Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

9 bästa böckerna i sommar – härliga lästips!

14 jun, 2024 
AvKenneth Gysing
Sommarläsning tips.
Shutterstock/TT
Sommaren är kommen och vad passar inte bättre än en riktigt trevlig bok? Feminas Kenneth Gysing kommer med flera spännande lästips för sommarens lediga dagar.
Annons
Vad har du i bokhyllan? #1 – Camilla LäckbergBrand logo
Vad har du i bokhyllan? #1 – Camilla Läckberg

Poetiskt finstämd berättelse om kärlekens märkliga väsen

Mieko Kawakamis nya roman, med den vackra titeln Alla nattens älskare, utspelar sig i Tokyo. Där bodde jag ett år (i ett tidigare millennium) och med Kawakami är jag åter i neonglittrande, sidenmjuka japanska sommarnätter. Vi får möta Fuyuko Irie, en kvinna, trettiofyra år, som frilansar som korrekturläsare åt ett bokförlag. Hon lever ensam, har svårt med sociala kontakter och har inga andra intressen än arbetet. Hon läser böcker, men bara i korrektur och bara för att finna fel. När hon läst klart en bok glömmer hon snabbt bort handlingen.

Annons
Mieko Kawakami.
Mieko Kawakami.

En dag ställs hon inför vidden av sin ensamhet, och känner hur hon låtit livet passera utan att göra någonting åt det. Den enda längtan hon har haft är efter julaftonens ledighet, som hon alltid firat ensam med en lång promenad. Ljuset på vintern tycker hon är så vackert (vinter är också hennes namn, Fuyo är japanska för vinter). Så en dag möter hon en man, Mitsutsuka-san, också han mycket intresserad av ljus, och något vaknar till liv i Fuyukos hjärta.

Annons

Alla nattens älskare är en poetiskt finstämd berättelse om kärlekens märkliga väsen, om en varelse som inte riktigt passar in i världen – men som hittar fram till ett alldeles eget ljus.

Alla nattens älskare av Mieko Kawakami (Tranan).
Alla nattens älskare av Mieko Kawakami (Tranan).

Alla nattens älskare av Mieko Kawakami (Tranan) – Roman

Rörande och finurlig ­feelgood-debut

Johanna Swanberg debuterar med en finurlig feelgood-roman där huvudpersonen Cassi till en början befinner sig i ett tillstånd av förfärlig feelbad. Hon har tagit helveteshissen ner från ett socialt högtstående liv i Stockholm med chefsjobb på trendig restaurang, stilfull lägenhet, pojkvän, gymkort och coola väninnor, till ett litet källarrum i en småstadshåla där hon omväxlande dricker rödvin och vitvin och jobbar extra på lagret till en matvarubutik. Det är si och så med den kroppsliga hygienen och kläder byter hon högst en gång i veckan. Någonting förfärligt har hänt i Cassis liv, men det kommer dröja innan vi får veta vad. På kvällarna kollar hon in serier med förhoppningsfulla husköpare, och hipp som happ i smålullandet har hon surfat in på Hemnet och anmält intresse för ett litet hus långt ute på landsbygden.

Annons
Johanna Swanberg.
Johanna Swanberg.Karl Nordlund

Det blir upptakten till en vinvinglande och i alla bemärkelser svindlande resa för Cassi som husägare och otippad karriär som själavårdande shaman för ett antal olyckliga varelser. Swanberg lyckas också med konststycket att skapa sympati för Cassis fuskande med healing av olika slag, ty ”är man verkligen en bluff om man lyckas med det man har sagt?” Det är roligt och riktigt rörande.

Cassi av Johanna Swanberg (Albert Bonniers förlag)
Cassi av Johanna Swanberg (Albert Bonniers förlag).

