Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Bästa deckarna just nu – 9 nyheter 2021

07 maj, 2021 
AvKenneth Gysing
Feminas bokredaktör Kenneth Gysing recenserar månadens nya böcker. I bokskörden hittar vi ett gäng nya kriminalromaner att sträckläsa!
Annons
”Hon är helt otroligt stark” - hör författaren om Märta TikkanenBrand logo
”Hon är helt otroligt stark” - hör författaren om Märta Tikkanen
Torsdagsmordklubben av Richard Osman
Annons

Torsdagsmordklubben (Albert Bonniers förlag), Richard Osman

Betyg: 4

Döden i kriminalromaner är ju ständigt närvarande, offren kan dugga tätt och man ryser till som läsare, men det är ändå inte på riktigt.

I Richard Osmans debut, (kriminal)romanen Torsdagsmordklubben, känns det dock en smula annorlunda, de som roar sig med att försöka lösa mord är en grupp människor i åttioårsåldern som lärt känna varandra på ett luxuöst äldreboende, ”Coopers Chase”, på engelska landsbygden.

Där finns Elizabeth, som antyder att hon arbetat som spion för brittisk underrättelsetjänst; Ibrahim, välbeställd psykiatriker, och Ron, legendarisk fackföreningsboss – och flera andra med skarpslipade intellekt. Gemensamt för dem, förutom lusten att lösa mord tillsammans, är medvetenheten om att de är på livets upplopp. Som Elisabeth uttrycker det: ”Allt som oftast vaknade man pa natten och kande sig alldeles skrackslagen. Vilken fasa att forlora forstandet. De fick garna ta ett ben eller en lunga eller vad som helst, bara inte forstandet.”

Annons

Den oron berör mer än de mord de tar sig an (ett av dem på äldreboendets chef, en girig man i sina bästa år). Osmans debut är charmig, klurig, rörande och riktig rolig – och en absolut uppmaning om att inte sitta och vänta på att livet ska ta slut!

De bortglömda namnens bok av Kristin Harmel

De bortglömda namnens bok (Lavender Lit), Kristin Harmel

Betyg: 4

Plötsligt är man där, i Paris 1942, i hälarna på unga Eva Traube när hon med en gul stjärna på kappan, och hjärtat i halsgropen (liksom läsaren), är på väg till ett möte för att få falska identitetspapper. Hon möter okända människor på vägen som fräser mot henne, ”smutsiga jude”. Hur kan de? Ondskan kryper fram överallt. Det är upptakten till en gastkramande och hjärtknipande historisk roman som växlar mellan nutid och några år under andra världskriget.

Annons

I nutid är Eva Traube en åttiosex år gammal bibliotekarie i Florida, som en dag får syn på en artikel i New York Times, om en bok i Berlin som hon omedelbart känner igen. I boken finns en kod som ingen lyckats lösa. Eva, som inte sett boken på sextio år, har lösningen till koden. Det var en kod hon och hennes stora kärlek i livet, fransmannen Remy, använde när de förfalskade identitetspapper till tusentals judiska barn så de kunde fly över gränsen till Schweiz, för att bevara barnens riktiga namn. Remy försvann under kriget, förklarades död. Eva lyckades fly, tog sig till Amerika, gifte sig, fick en son, och blev änka. Nu bestämmer hon sig för att ta sig till Berlin, för att återse boken. Varning utfärdas innan läsning – bunkra upp ordentligt med pappersnäsdukar – här kommer floder av tårar att flöda!

Spring eller dö av Maria Adolfsson

Spring eller dö (Wahlström & Widstrand), Maria Adolfsson

Betyg: 4

Annons

Fullsatt i hamnen för Doggerlands första pridefestival. Plötsligt skjuter någon rakt in i folkmassan. Strax därpå hittas gärningsmannen död. Hög spänning när höggravida kriminalinspektören Karen Eiken Hornby börjar forska efter mördarens motiv.

Hummerns sköld av Caroline Alberte Minor

Hummerns sköld (Wahlström & Widstrand), Caroline Alberte Minor

Betyg: 4

Tre syskon, tidigt föräldralösa. Nils läser filosofi, tar ströjobb, går långa vandringar. Systern Ea bor i San Francisco, systern Sidsel är ensamstående mamma i Köpenhamn. Nu ska de mötas för att lösa ett gemensamt problem. Fin, mångbottnad familjehistoria.

Annons
Oskuldens lag av Michael Connelly

Oskuldens lag (Norstedts), Michael Connelly

Betyg: 4

Knepigt läge när försvarsadvokaten Mickey Haller stoppas av Los Angeles-polisen som hittar ett lik i bakluckan till hans bil. Haller hamnar i häkte, kontaktar detektiven Harry Bosch för att ta reda på vem som lagt liket i luckan (det har inte Haller gjort). Lysande levererad kriminalhistoria av Connelly!

Som en fjäder i vinden av Sofia Lundberg.

Som en fjäder i vinden (Forum), Sofia Lundberg

Betyg: 4

Annons

Telefonen ringer hos Viola, det är Lilly, grannflickan, en gång hennes bästa vän. Nu är de åttio år, Lilly ligger på dödsbädden, vill säga farväl. De kom ifrån varandra i ungdomen, men längtan efter varandra fanns alltid kvar. Varmt och hjärtknipande om två kvinnors vänskap och livsöden.

Månadens pockettips från Femina

En andra allians av Denise Rudberg

En andra allians (Forum), Denise Rudberg

Hög spänning i Stockholm under ett brinnande andra världskrig, där tre unga begåvade kvinnor valts ut för att försöka knäcka tyskarnas kod. Fin hyllning till förra seklets starka, kämpande kvinnor.

Annons
Friheten av Arne Dahl

Friheten (Albert Bonniers förlag), Arne Dahl

Sam Berger, uttråkad utredare av försäkringsbrott, får ett ovanligt uppdrag, en kvinnlig klient har kidnappats och polisen måste absolut hållas utanför. Spänning på kriminellt hög nivå!

Här hittar du Friheten (reklamlänk).

Geiger av Gustav Skördeman.

Geiger (Polaris), Gustav Skördeman

En mormor i Bromma får ett telefonsamtal, tar fram en pistol och avrättar sin man. Ett klurigt fall där polisen Sara Nowak, bekant med familjen, hamnar i en härva av hisnande politiska konspirationer.

Här hittar du Geiger (reklamlänk).

Annons