Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Sofia Ståhl: “Därför behöver du prioritera tystnad”

07 mar, 2024 
AvSofia Ståhl
Sofia Ståhl krönika.
Sofia Ståhl är tillbaka med en krönika där hon skriver om hur hon uppskattar sitt egna sällskap när hon reser och ger tips på hur man kan njuta av tystnad och att resa ensam.
Annons
Sofia Ståhl: "Spännande att jobba med min kille"Brand logo
Sofia Ståhl: "Spännande att jobba med min kille"

Jag upptäcker igen hur förbaskat bra jag mår av att resa själv. En insikt som gör sig påmind varje gång tillfälle ges. Med tanke på hur otroligt läkande egna resor är så bör jag rimligtvis göra det mer regelbundet – resa med mig och för mig.

Bara att befinna mig på avreseplatsen omgiven av främlingar ger lugn. Tystnaden läker inifrån och att låta den inre kompassen guida blir meditativt. Tänker på de tidigare egna resorna och det är tydligt att alla har fördjupat relationen till mig själv. Den tysta yogaresan till Frankrike. Det stora klivet ut i livet i och med flytten till USA som nittonåring. Otaliga jobbresor.

Det är i tystnaden det magiska sker! Den inre dialogen och att ta det som det kommer är så välgörande. Också påminnelsen om att vara självständig … och kanske är det framförallt det. Självständigheten som lätt blir inaktuell i normer, parrelationer, sociala sammanhang och allt det fina man delar med andra. Känslan av självständighet stärker på ett sätt som inte går att beskriva. Jag blir (och mår) så mycket bättre när den är närvarande.

Annons

En av mina viktigaste insikter handlar om hur extremt läkande tystnad är. Jag var länge livrädd för tystnad så det var ett enormt skifte när jag började känna trygghet i den. Tystnad för mig handlar om att ”hänga med mitt inre”. Jag är både social och extrovert, samtidigt behöver jag vara i kontakt med själen och det kommer genom eget ­umgänge. På egna resor blir det ännu tydligare än annars. Att ha en stark inre dialog gör mitt väsen starkare och tryggare – och ibland när livet varit intensivt behöver jag unna mig några dagar på egen hand för att låta själen prata högre än bruset.

Bejaka din ­självständighet

Öva på att värdesätta och ”uppa” egen-umgänget. Laga en god middag även när du är själv. Ta promenader i eget sällskap utan att ringa någon. Kör långt på egen hand, gå på bio, boka en övernattning, stanna en natt extra själv när ni reser flera. Ät middag på restaurang med dig själv. Tänd ljus hemma och ge dig själv det ombonade umgänget som vi så lätt ger andra.

Res utan sällskap

Svenskt pass.
Res ensam!Copyright 2016 Carlos Aranguiz/Shutterstock.

Boka en ensamresa! Hur länge eller vart spelar mindre roll. Kanske lånar du en väns sommarstuga några dagar eller åker på ett eget yogaretreat eller bokar den där semestern till solen på egen hand. Det viktiga är att du tillåter dig att ta steget att resa själv och därmed visar för dig själv att du både kan och får. Du behöver inte vänta in andra för att leva ut det du önskar, vill och behöver. En resa i eget sällskap är kanske din högsta prio det här året?

Gör saker på egen hand

Utgå från ditt inre när du ska ta beslut. Lyssna in andra, men minns att det bara är du som ska leva med beslutet du tar. Öva på att värdesätta dina åsikter och tankar lika högt som någon annans. Vad är viktigt för dig i beslutet du behöver fatta? Om du ­önskar att göra något som ingen nappar på, kan du göra det själv? Tillåt dig att också göra saker på egen hand så kommer livet att få fler dimensioner!

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons