Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

7 anledningar att det är bra att läsa fysiska böcker – enligt forskning

15 nov, 2021 
AvAino Oxblod
FotografPexels.
Är du en person som älskar doften och känslan av gamla böcker, och vägrar gå över från pappersböcker till att läsa e-böcker på läsplatta?
Då får du flera bra fördelar – enligt forskning finns det mycket som är bra med att läsa fysiska böcker.
Annons
10 klassiska böcker och samtida succéer du borde läsaBrand logo
10 klassiska böcker och samtida succéer du borde läsa

Det blir allt vanligare att lyssna på ljudböcker eller läsa e-böcker på en läsplatta eller e-boksläsare. Samtidigt finns det de som slåss för pappersbokens överlevnad, som vägrar gå över till mer moderna varianter.

Är du en sådan person, så har du faktiskt täckning i forskning! Här är sju anledningar till att det är bättre att läsa pappersböcker än andra alternativ.

Du tar till dig mer information

De som läser tryckta böcker minns mer av en boks handling än de som läser e-böcker, enligt en studie som gjordes i Italien 2014. En annan studie visar att läsare av pappersböcker också tar till sig böckerna bättre på andra sätt, något som tros bero på den taktila känslan av att ha böckerna i handen.

Barn blir bättre läsare

En annan forskningsstudie visar att barn i åldrarna tre till fem förstår mindre av vad som händer i berättelsen om deras föräldrar läser från en e-bok än en riktig bok. Forskarna tror att det beror på att barnen blir distraherade av det elektroniska hjälpmedlet och får svårare att koncentrera sig på historien.

Annons

Bättre för ögonen

Med tanke på att många jobb går ut på att du har ögonen klistrade på en datorskärm större delen av dagen, så kan det vara bra att låta dem vila från skärmen på fritiden. I en enkät med 429 studenter så klagade nästan hälften av dem på att ögonen kändes trötta och ansträngda efter att ha läst digitalt.

Blir mindre distraherad

Folk som läser e-böcker har lättare för att bli distraherade under sin bokstund än personer som läser tryckta pappersböcker. De som läger digitalt är mer benägna att leta efter nyckelord när de läser istället för att ta in hela innehållet.

De hjälper dig sova bättre

När du ska varva ner på kvällen är det bra att undvika att läsa på skärmar eller skrolla igenom sociala medier. Forskning visar att det blå skenet från skärmarna gör det svårare att somna och gör att du känner dig tröttare när du väl vaknar. Att läsa en vanlig bok kan dock hjälpa dig att glida in i en behaglig sömn.

Annons

Bibliotek hemma kopplas till akademiska framgångar

Studenter som har böcker hemma har bättre chanser att få höga resultat på prov. Det spelar ingen roll exakt hur många böcker man har, men för varje adderad bok så gör barnet bättre ifrån sig i skolan, visar studier. Detta gäller särskilt elever och studenter från fattigare familjer. Att ha en bokhylla med böcker uppmuntrar barn att läsa och prata med sina föräldrar om vad de har läst och lärt sig.

Det blir roligare att läsa

I en studie som har gjorts med studenter från USA, Slovakien, Japan och Tyskland visar att 92 procent föredrar att läsa böcker som de kan hålla och bläddra igenom. De uppgav flera av tidigare nämnda skäl, men gick också in på hur böckerna får dem att må. De slovakiska studenterna gillade speciellt doften av böcker, och forskningen visar att böcker gör oss gladare, inspirerar oss att resa och uppmuntrar oss att ta livsavgörande beslut.

Källa: Mentalfloss.

The Storytellers – Lyssna med MarkizBrand logo
The Storytellers – Lyssna med Markiz
Annons