Sofia Ståhl krönika om att acceptera bröst.
Bh-skolan med Femina
1:49

Efter reklamen: Bh-skolan med Femina

(1:49)

Slå på ljud

Som tonåring och sen in i puberteten kämpade jag med ångesten över att vara sist att få, om ens några, former på kroppen. När skulle det bli min tur att fylla en bh med annat än strumpor i hemlighet?

Jag provade allt för att få dem större: ett tag var det någon slags mirakelpiller med ”naturliga enzymer” som skulle öka storleken – oklart hur. Sedan var det bara bh:ar med alldeles för mycket push up under bylsiga tröjor. Jag käkade p-piller ett tag och för första gången i livet ökade storleken, vilket i sin tur gav allt annat än lycka eftersom jag inte kände mig hemma i min egen kropp. Under graviditeten ökade de igen och sedan åt min dotter upp dem under amningen.

Annika Leone: ”Mina bröst var sorgligt nog helt oönskade?”

Tankarna om bröstförstoring var ständigt närvarande i tjugoårsåldern. Det enda jag inte provat var acceptans: Att omfamna brösten jag fick utifrån hur de är. Ett avgörande steg var att sluta använda bh – befrielsen går inte att beskriva. Från att ha försökt passa in i en norm där man ”ska” ha större byst till att förtvivlat försöka hitta rätt bh-storlek till att överväga operation, till att till slut omfamna och befria brösten jag fick och släppa dem fria. Plötsligt sitter kläder bättre och jag trivs bättre än någonsin tidigare. Att sluta använda bh har förändrat relationen till mina bröst och hjälpt mig att – äntligen – landa i acceptans.

Sofia Ståhl.

Sofia Ståhl.

Prova att lyssna på din kropp

Öva på att se dig själv som en helhet. Din hjärna, ditt hjärta och din kropp sitter ihop och påverkar varandra. Kommunicera med din kropp och lyssna på signalerna du får. Behöver du vila, förändra eller bromsa? – lyssna. Jag upplever att många i dag är alldeles för mycket i hjärnan och ignorerar kroppens försök att prata med oss. Jag har själv varit där och det är en anledning till att jag 2012 blev sjuk i utmattningsdepression.

Börja på en ­lägre nivå

Bygg en stark och trygg grund. Detta gäller alltihop: Maten, träningen, vilan, vardagen allt. När du har en grund som fyller dig med energi så får du mer utrymme för att leva (och äta sötsaker, ligga raklång i soffan, festa eller vad du än vill). För att bygga en bra grund behöver du också lägga dig på en något lägre, och mer basic, nivå än du egentligen vill. Börja från början.

Godis.

Godis.

Tatyana Vyc

Malin Wollin: ”Varför är det så viktigt att vi älskar oss själva?”

Utgå från verkligheten

Vad betyder verklighet och vardag för dig? Vad är möjligt i din vardag? Vill du träna 5 gånger i veckan men hinner 2? Gläds åt det du hinner med i stället för att gräma dig över det du inte hinner. Lägg kraft på att bygga en vardag som gör dig pigg, glad och som får dig att trivas här och nu i stället för att drömma dig bort till ”om 5 kg”, ”när jag bara lyckats med det där” eller ”om jag bara slutar med det där”.