Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Birgit Nilssons död hölls hemlig i flera veckor – hennes sista önskan

29 nov, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Världskända operasångaren Birgit Nilsson visste att hennes liv gick mot sitt slut – men ville inte att det skulle bli allmänt känt.
Därför fick hon maken Bertil Niklasson att ordna så att hon var begraven innan nyheten om hennes död spreds över världen.
– Jag ville inte att begravningen skulle bli något teaterjippo. Hon skulle få en stillsam och värdig begravning, sa maken till Aftonbladet.
Annons
Så stöttar du någon i sorgBrand logo
Så stöttar du någon i sorg

Birgit Nilsson var en av världens främsta operasångerskor under hela 1900-talet, och hyllades internationellt för sin röst och närvaro. Under en lång karriär sjöng hon på alla de stora operascenerna, och fick göra några av de mest eftertraktade rollerna.

Men i början av 2000-talet visste Birgit Nilsson att hon inte hade så lång tid kvar i livet. Hon led av problem med både hjärta och lungor, och genomgick 1999 en bypass-operation. Samtidigt kämpade hon för att det inte skulle bli allmänt känt hur sjuk hon var. När hon till slut avled på juldagen 2005, 87 år gammal, var hennes sista önskan att hon skulle ha hunnit begravas innan nyheten om hennes bortgång spreds till allmänheten – en önskan som henne make Bertil Niklasson tog på största allvar.

Annons

Så hölls Birgit Nilssons död hemlig

När Birgit hade somnat in på deras gård i Skåne kallade han till sig en sköterska och senare en läkare som Birgit hade känt under sin livstid. Operaikonen hämtades av personal från en begravningsbyrå som fick avge ett tystnadslöfte.

– Jag hörde sköterskan säga till dom att om de yttrade ett enda ord om att Birgit var död så skulle hon skära halsen av dom, berättade Bertil Niklasson för Aftonbladet efteråt.

För att förhindra att nyheten om hustruns död spreds så fick Bertil personligen ringa runt till de 57 gäster som skulle komma på begravningen.Gästerna ombads också att inte beställa blommor från blomsterhandeln, då det hade kunnat avslöja begravningen.

– Jag ville inte ha en massa journalister springande här och jag ville inte att begravningen skulle bli något teaterjippo. Hon skulle få en stillsam och värdig begravning, sa Bertil Niklasson till Aftonbladet.

Annons

Lennart Swahn fick inte komma

För att hålla begravningen hemlig var det tre personer som Bertil till slut valde att inte bjuda.

– Det fanns tre personer jag visste inte skulle kunna hålla käften, säger han. Därför bjöd jag inte dem. Det är Lennart Swahn, Bertil Hagman och en artist jag inte vill uppge namnet på, eftersom han är en så trevlig person, berättade han för Aftonbladet.

Lennart Swahn berättade senare att han kände sig besviken över beslutet, då han och Birgit varit nära vänner.

– Det är naturligtvis en oerhörd skymf att bli beskylld för att vara illojal. Det är helt befängt att jag, efter 40 års obruten diskretion, plötsligt skulle ge information av det här slaget till media, sa Lennart 2011 till Aftonbladet.

The Storytellers – Lyssna med LouiseBrand logo
The Storytellers – Lyssna med Louise
Annons