PT-fia inspiation, kvinna på äng.
Nya podden Filtrerat – med Sofia Ståhl och Elin Sjödén
0:58

Efter reklamen: Nya podden Filtrerat – med Sofia Ståhl och Elin Sjödén

(0:58)

Slå på ljud

”Jag sitter i dörröppningen till det vi kallar lekstugan. Den delen av ladan som innehåller gamla skolbänkar och köksgrejer till barnen som hälsar på i sommarstugan. Kaffekoppen värmer mina händer och jag petar bort en fästing som kommer krypande i rask takt över min fot. De är överallt nu. Edith leker bredvid mig och serverar allt från bullar till leverpastej och ”gjejer”. Jag betraktar omgivningen och utsikten. Den gamla sågen och vattnet som ligger alldeles stilla i sjön. Kommer på att jag inte paddlat kanot en enda gång i sommar. Tänker på hur fantastiskt det är att få ge allt det här till Ediths uppväxt tack vare mina föräldrar, ett av deras bästa beslut var att köpa det här stället. Känner mig trött och utvilad på samma gång. Tillfreds och full av tankar, samtidigt som det är behagligt tomt. Ambivalent. Upp och ner.

Malin Collin: Britney fick påhälsning av något obehagligt från förr

Jag tittar på min dotter och fylls av kärlek. Vilken jädra upplevelse det är, att ha fått ett barn. Någon timma senare fylls jag av frustration när vi är oense om huruvida det är en bra idé eller ej att borsta tänderna, men det vet jag inte nu. Nu ser jag bara hennes runda kinder och leendet som avslutas i en smilgrop i kinden. Slås av insikten att jag mest är just nu. Känner. Är. Övar mig i att komma närmare känslan igen. Det är fint”.

Sofia Ståhl.

Sofia Ståhl.

Jag skrev den här texten i juli 2019. Mitt uppe i en separation som blev skilsmässa och ett liv som kastades omkull. En märkligt cementerad känsla av tillit höll mig ovanför ytan – allt är som det ska. Att vila i tillit oavsett vad livet prövar mig med hjälper mig att hitta trygghet och kontakt med min inre kompass. Jag övar fortfarande, med vetskapen att tillit är det tryggaste jag kan luta mig mot.

Befria dig från orimlig ”inspiration”

Befria dig från ”inspiration” som är helt orimlig och får dig att må dåligt eller känna att du borde ändra på dig själv eller din kropp. Hämta inspiration från sådant eller sådana som du kan relatera till, blir stärkt av och på riktigt kan känna igen dig i. Vi blir mer påverkade av det vi ser och hör än vi tror. Befria dig själv från ”inspiration” som gör att du möter din spegelbild med hatisk blick eller sätter ännu högre mål för dina prestationer än vad du själv vill.

Ge dig själv bra förutsättningar

Nyttig frukost.

Stor nyttig frukost.

photolampocka

Befria dig från föreställningen om att livet – och god hälsa – går ut på att äta så lite som möjligt. Herre­gud, vi behöver energi för att orka. Att äta mat, ”tanka sin bil”, är att ge sig själv förutsättningar. Ät dig mätt – vilket inte är samma sak som att äta sig till matkoma eller att småäta hela tiden. Äta sig mätt är att lyssna in sin kropps signaler.

Malin Collin: Sverige blev under några dagar världens mest avskydda land

Böj ditt utropstecken

Befria dig från fördomar och tvärsäkerhet. Öva på att öppna upp. Ställ en fråga i stället för att döma ut. Böj ditt utropstecken till ett frågetecken. Fråga mer och tro inte att du redan vet allt. Livet blir rikare när vi inser att vi inte kan allt, inte behöver kunna allt och att nyfikenhet är något av det finaste vi har.

Mest läst