Cassi av Johanna Swanberg (Albert Bonniers förlag) – Feelgood

Ännu mer härlig sommarläsning

Pastor Viveka och solkattens leende av Annette Haaland (Albert Bonniers förlag).
Pastor Viveka och solkattens leende av Annette Haaland (Albert Bonniers förlag).

Pastor Viveka och solkattens leende av Annette Haaland (Albert Bonniers förlag) – Spänningsroman

Dags för Enskedespelen i de rofyllda villakvarteren i Gamla Enskede, där teaterföreningen ska sätta upp Alice i Under­landet. När en skådespelare hittas död mitt under premiären får publiken dock annat än skådespel att tänka på. Pastor Viveka dras in i dramat, tar rollen som detektiv. Rysligt mysigt!

Annons
Högt och lågt av Stig Larsson (Albert Bonniers förlag).
Högt och lågt av Stig Larsson (Albert Bonniers förlag).

Högt och lågt av Stig Larsson (Albert Bonniers förlag) – Tankebok

Man har aldrig tråkigt i Stig Larssons sällskap. Här funderar han över läsande (på 300-talet läste slavar högt för herrskap, ett slags tidig ljudbok), listar alla tiders bästa svenska deckare, grubblar över #metoo och vännerna Jean-Claude Arnault och Katarina Frostenson. Hisnande högt och lågt, om vartannat!

Glädjens palats av Kate Atkinson (Norstedts).
Glädjens palats av Kate Atkinson (Norstedts).

Glädjens palats av Kate Atkinson (Norstedts) – Roman

Håll i hatten och följ med till London 1926, där nattklubbsdrottningen Nellie Coker styr med hårda nypor över det mesta i den undre världen. Möt ett myller av karaktärer som korsar varandras vägar i jakt på lycka efter svåra krigsår. Uppsluppet och sprakande om lekande lust och mörka begär.

Annons
O dana Ocean Lord Byron – dikter i tolkning av Gunnar Harding (Wahlstrom & Widstrand).
O dåna Ocean Lord Byron – dikter i tolkning av Gunnar Harding (Wahlström & Widstrand).

O dåna Ocean Lord Byron – dikter i tolkning av Gunnar Harding (Wahlström & Widstrand) – Poesi och biografi

Lord Byron for Europa runt, diktade, förförde kvinnor, män och fick fly England för alla skandaler. Om han levt i dag hade han nog också varit miljöaktivist! ”O, dåna, Ocean, med mörkblå svall! / Förgäves fartygen mot vågen slår;/ vi har förött vår jord – men aldrig skall/ vår makt betvinga dig.”

Månadens pockettips

Om kärlek och andra demoner av Gabriel García Márquez (Wahlström & Widstrand).
Om kärlek och andra demoner av Gabriel García Márquez (Wahlström & Widstrand).

Om kärlek och andra demoner av Gabriel García Márquez (Wahlström & Widstrand)

Nyutgåva av Gabriel García Márquez, mästaren i magisk realism. Fantastiska berättelser från 1700-talets Karibien, i en blir en flicka biten av en rabiessmittad hund, men hunden dör i stället för flickan – vilket skapar bryderi.

Annons
Flykt av Emmy Walt (Romanus & Selling).
Flykt av Emmy Walt (Romanus & Selling).

Flykt av Emmy Walt (Romanus & Selling)

Journalisten Mila är i Frankrike för att skriva ett reportage om flyktingkrisen. I ett terrorattentat drabbas Milas dotter, samtidigt som flyg ställs in och gränser stängs. Tvära kast med familjeliv kontra en värld i kaos.

Fördolt är minnet av Diégane Latyr Faye (Albert Bonniers förlag).
Fördolt är minnet av Diégane Latyr Faye (Albert Bonniers förlag).

Fördolt är minnet av Diégane Latyr Faye (Albert Bonniers förlag)

Kärlek och kolonialism i het legering där en ung senegalesisk författare finner en mytomspunnen roman från trettiotalet, där författaren till romanen, anklagad för plagiat, gick under jorden.

Annons