Sofia Ståhl har skrivit en krönika om att göra mindre och därmed något hållbart.
Jill Johnsons stilresa - 25 år i rampljuset
0:36

Efter reklamen: Jill Johnsons stilresa - 25 år i rampljuset

(0:36)

Slå på ljud

Nystart! Nytt liv! Nytt år! Ny vecka! Bättre människa! Varsågod, här kommer en påminnelse: När det klassiska rycket av inspiration pockar på, kanske från att det är någon allmän nystartsperiod eller någon egen känsla av att vilja förändra, är det lätt att ramla in i tankar som är för strikta, för pressande och alldeles för ambitiösa. Ofta med bristande hänsyn till verkligheten (och därmed sig själv). I det kan man behöva påminnas om att det är omöjligt att göra allt på en gång – sänk axlarna och ge dig själv utrymme till att börja med något som går att bygga vidare på med tiden. Och viktigt – ta hjälp av dig själv!

Malin Wollin: Därför får jag ångest av rinnande vattenkranar

Det är lätt att scanna av allt omkring oss i jakt på inspiration och nycklar till vad som ska hjälpa oss att hitta balans just den här gången. Kanske lockas man av att prova trender och göra det som kompisen sålde in som något så fantastiskt. Befria dig från allt det där och öva på att prata med dig själv i stället.

När du gjorde någon typ av förändring sist – vad gjorde att det inte blev hållbart? Vad fungerade och fick dig att trivas? Vilka känslor framkallade det hos dig? Blev du pressad? Glad? Eller blev det för stora ambitioner i kombination med en fullproppad kalender? Vad kan du lära dig av dina tidigare erfarenheter? Kanske behöver du inte ens kalla det för en hälsosatsning den här gången. Kanske behöver du ge dig själv mer tid. Eller bara göra EN förändring den närmaste tiden. Inte både börja träna flera gånger i veckan och sova prick åtta timmar per natt och göra gröna smoothies till frukost och bli rörligare och testa en ny träningsform.

Gör mindre på en gång med ambitionen om att bygga något hållbart över tid.

3 reflektioner från min bok 201 hälsohacks

Reflektera

Det finns alltid hälsosamma val som är rakt framför ­näsan, men som vi kanske missar för att det inte är det vi helst vill eller prioriterar. Hellre göra det som är tillgängligt än det man vill, men som aldrig blir av. Exempelvis gruppträning på jobbet, fruktskål på arbetsplatsen, en kompis som alltid vill promenera ihop. Reflektera över vad som finns runt dig och se om det är något du kan ta till dig.

”Dokumentären om Agnetha Fältskogs stalker är störd och borde ha stoppats”

Lägg ifrån dig hörlurarna

Skriv ner hur du mår och upplever din vardag som den är här och nu. Bestäm dig för att ”glömma” hör­lurarna den kommande veckan – eller veckorna. Skriv ner hur du mår och hur du upplevde vardagen utan hörlurar när veckan är slut. Gjorde det någon skillnad?

Upplev livet högt

Den kommande veckan: Berätta högt (för dig själv) hur du upplever olika saker i ditt liv och din vardag. Mötet med kollegorna, träningspasset, den första stunden på morgonen, sättet du färdas till jobbet på, samtalen med en familjemedlem. Notera vad du säger.

Mest läst