Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

PT-Fia: Så lyckas du njuta av vardagen

24 mar, 2022 
AvSofia Ståhl
PT-Fia krönika om njuta av vardagen.
Låt det här bli året du behandlar dig själv med respekt. Året du befriar dig från ord som gör dig mindre och vilar tryggt i din förmåga. Tillåt dig att vara allt du är!
Annons
Nya podden Filtrerat – med Sofia Ståhl och Elin SjödénBrand logo
Nya podden Filtrerat – med Sofia Ståhl och Elin Sjödén

När det pratas om kvinnor kommer ofta syster­skapet på tal. Att vi behöver backa varandra – vilket verkligen är sant och bra! I det vill jag påstå att det börjar med dig. Se på dig själv. Den du är – Allt du är!

Har du någon gång sett på dig själv med ögon som inte är kritiska? Som inte instinktivt dömer dig själv på förhand? Vi lär oss tidigt att studera vår spegelbild och självbild i sömmarna, ständigt kritiserande, alltid förminskande. Peta lite i kroppen där, peta lite i svagheter här. Ifrågasätta oss själva där. Tvivla, räcker vi till? Gjorde jag tillräckligt?

Stopp. Låt oss gå tillbaka till frågan: Har du någonsin betraktat dig själv med vänlig blick? Har du någonsin tillåtit dig att vara allt du är? Har du någonsin ­provat att befria dig från alla dränerande, valda sanningar du bär på? Skit du fått lära dig att du ska säga om dig själv. Vad händer om du halverar antalet ”måsten” i ditt liv?

Annons

När vi pratar om systerskap vill jag också rikta blicken mot dig, börja där. Jag är övertygad om att du är fantastisk på att ge andra allt du kan och har och mer därtill. Det är din tur nu. Låt det här bli året du behandlar dig själv med respekt. Året du befriar dig från ord som gör dig mindre och vilar tryggt i din förmåga.

Reflektera över hur du bemöter dig själv och hur du påverkas av det. Tillåter du dig själv? ”Tillåter vadå?” kanske du tänker. Det vet du. Tillåter dig att vara mycket, tillåter dig att vara kåt, storslagen, nöjd, fri eller tillåter dig att vara kompentent, ledsen, skör, sökande. Vad det än är – utforska vad som händer om du tillåter dig själv. Tillåter dig att vara allt du är.

Släpp. Fram. Hela. Dig.

Låt endorfinerna rusa av glädje

PT-Fia skrattar medan hon tränar.
PT-Fia, hälsoinspiratör.

Att slänga sig på marken efter att ha gett allt – A L L T – på ett träningspass. När man krämat ur allt man har och till och med hittat det där allra sista som nästan känns som en belöning i svindlande trötthet och belåtenhet. Att då slänga sig på rygg, sprida ut alla kroppsdelar och titta upp i himlen samtidigt som man känner värmen spridas i ansiktet, pulsen dånar i öronen och endorfinerna rusar av glädje.

Annons

Kvällsduschens stora njutning

Att ha som rutin att duscha på kvällen. Det skulle dröja tills jag fick barn innan jag upptäckte kvällsduschens enorma njutning. Det är något väldigt speciellt att komma hem från en lång dag för att ta en riktigt varm kvällsdusch och sedan ­hoppa i mjuka kläder. Ren, insmord och fri från smink och svett. Plus att det är extra härligt att gå och lägga sig då. Mmmmm!

Kvinna duschar och tvättar håret.
Kvällsduschens enorma njutning tog det ett tag att upptäcka.

Njut i närvaron

Att leva i motsatsen till ”man ser inte skogen för alla träd”. Det finns så mycket njutning i allt runtomkring oss om vi bara tillåter oss att se den. Färgsprakande träd på hösten, två minuters hångel i hallen innan springa till bussen, den första tuggan av det varmt rostade brödet med smör … njutning och närvaro går hand i hand.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons