Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

Bokredaktören: De kan vinna Augustpriset 2022

25 okt, 2022 
AvKENNETH GYSING
augustpriset 2022
Feminas bokredaktör Kenneth Gysing spår vilka som vinner Augustpriset 2022. Häng med!
Annons
5 filmer som faktiskt är bättre än böckernaBrand logo
5 filmer som faktiskt är bättre än böckerna

Johannes Anyuru, Ia Grenberg, Anneli Jordahl, Iman Mohammed, Jenny Tunedal, Lina Wolff – se där de sex nominerade författarna i skönlitterära klassen inför årets Augustpris. På bokförlaget Norstedts korkades säkert champagnen upp, hela hälften av de nominerade, Anyuru, Jordahl och Mohammed hör till förlagets författare. Till det är fem av sex nominerade kvinnor, möjligen säger det något vartåt både skrivandet och läsandet är på väg i riket – litteraturvärlden i allt högre grad en kvinnosfär.

Bland de nominerade fackboksförfattarna är det dock jämnare, tre män och tre kvinnor, och i år dominerar samhällsreportagen. Andreas Cervenkas, Girig–Sverige. Så blev folkhemmet ett paradis för de superrika, är en kraftfull uppgörelse med ”världens jämlikaste land” och Nina van den Brinks ”Jag har torkat nog många golv, En biografi över Maja Ekelöf” är inte bara en biografi utan också ett synliggörande av den i alltför hög grad osynliga arbetarklass som gör att samhället fungerar i vardagen – lokalvårdarna.

Annons

Vem vinner då? Feminas bokredaktör har skådat ner i kaffesumpen och tyckt sig se en stor skog i Finland där sju vilda kvinnor röjer och härjar runt. Då handlar det om Anneli Jordahls ”Björnjägarens döttrar” om vilken man kunde läsa i Femina no 12, ”Med Aleksis Kivis klassiker ”Sju bröder” som förlaga låter Anneli Jordahl en kvinna skriva (i hembygdsföreningens årsbok) om en beryktad björnjägares sju döttrars liv och äventyr. Sju kvinnor som undvek skola, levde fritt och vilt i ödemarken, långt från närmsta stad. Härlig skröna – stadsliv är överskattat!” Vad gäller fackboksklassen så hörde han skrammel av skurhinkar och tyckte sig skymta Maja Ekelöf med en uppfordrande näve höjd i skyn utropa ”det var verkligen på tiden”. Men även den bästa (nåja) av spågubbar kan förstås ha fel – så att säga sumpat sanningen i (kaffe)sumpen – får han dock rätt så vet ni var ni hörde det först!

Juryn har som vanligt haft ett tufft jobb, sammanlagt har 542 titlar skickats in för bedömning. Till den skönlitterära klassen har 204 titlar skickats in, till fackboksklassen 178 titlar och till kategorin barn-och ungdomslitteratur 160 titlar. Här nedan hittar du alla de nominerade med juryns omdöme.

Annons

Juryns nomineringar till Augustpriset – Årets svenska skönlitterära bok 2022:

Ixelles

"Fiktiva livsoden ar ett kapital som kan styra varlden, medan verkliga manniskor som inget har riskerar att forlora allt – och ga under i bortglomda stadsdelar utan namn. Johannes Anyurus Ixelles ar en existentiell och poetisk roman om berattandets gackande makt, och en generation barn som gjorts omojliga att sorja."

Detaljerna

"I Detaljerna blir en glodande feber en portal till det forflutna och de relationer som en gang betydde allt – i ett liv som inte langre finns. Med vemod, precision och lagmald humor skriver Ia Genberg fram de skarvor som skapar en manniska, och later sin rost ljuda med omisskannlig klang. I den exakta kanslan for de sma detaljerna blir en hel varld levande."

Björnjägarens döttrar

"Björnjägarens döttrar ar en driven och upprorisk roman om syskonskap, vald och ensamhet. Nar Anneli Jordahl gar i dialog med en finsk klassiker blir sju systrar foraldralosa och drar till skogs for att overleva – i en kamp mellan natur och kultur, ursprung och civilisation, begar och bildningstorst. En vildsint berattelse om langtan efter att stalla sig utanfor samhallet, och priset for detta."

