Sofia Ståhl, utgå från dina behov.
Nya podden Filtrerat – med Sofia Ståhl och Elin Sjödén
0:58

Efter reklamen: Nya podden Filtrerat – med Sofia Ståhl och Elin Sjödén

(0:58)

Slå på ljud

Jag är övertygad om att de flesta av oss vet precis vad kroppen försöker säga oss, men av olika anledningar – som en prestationsbaserad självkänsla eller för hög stressnivå – så kommer vi inte till de två sista stegen i trestegsraketen: ”respektera” och ”agera”. Det kan kännas lättare att köra på och gå på det som är bestämt eller fortsätta som man alltid gjort, snarare än att plötsligt stanna upp och försöka kommunicera med sitt – egentliga – mående.

Så hur gör man om man ändå vill försöka?

Att börja lyssna på kroppens signaler i alla steg, så att du faktiskt agerar efter det kan vara att börja utgå från dina behov. Fråga dig själv: ”Vad behöver jag i dag?”. Ibland kan du agera direkt genom att ombestämma dig eller prioritera annorlunda om det du behöver är något annat än det du vill eller redan bestämt. Ibland kan du behöva öva på att lyssna på behoven över tid. Jag säger öva, för att påminna om att när man gjort på ett sätt länge, så krävs övning i att göra annorlunda. Ett steg i taget.

Malin Wollin: ”Jag är rädd att jag ska dö för ingenting”

Vad eller vilka kan behoven vara, och hur kan man lyssna på dem då? Det kan vara att lägga sig när man är trött i stället för att sitta uppe med tv-serier, eller att äta tills man är mätt – varken mer eller mindre, eller att våga uttrycka sina känslor i en situation för att reda ut saker på riktigt. Oavsett hur du väljer att börja lyssna på kroppen och uttrycka dina behov, unna dig tålamod. Öva. Ett steg i taget. Belöningen är en känsla av att vara mer i kontakt med dig själv på sikt.

Sofia Ståhl ler medan hon fixar mat.

Börja med att utgå från dina behov.

Skapa välmående över tid

Välj hellre ett hälsosamt val om dagen, varje dag, än att köra stenhårt i två veckor och falla tillbaka till ”jag börjar på måndag igen” eller ”nu börjar mitt nya liv”. Försök att skapa något konsekvent som ger dig välmående över tid. Genom att snarare hålla igen när du börjar träna eller blir mer aktiv så skapar du ett sug efter mer och kan förhoppningsvis hitta något som håller på sikt.

Anpassa dina val efter dina förutsättningar

Storslagna planer och avancerade program kan verka rätt och inspirerande, kom ihåg att anpassa det du vill ge dig själv efter dina förutsättningar med jobb, bakgrund, familj, sociala aktiviteter, måsten och ja, allt som ditt liv innehåller. Du kommer sannolikt att få ut mer av dina hälsosamma val om de är i realitet med din verklighet och vardag – och utgå från det du vill ge dig själv av omtanke.

Kvinna står i skogen.

Att leva hälsosamt ska inte bli en ytterligare prestation, stress eller press i livet.

fokke baarssen

Malin Collin: De manliga förebilderna blev plötsligt två våldsutsatta komiker

Öva på att tänka omtanke

Utgå från att hälsa (att leva hälsosamt) inte ska bli ytterligare en prestation, stress och press. Att vårda sin hälsa är i grunden en kärlekshandling till sig själv – försök att låta det förbli så och lämna hårda ord, straff, dåligt samvete och dieter. Öva på att tänka omtanke. Du ger dig själv detta för att du bryr dig om dig själv. Om det känns svårt att närma sig omtanke, bryt ner det och ta små steg mot en mer omtänksam utgångspunkt.

Mest läst