Böcker hösten 2020

Som vuxen ska man naturligtvis föregå med gott exempel i förhållande till barn (de egna, om man har några, eller andras). Många varnar för att barn läser allt mindre, att vi måste få barnen att lyfta blickarna från mobiler och dataskärmar och börja läsa mer böcker (bokläsande utvecklar hjärnan på ett alldeles unikt sätt). Och som barnen allt som oftast sneglar på vad de vuxna gör (även om de aldrig skulle erkänna det) så kan man peppa dem till läsning genom att själv sätta sig ner och läsa en bok. Då blir ju läsningen inte bara nöje utan också nytta, och läsandet kan då samtidigt få en att känna sig som en god människa. En så kallad win–win situation!

Bokredaktören: Höstens 10 bästa böcker

1. Livets tunna väggar (reklamlänk från Adtraction) (AB) Nina Burton

Livets tunna vaggar Nina Burton

Nina Burton är en av Sveriges skickligaste essäister. Här flyttar hon in i en gammal sommarstuga bebodd av ett och annat djur, och dyker vacker ned i naturens liv. Läs mer och klicka hem boken här. (reklamlänk från Adtraction)

2. Sidenkatedralen och andra texter (reklamlänk från Adtraction) (AB), Sara Danius

Sidenkatedralen Sara Danius

Efterlämnade texter och essäer om kläder, fotografi och mycket mera av den oförlikneliga Sara Danius. Klicka hem boken och läs mer om den här (reklamlänk från Adtraction).

3. Spegeln och ljuset (reklamlänk från Adtraction), (Weyler), Hilary Mantel

Spegeln och ljuset Hilary Mantel

Den sista delen av den mäktiga romantrilogin om 1500-talspolitikern och hovintriganten Thomas Cromwell. Räcker hela höstlovet ut. Läs mer om Spegeln och ljuset här. (reklamlänk från Adtraction)

4. Tritonus. En skärgårdsberättelse (reklamlänk från Adtraction), (AB), Kjell Westö

Tritonus Kjell Westö

Musikaliskt och väderbiten roman (som till stor del utspelar sig i finska skärgården) om en finsk dirigent tycker sig nått vägs ände i karriären och börjar fundera över sitt liv. Läs mer och klicka hem boken här. (reklamlänk från Adtraction)

5. Översten (reklamlänk från Adtraction) (AB), Ola Larsmo

Översten Ola Larsmo

Fascinerande berättelse om den svenske emigranten Knut Oscar Broady som föds i Uppsala och till med tiden går med som soldat i det amerikanska inbördeskriget. Läs mer om boken och köp den här. (reklamlänk från Adtraction)

6. De vuxnas lögnaktiga liv (reklamlänk från Adtraction) (Norstedts), Elena Ferrante

De vuxnas lögnaktiga liv Elena Ferrante

Än en gång en berättelse från Neapel, och en lysande sådan (som vanligt) av Elena Ferrante. Här med den unga Giovanna som försöker förstå sig själv och sin familj. Läs mer om boken och klicka hem den här. (reklamlänk från Adtraction)

7. Slutet på historien (reklamlänk från Adtraction) (Piratförlaget), Jan Guillou

Slutet på historien Jan Guillou

Tionde och avslutande delen i Jan Guillous serie om det stora århundradet, där han skildrar släkten Lauritzen genom hela 1900-talet. Läs mer om boken och köp den här. (reklamlänk från Adtraction)

8. Året med 13 månader (reklamlänk från Adtraction)(Polaris), Åsa Linderborg

Året med 13 månader Åsa Linderborg

Dåvarande kulturchefen för Aftonbladet, Åsa Linderborg, skriver mycket starkt och personligt om ett år fyllt av dramatik, från hösten 2017 till hösten 2018. Läs mer om boken och klicka hem den här. (reklamlänk från Adtraction)

9. Fjärilsvägen (reklamlänk från Adtraction) (AB), Patrik Lundberg

Fjärilsvägen Patrik Lundberg

Författaren och journalisten Patrik Lundbergs hjärtknipande kärleksförklaring till modern Birgitta, som också blir till en berättelse om det svenska klassamhället. Läs mer och köp Fjärilsvägen här. (reklamlänk från Adtraction)

10. Överlevarna (reklamlänk från Adtraction) (AB), Alex Schulman

Överlevarna Alex Schulman

Kenneth Gysing om hatet mot Alex Schulman efter nya boken och att som vuxen återuppleva barndomen. En skönlitterär bok, förklarar Schulman, föräldrarna och bröderna känns dock igen från tidigare, självbiografiska böcker. Läs mer om boken och klicka hem den här. (reklamlänk från Adtraction)

Läs mer:

Bokredaktören tipsar: 10 bra ungdomsböcker för Läslovet!

Bråket om Märta Tikkanen-biografin: ”Hotade att inte släppa boken”

Björn Natthikos 8 visdomar för lycka