Minnen av infraröd

"Dillchips, dadlar och gurkmeja. Langa flator som klipps av. Vald som missar – och traffar. Genom fortatade bilder och sprakliga vandningar som foljer minnets egna lagar undersoker Iman Mohammeds diktsamling Minnen av infraröd det svara utrymmet mellan sprak, kropp och erfarenhet. Explosivt och koncentrerat intas det vardagliga av smartan, och av det som gatt forlorat."

Drom baby drom

"Dröm, baby, dröm ar en tat och infallsrik diktsamling som hamtar sin kraft ur grekiska tragedier, psykologiska skattningstabeller och ett skovlat folkhem. Jenny Tunedal talar forlustens sprak i ett evigt efterat, och dess slitna bilder skiner som nya i en oforsonlig och rasande sorgesang."

Djävulsgreppet

"I denna komplexa roman skildrar Lina Wolff en relation dar erotik, kontroll och dod oppnar ett gapande slukhal for bade huvudperson och lasare – bortom normalitet och galenskap. Med ovantade upptrappningar och skeva dimensioner bar Djävulsgreppet pa en intensitet som satter sjalva verkligheten ur spel."

Annons

Juryns nomineringar till Augustpriset – Årets svenska fackbok 2022:

"Man kan undra om vi behöver ännu ett tillskott till den rikliga litteraturen om Palmemordet, men Hans-Gunnar Axberger – huvudsekreterare i statens granskningskommission – har snart nog motiverat sitt bidrag. Metodiskt följer han händelseförloppet och med det ena exemplet lagt vid det andra styrker han sina bärande teser om misskötsel, prestigehunger och politisk-taktiska felbeslut. Språket är stramt återhållet men mellan raderna pyser både vrede och förtvivlan fram."

Jag har torkat nog många golv

"Maja Ekelöf, städerska och ensamstående fembarnsmor, gjorde succé med sin dagbok Rapport från en skurhink från 1970. Nina van den Brink väver skickligt ihop Maja Ekelöf – städerska, hyllad författare, abortförespråkare och vänsteraktivist – med berättelser om städerskor i sin egen familj. De närgångna beskrivningarna av varje arbetsmoment och dess verkan på kroppen är nästintill poetiska. Boken är lika mycket ett starkt porträtt över ett av Sveriges mest gripande författarskap som en uppgörelse med välfärdsbygget som inte kom alla till del."

Annons

"Pontus Hultén är nog idag okänd för de flesta, ändå var han konstpionjären som under 1960-talet satte Moderna museet på världskartan. Claes Britton ger i sitt storverk på nästan 900 sidor ett nyanserat porträtt av den omstridde museimannen. Han vurmade för den moderna konsten och ville göra den tillgänglig för alla. Nu får läsaren sig till livs även en hel del av 1900-talets konsthistoria i denna livliga och underhållande biografi."

Girig-Sverige

"På bara några få decennier har Sverige övergett folkhemstanken och den gemensamma välfärden som sin bärande idétradition. Från att ha varit ett av världens mest jämlika länder har Sverige blivit ett land med starkt ökande klyftor och ett paradis för miljardärerna. Med humor, driv och på få lättlästa sidor lyckas Andreas Cervenka skriva en bladvändare där han med hjälp av en massa siffror försöker förklara vad som egentligen hände med folkhemssverige och dess strävan efter ekonomisk jämlikhet."

Annons

"Journalisten Maja Larsson gör närmast en idéhistorisk odyssé genom olika faser i samhällets syn på barnafödande. Utifrån sin egen släkts erfarenheter tar hon med oss genom 150 år av förlossningar – praktik, teori, attityder, synsätt. Självlärda gummor med påstådda förbindelser med det övernaturliga fasas successivt ut till förmån för medicinskt skolade yrkeskvinnor – dock inte över en natt och inte utan motstånd. Med stöd av rikliga, ibland nästan plågsamt detaljerade exempel ur skriftliga källor, skapar Larsson en både rörande och upprörande läsupplevelse."

"I 87 korta, glasklara kapitel tecknar Amat Levin en stor och mångfacetterad bild av Afrika som geografisk, kulturell och politisk kontinent, och även av svarta människors liv och gärningar i världen i stort. Det är en berättelse om förtryck, slaveri och kolonialism, men också om svarta pionjärer och ett synliggörande av en försummad del av världshistorien. Levins Svart historia är på samma gång ett fascinerande historiskt lapptäcke och ett folkbildningsarbete av stora mått."

