Pt-Fia, par på brygga.
Nya podden Filtrerat – med Sofia Ståhl och Elin Sjödén
0:58

Efter reklamen: Nya podden Filtrerat – med Sofia Ståhl och Elin Sjödén

(0:58)

Slå på ljud

Man kan säga mycket om det faktum att orgasmer – om man ska säga att det är någon slags slutmål med en runk – är ofantligt hälsosamma. De frigör mängder med hormoner som får oss att må bra och är grymma för att slappna av och allt det där. Listan på välgörande effekter av orgasmer är lång. Vill också lägga till vad den där stunden av att ta på sig själv gör för relationen med sig själv.

Fi Lindfors: ”Fria och säkra aborter är en mänsklig rättighet”

Att ha en stund där man ger sig själv sin fulla uppmärksamhet är inte bara avstressande, det är att öva på att prioritera sig själv. Att sätta sig själv främst. Något som många tycker är enormt svårt, kanske till och med omöjligt. Att då ta en stund som bara är för sig själv, för att ge sig själv njutning och att bara vara i sitt eget sällskap är så bra träning på detta. Att dessutom ta på sin kropp med syfte att ge sig själv något härligt, blir en viktig kontrast till allt självhat som många tampas med. Att få utforska sin sexualitet och upptäcka vad man tycker om ger kunskap som är ovärderlig om man sedan vill ligga med någon annan.

PT-Fia.

PT-Fia.

Man kan säga massor om den kvinnliga runken – eller vad vi ska kalla den – vi behöver prata mer om det. Inte minst för att det är ett sätt att få kontakt med sig själv på fler plan än att en orgasm ger endorfiner. Jag personligen kan definitivt säga att en del i att jag hittat tillbaka till lekfullhet, mina feminina sidor och min sexualitet är att jag numera ligger med mig själv regelbundet och det påverkar hela mitt välmående på ett sätt jag inte förstod tidigare.

Våga ta upp ämnet sex

En del i att närma sig sin sexualitet är att börja formulera den. Vad tänder du på? Vad känns kittlande och spännande? Har du outforskade fantasier som du aldrig uttalat? Prata om sex med andra och dig själv – kanske upptäcker du att fler har fastnat i samma hjulspår som du och din partner och hittar något lugnande i det eller triggar lusten att göra något helt nytt. Våga ta upp ämnet och ställa frågorna.

Man och kvinna sittandes på en brygga.

Man och kvinna sittandes på en brygga.

lissa93

Ligg först, prata sen

Vi hör ofta att ”det ­viktigaste är att man är vänner” om långa relationer där sexlivet åkt ner på priolistan. Rimmar det med hur du vill leva i en relation? Om du längtar efter mer i ditt sexliv, äg den längtan och lyft frågan med den det berör. Har man valt att bara ha sex med varandra är det rimligt att vilja prioritera upp det ordentligt. Har man tappat bort sexlivet är det lätt att börja prata om det, vilket alltid är viktigt och hjälpsamt – ibland kanske man bara behöver börja med att riva av ett ligg direkt och prata sen.

Malin Wollin: ”Allt jag vet om kärlek har jag lärt mig på TV”

Lär känna din kropp

Ge dig själv utrymme att lära känna din kropp, lust och njutning – både själv och tillsammans med någon annan. En utforskande utgångspunkt ger helt andra förutsättningar och ­släpper press och prestation. Har du aldrig upplevt orgasm (vilket är vanligare än man tror) testa en lufttrycksvibrator och fortsätt prova dig fram därifrån.

Mest läst