Sofia PT-Fia Ståhl.
Nya podden Filtrerat – med Sofia Ståhl och Elin Sjödén
0:58

Efter reklamen: Nya podden Filtrerat – med Sofia Ståhl och Elin Sjödén

(0:58)

Slå på ljud

”33 år. Känslan hela födelsedagen: Hur kan jag vara så ung, har redan fått uppleva så mycket och det är Så Mycket Liv Kvar Att Leva. Det är förbannat fint att känna sig ung och klok på en trygg plats inombords med massor av liv som är redo att upplevas. Har pirr i magen när jag skriver detta. Livet ändå. Fint! Tack!” – skrev jag i ett blogginlägg förra året, på min 33:e födelsedag. Är tacksam för att det ­perspektivet ligger naturligt nu, vet att det inte alltid varit så.

Vi lever i en tid där det pratas om att man är förbrukad redan när man fyllt 30 och att man helst ska ha tjänat sina första miljoner, fått två gulliga barn (tätt) med matchande outfits, bo i ett stort hus, vara gift, ha en framgångsrik karriär, ett perfekt stylat hem, ha upplevt världen, resa massor och ha outfits on point med ett fett aktiesparande innan man är 25. Allt som kanske kan hinnas med under ett helt liv ska avverkas de första åren som nykläckt vuxen. Det är inget annat än en illusion som pressar sönder.

Sofia med balonger.

Sofia med balonger.

Vi behöver komma tillbaka till tillit i att livet är långt. Att vi är fria att välja. Att en viss siffra inte betyder att livet är över. Kanske klyschigt, men fortfarande viktigt: Du är aldrig förbrukad för att du fyllt en ålder. Du är aldrig över och livet tar definitivt inte slut efter 30.

Malin Wollin: “Längtan efter hångel var mitt allt”

Såhär 4 år in i 30 så känner jag mer och mer att det är nu livet börjat på riktigt – vad det nu innebär men känslan i sig ger pirr. Tillåt dig att vara dig själv där du är utan att styras eller begränsas av en siffra. ­Befria dig från tankar om att du inte kan göra en viss sak, bära ett visst plagg eller inte kan på grund av åldern. Tillåt dig att utforska det du vill, behöver, önskar och drömmer om – oavsett ålder. Minns att det aldrig är för sent att börja något nytt, börja om eller ändra sig!

10 saker livet lärt mig

1. Att man intalar sig en väldans massa saker. Att många av dem är ren skit och att det ibland är svårt att upptäcka att man gör det. Vi kan kalla det för ”valda sanningar”.

2. Att det är snällt att uppdatera sina valda sanningar oftare än vad vi tror.

3. Säg vad du menar. Varken mer eller mindre.

4. Att det blir väldigt olika liv beroende på om man är sann mot sig själv eller om man gör det som förväntas.

5. Att man kan få otroliga ­uppenbarelser och insikter av att göra tvärtemot sina rutiner ibland. Kasta om något sådär helt wild and crazy.

Sofia Ståhl.

Sofia Ståhl.

6. Att det är extremt välbehövligt att slåss och skrika ibland. På icke levande ting givetvis. Att skrika tills halsen svider i en kudde kan vara som balsam för själen.

7. Att vi kan (och får lära oss) så fruktansvärt lite om ­kvinnokroppen, mens, PMS, underlivet, hormoner – allt ­kvinnorelaterat. Må detta ändras till kommande generationer.

PT-Fia: "Så väcker du din lust”

8. Att känslan efter att bajsat, gråtit, fått orgasm och skrattat sådär rakt ut är den ­renaste form av njutning – vi behöver den för att må bra.

9. Att vi behöver säga saker högt för att de ska hända. Hur ska annars chefen veta att du vill bli befordrad, dina vänner veta hur mycket du älskar dem och du själv veta vart du vill lägga fokus?

10. Att tystnad läker.

Mest läst