Annons

Juryns nomineringar till Augustpriset – Årets svenska barn- och ungdomsbok 2022:

"Att ramla och slå sig är en stor sak för varje barn. Att dessutom få ett sår är en katastrof! Men kanske också lite… mysigt? Särskilt om man blir buren i kungastol och får exklusivt tillträde till lärarrummet. Med psykologisk skärpa och utsökta bildkompositioner fångar Emma AdBåge allas vår längtan efter att bli uppmärksammade och omhändertagna."

"Spoken word-poeten Nora Khalil briljerar som romanförfattare i denna Albyskildring för 2020-talet. I de välskrivna dialogerna framträder ett pärlband av röster. Ett utvisningsbeslut drar in som ett mörkt moln och vänskaper fördjupas. Med poetisk pregnans och förlösande vass humor navigerar författaren skickligt mellan glädje och hudlös sorg."

"Lugn och ro, det är ekorrarnas enkla önskan. Men i kraftmätningen med jägarna ser de ut att dra det kortare strået. Med skogens glödande höstfärger som fond, tecknar Eva Lindström fram bilderboksvärldens mest älskvärda och okuvliga underdogs.

Annons

Bettan, Marie Norin & Elisabet Ericson, Alfabeta I berättelsen om den gränslösa Bettan bjuder Marie Norin och Elisabet Ericson på en lyrisk färgexplosion. Med stor humor och underliggande mörka stråk fångar bilderboken skickligt erfarenheten av att tappa bort sig själv i en relation. Berättaren blir en tickande bomb som läsaren med allt starkare medkänsla följer mot den oundvikliga detonationen."

"Lyhört och träffsäkert skildras tonårens brytningstid då fantasierna om vem man vill vara plötsligt ska omsättas i praktik, då kompisrelationer sätts på prov och då den första kärleken känns både lockande och skrämmande. Med största respekt för både sina läsare och sina karaktärer ger Ellen Strömberg nytt liv åt ungdomslitteraturens mest ikoniska motiv."

"En stadig rytm väver samman text och bild i Henrik Wallnäs och Erik Svetofts sandlådeäventyr. Intrigen fördjupas i takt med att overallerna blir allt lerigare. När rytmen väl bryts håller både karaktärer och läsare andan. Här är barnen i fokus, självklara i sin uppenbarelse och handlingskraft. En småbarnsbok som vidgar genren genom att både hylla och utmana dess konventioner."

Annons

Juryns nomineringar till Lilla Augustpriset 2022

Döden i rom, Ali Alonzo, Stockholm

"Varje ord vibrerar av liv i denna berättelse om en grupp sextonåriga svenskar som driver runt mellan kloster och kyrkor i Den eviga staden. Ironiskt nog är det just genom att aldrig väja för det fula, det äckliga, det trasiga som författaren blottlägger det vackra i att inte vara som alla andra. En ändlöst fascinerande text."

Vykort från vecka 3, Vanja Jakobsson, Stockholm

"Med hjälp av små händelser under en veckas stilla lunk åskådliggör skribenten konstfullt hur psykisk ohälsa ter sig i vardagen. Det är både lågmält och expressivt på en och samma gång. Allt ligger i de väl utvalda detaljerna."

Högt gräs, Julia Kaplan, Bromma

"Redan från början vet vi att det inte kommer att sluta väl, men genom den vibrerande närvaron håller författaren läsaren i ett järngrepp hela vägen till den tragiska upplösningen."

En bukett med nejlikor, Amelie Tottie Matousek, Stockholm

"Med utsökt gestaltning skildrar författaren hur livet är för de som lever kvar när älskade anhöriga rycks bort eller försvinner in i demensens dimmor. Den vardagliga kärleken som vi alla kan känna igen ger läsaren tröst och tillförsikt."

Annons

Tankar under päronträdet, Karna Mårtensson, Lund

"Med en jagberättares utsiktspunkt från familjekretsen i en förfallen trädgård gestaltas vackert och psykologiskt övertygande en betraktande ung människas mognad genom den både plötsliga och gradvisa insikten att åldrande och död är ofrånkomligt i livet."

På motorcykeln, alldeles för nära helvetet, Elilia Piotrowska, Bandhagen

"Stämningsfullt och dramatiskt beskrivs en ödesmättad afton som inleds i förtvivlan, innan en oväntad hjälpare styr berättelsen mot en strimma av hopp. Förtätade ögonblick greppar tag om läsaren i en text där allt står på spel."

Årets Augustpris delas ut vid Augustgalan den 28 november.

Annons