Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

Bokredaktören: Vuxna får också lov att läsa på Läslovet!

27 okt, 2020 
AvKenneth Gysing
Böcker hösten 2020
Feminas bokredaktör Kenneth Gysing har valt ut böckerna att kura skymning med i höstrusket.
Annons

Som vuxen ska man naturligtvis föregå med gott exempel i förhållande till barn (de egna, om man har några, eller andras). Många varnar för att barn läser allt mindre, att vi måste få barnen att lyfta blickarna från mobiler och dataskärmar och börja läsa mer böcker (bokläsande utvecklar hjärnan på ett alldeles unikt sätt). Och som barnen allt som oftast sneglar på vad de vuxna gör (även om de aldrig skulle erkänna det) så kan man peppa dem till läsning genom att själv sätta sig ner och läsa en bok. Då blir ju läsningen inte bara nöje utan också nytta, och läsandet kan då samtidigt få en att känna sig som en god människa. En så kallad win–win situation!

Bokredaktören: Höstens 10 bästa böcker

Livets tunna vaggar Nina Burton

Nina Burton är en av Sveriges skickligaste essäister. Här flyttar hon in i en gammal sommarstuga bebodd av ett och annat djur, och dyker vacker ned i naturens liv. Läs mer och klicka hem boken här. (reklamlänk)

Annons
Sidenkatedralen Sara Danius

Efterlämnade texter och essäer om kläder, fotografi och mycket mera av den oförlikneliga Sara Danius. Klicka hem boken och läs mer om den här (reklamlänk).

3. Spegeln och ljuset (reklamlänk), (Weyler), Hilary Mantel

Spegeln och ljuset Hilary Mantel

Den sista delen av den mäktiga romantrilogin om 1500-talspolitikern och hovintriganten Thomas Cromwell. Räcker hela höstlovet ut. Läs mer om Spegeln och ljuset här. (reklamlänk)

Annons
Tritonus Kjell Westö

Musikaliskt och väderbiten roman (som till stor del utspelar sig i finska skärgården) om en finsk dirigent tycker sig nått vägs ände i karriären och börjar fundera över sitt liv. Läs mer och klicka hem boken här. (reklamlänk)

5. Översten (reklamlänk) (AB), Ola Larsmo

Översten Ola Larsmo

Fascinerande berättelse om den svenske emigranten Knut Oscar Broady som föds i Uppsala och till med tiden går med som soldat i det amerikanska inbördeskriget. Läs mer om boken och köp den här. (reklamlänk)

Annons

6. De vuxnas lögnaktiga liv (reklamlänk) (Norstedts), Elena Ferrante

De vuxnas lögnaktiga liv Elena Ferrante

Än en gång en berättelse från Neapel, och en lysande sådan (som vanligt) av Elena Ferrante. Här med den unga Giovanna som försöker förstå sig själv och sin familj. Läs mer om boken och klicka hem den här. (reklamlänk)

7. Slutet på historien (reklamlänk) (Piratförlaget), Jan Guillou

Slutet på historien Jan Guillou

Tionde och avslutande delen i Jan Guillous serie om det stora århundradet, där han skildrar släkten Lauritzen genom hela 1900-talet. Läs mer om boken och köp den här. (reklamlänk)

Annons

8. Året med 13 månader (reklamlänk)(Polaris), Åsa Linderborg

Året med 13 månader Åsa Linderborg

Dåvarande kulturchefen för Aftonbladet, Åsa Linderborg, skriver mycket starkt och personligt om ett år fyllt av dramatik, från hösten 2017 till hösten 2018. Läs mer om boken och klicka hem den här. (reklamlänk)

9. Fjärilsvägen (reklamlänk) (AB), Patrik Lundberg

Fjärilsvägen Patrik Lundberg

Författaren och journalisten Patrik Lundbergs hjärtknipande kärleksförklaring till modern Birgitta, som också blir till en berättelse om det svenska klassamhället. Läs mer och köp Fjärilsvägen här. (reklamlänk)

Annons

10. Överlevarna (reklamlänk) (AB), Alex Schulman

Överlevarna Alex Schulman

Kenneth Gysing om hatet mot Alex Schulman efter nya boken och att som vuxen återuppleva barndomen. En skönlitterär bok, förklarar Schulman, föräldrarna och bröderna känns dock igen från tidigare, självbiografiska böcker. Läs mer om boken och klicka hem den här. (reklamlänk)

Läs mer:

Annons