11 vanor högavlönade har gemensamt
1:14

Efter reklamen: 11 vanor högavlönade har gemensamt

(1:14)

Slå på ljud

Bill Gates, Oprah Winfrey, Warren Buffett och Elon Musk har inte bara sina stora framgångar och tjocka plånböcker gemensamt – de är också entusiastiska läsare. Affärsmannen Warren Buffett har sagt att han läser mellan 600 och 1000 sidor varje dag, och Oprah Winfrey höll länge i en uppskattad bokklubb i sin ikoniska pratshow.

Många framgångsrika företagsledare och entreprenörer tycker om att sluka böcker, och Fast Company har samlat deras bästa tips på böcker som de inte kan låta bli att läsa om och om igen.

När andetagen blir till luft – Paul Kalanithi

När andetagen blir till luft är läkaren Paul Kalanithis memoarer, som handlar om när han i slutskedet av sin läkarutbildning diagnostiseras med lungcancer. Kalanithi skrev boken under sina sista månader i livet.

Medina Baitemirova är grundare och vd för vårdföretaget Clinicai, och hon inspireras av Pauls styrka i boken.

När andetagen blir till luft påminner mig om att mitt liv är mycket större än det verkar, när det kommer till mitt arbete och mina drömmar, men också gällande personerna som omgärdar mig.

Harry Potter-serien – JK Rowling

Böckerna om trollkarlen Harry Potter behöver knappast någon introduktion – den sju böcker långa bokserien har blivit en miljardindustri med filmer, museum och nöjesparker.

Lotta Lundgren hyllas internationellt

Christie Marchese, grundare och vd för underhållningsbolaget Picture motion, säger att hon läser om hela serien minst en gång om året.

– JK Rowling har skapat en fantastisk värld som jag verkligen tycker om att återvända till när jag behöver en mental paus från jobbet. Dessutom ger Dumbledore bra råd, och jag inspireras av Hermiones aktivism för husalfernas rättigheter.

Harry Potter och Dödsrelikerna är sista boken i serien.

Lars Dareberg/Sydsvenskan/TT

Team of rivals: The political genius of Abraham Lincoln – Doris Kearns Goodwin

Richard Matsui, grundare och vd av solcellsföretaget kWh Analytics, imponeras och inspireras av amerikanska presidenten Abraham Lincoln, och läser Doris Kearns Goodwins biografi.

– Föreställ dig att du träffar din professionella idol som avfärdar dig som ”apa” för att du är dåligt utbildad och ännu sämre klädd. Tio år senare är du president av USA och du gör ändå den professionella idolen till krigsminister under inbördeskriget, för du vet att han är den bäste mannen för jobbet. Det är ett av många tillfällen som speglar Lincolns tydliga syfte. Han satte genomgående vad han försökte åstadkomma före sitt eget ego.

Loving what is: Four questions that can change your life – Byron Katie

Vlada Bortnik var med och grundade populära sociala medier-appen Marco Polo, och hon hittar styrka i Byron Katies hyllade bok.

– Att starta ett företag kommer med många upp- och nedgångar och det är lätt att koppla sitt egenvärde till företaget och bli för beroende av hur det går. Den här boken hjälper mig att behålla en hälsosam separation och påminner mig om att njuta av resan.

Kristina Sandberg slår tillbaka mot kritiken: ”Tabubelagt”

Blue ocean strategy – Renée Mauborgne och W. Chan Kim

Michelle Cordeiro Grant, vd för underklädesföretaget Lively, gillar Blue ocean strategy, som utmanar idéer om marknaden med sina strategier.

– Jag håller mig till entreprenörsklassiker. Blue ocean tvingar dig att fokusera på hur man skapar marknadsdelar snarare än att ta marknadsdelar, för att bygga ett långsiktigt framgångsrikt företag.

Renée Mauborgne är rankad som världens tredje främsta managementtänkare, och har skrivit succéboken.

Tomas Oneborg/SvD/TT

Mod att leda – Brené Brown

– Det här är en företagsbok som jag kan återvända till regelbundet, medan vårt företag har vuxit snabbt under de senaste tre åren, säger John Paasonen, som är grundare och vd för digitala inteckningsföretaget Maxwell financial labs.

– Det är ingen typisk ledarskapsbok men en praktisk guide för ledare som tar upp känslorna kring att leda ett team.

Tänka, snabbt och långsamt – Daniel Kahneman

Evan Maridou, grundare och vd för startup-företaget Milo som jobbar med djurhälsa, hyllar Kahnemans bok, som fått honom att reflektera över sina tankemönster.

– Lektionerna i boken kan hjälpa ledare att förstå bästa sättet att marknadsföra för sina kunder, kommunicera mer effektivt med sina anställda och dra in pengar till investerarna.

David Sundin om succén med boken – trots kritiken

The boys in the boat – Daniel James Brown

Julie Hansen är vd för den amerikanska delen av språkinlärningsappen Babbel, och hon hyllar boken The boys in the boat av Daniel James Brown. Boken utspelar sig under OS i Nazityskland 1936.

– Den lär ut vikten av envishet, uthållighet och hårt arbete, likväl som teamwork och att sätta gruppen före en själv. Det är en fantastisk berättelse om triumf mot alla odds, och en bra läsupplevelse.

The longevity economy – Joseph F. Coughlin

– Jag älskar den här boken för att den fokuserar på användarfokuserad design för människor över 50, en demografi som ofta är underrepresenterad när det kommer till innovativ design, och det är en målgrupp vi är exalterade över att bygga stärkande teknologi för, säger Rhian Horgan, grundare och vd för Kindur, en app för pensionsplanering.

Radical candor – Kim Scott

Andrew Meyers, vd för jobbplattformen RippleMatch, hyllar boken Radical candor av Kim Scott.

– Det här är den bästa bok jag läst om ledarskap, någonsin, säger han och fortsätter:

– I en startup-miljö som rör sig snabbt måste teamen kunna räkna med varandra för att kunna få en konstant ström av ärlig respons för att kunna prestera sitt bästa.

Vardagar med Ulf Lundell – allt du behöver veta om du inte hinner läsa böckerna

Mest läst