Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

Bokredaktören: Här är mina bästa boktips just nu

11 okt, 2022 
AvKENNETH GYSING
Boktips
En lugn helg med Kristina Lugn, drömma sig bort till fjärran öar eller grubbla över kärlek kontra religion – här några boktips inför helgen!
Annons
Annie Ernaux är årets nobelpristagare i litteraturBrand logo
Annie Ernaux är årets nobelpristagare i litteratur

Kristina Lugn, Inte alls dåligt (AB Förlag)

Inte alls dåligt

Det är sent om hösten 1997, jag sitter hemma hos Astrid Lindgren en trappa upp på Dalagatan 46 vid Vasaparken i Stockholm, bredvid Astrid sitter Kristina Lugn. Vi ska tala om Kristinas dramatisering av ”Mio, min Mio” på Dramaten, Astrid hör lite dåligt så vi får prata högt, Kristina talar lugnt och långsamt. Två kloka, livserfarna kvinnor, underbart roliga tillsammans, det samtalet blir till ett minne för livet. Nu är de båda borta, men böcker och diktsamlingar finns kvar – och som en röst från andra sida kommer nu en ny diktsamling av Kristina Lugn, ”Inte alls dåligt”.

Annons
Kristina Lugn

En kort tid före sin död lämnade Kristina Lugn över en pärm med opublicerade dikter (och utkast till dikter) till vännen Eva Bonnier med kommentaren ”det var inte alls dåligt”. Det är dessa som samlats ihop och redigerats till en sammanhängande helhet, med Martina Montelius (Kristinas dotter) godkännande. ”Det var en gång en helt vanlig människa som var jag. /Hon bodde på jorden, som var ett problemområde. /Där gick hon omkring i kroppen, som var själens kamouflageklädsel. /Hon var en gång jag.” Det är fint att höra Kristina Lugns röst igen. Man får hoppas hon kom dit hon önskade. ”Låt mig vila ut någonstans/ där evigheten inte stör min dygnsrytm.”

Annons

Per J Andersson, Drömmen om en ö (Ordfront)

Drömmen om en ö

Gamle poeten Atterbom skaldade för ett par sekler sedan det romantiska verseposet ”Lycksalighetens ö”, vår tids Per J Andersson blir lycksalig över betydligt flera öar (på prosa) i ”Drömmen om en ö”, där han tar oss till egna favoritöar världen över och förklarar varför han är nesofil (öfantast). En sådan var också poeten Tomas Tranströmer som skaldade om sin ö (Runmarö), ”En alltid ljus förvåning/när ön räcker ut en hand/och drar mig upp ur sorgsenhet”.

Monica Ali, Kärlek och tro (Forum)

Kärlek och tro

Yasmin Ghorami, tjugosex år, läkarstudent med rötterna i en muslimsk familj ska gifta sig med Joe, med en feministisk mamma med rötterna i övre engelsk medelklass. När familjerna möts, kolliderar tankar och kulturer, rämnar livsroller och sociala fasader. Gripande och underfundigt underhållande om kulturkrockar!

Annons