i vår bild av en kunglig realityserie i realtid.

Kanske är det ändå inte så konstigt att vi håller på så här.

Monarkin är, om vi ska vara ärliga, lika rimlig som att fortfarande tro på vättar, eller låta en häst dra ens vagn ute på Essingeleden i morgonrusningen eller elda upp några störiga kvinnor som pratar för mycket under parollen ”häxa”.

Men samtidigt fyller de en funktion bortom det luddiga ”göra reklam för Sverige utomlands”. Kungafamiljen blir alla svenskars märkliga urfamilj.

Vi firar våra egna dop och bröllop och så tittar vi på tv när deras familj gör detsamma.

Därför kan vi kanske lägga vårt behov av fiktion och underhållning på att se den kommande tv-serien om vår kungs liv som ska skildras på samma sätt som The crown.

Och fram till dess tycker jag att vi riktar den kritik vi har mot denna så privilegierade familj direkt mot de vuxna.

Så fridlyser vi prinsessan Estelle, hennes jeans och hennes liv.

Åtminstone fram till hon blir drottning.

Annons