Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Boktips: 9 nya böcker du bör läsa våren 2024

05 apr, 2024 
AvKenneth Gysing
Böcker för våren.
Våren är påväg sakta men säkert och årstiden bjuder på mycket trevlig läsning, så som Maria Ernestams bok Tjuvlyssnaren och mycket mer.
Annons
10 klassiska böcker och samtida succéer du borde läsaBrand logo
10 klassiska böcker och samtida succéer du borde läsa

Ernestam bjuder på en hisnande resa i en äldre mans inre

Karl-Gunnar Hammarkvist, sextiofyra år, revisor och ensamstående, gör inte mycket väsen av sig. En på ytan ganska så grå man som passerar obemärkt i livet. Han sköter sitt jobb, har sina rutiner, det kan bli en whisky och lite jazz på kvällarna i ensamhet.

Maria Ernestam.
Maria Ernestam.Richard Ryan

En dag knackar hyresvärden på och förklarar att det ska till stambyten i huset, och en ersättningslägenhet är ordnad. Ingen större omvälvning i Karl-Gunnar Hammarkvist liv, om det inte vore för en kvinnlig granne i det nya huset som är beteendeterapeut och drömtydare med mottagning i lägenheten bredvid. Väggen som skiljer Karl-Gunnars lägenhet från mottagningen visar sig vara i tunnaste laget, en dag hör han ett samtal mellan en patient och en ung kvinna. De talar om en våldsam eldsvåda, de talar om skuld och plötsligt dyker minnen upp från en fruktansvärd händelse i Karl-Gunnars förflutna, ett minne han har förträngt i över fyrtio år.

Annons

Karl-Gunnars ordnade yta krackelerar och Maria Ernestam tar oss med på en hisnande resa i en äldre mans inre, där det bakom den grå ytan en gång har funnits en ung man med ett hjärta i brand för en kärlek som slutade i katastrof. Spännande, hiskeligt ödesdrama som får läsaren att betrakta vardagens alla grå män med nya ögon – man kan aldrig veta vad som lurar under ytan!

Tjuvlyssnaren av Maria Ernestam (LB Förlag) - Spänningsroman

Tjuvlyssnaren av Maria Ernestam (LB Förlag).
Tjuvlyssnaren av Maria Ernestam (LB Förlag).

Mångbottnad berättelse om en snårig uppväxt

Sara Amerell är femtio plus när hon ärver ett litet torp efter pappan som hon knappt har haft någon kontakt med sedan föräldrarna skiljde sig. Hon är inbiten stadsbo, men vill att något nytt ska hända i livet och bestämmer sig för att sälja lägenheten, renovera torpet och bosätta sig på landet. Hon börjar blogga om renovering och trädgårdsarbete och arbetar extra på Ett litet bo, en salig blandning av loppmarknad, kläd- och fyndbutik.

Annons
Inger Edelfeldt.
Inger Edelfeldt.Lars Werdelin

Sara i berättelsens början är dock en Sara som blickar tillbaka, ”jag sitter i resterna av mitt liv och läser min gamla torpblogg”. Det som har varit ska bli till en bok, och så blir det (det är boken läsaren har i handen). Sara är nu fyllda femtioåtta, och torparlivet blev inte riktigt som hon tänkt sig det.

Hon skriver om mamman, den berömda författaren Vivian Werneson, som hon har en komplicerad relation till, hon reflekterar över dottern Liv som kom till under en kort vistelse i Norge (pappan okänd) och attraktive grannen ­Daniel i ”hippiehuset”.

Annons

Saras livsresa blir till en varm, mångbottnad berättelse om en snårig uppväxt och knepiga livsval. Människan är det enda djur som kan skriva böcker, funderar Sara. Ett sådant skrivande djur är Inger Edelfeldt. Det kan man som läsande människa skatta sig lycklig för.

Ett litet bo av Inger Edelfeldt (Norstedts) - Roman

Ett litet bo av Inger Edelfeldt (Norstedts).
Ett litet bo av Inger Edelfeldt (Norstedts).

Läsvärda tips

Nattens skola av Karl Ove Knausgård (Norstedts) - Roman

Nattens skola av Karl Ove Knausgård (Norstedts).
Nattens skola av Karl Ove Knausgård (Norstedts).

Ung norsk man tar sig till London för att utbilda sig till fotograf. Han går bokstavligen över lik för nå berömmelse, och lyckas med det. Möjligen säljer han sin själ till Djävulen på vägen, som en gång Faust. Mäktigt ödes­drama med en blinkning åt Shakespeare – samt en satanisk sågning av Thåströms Imperiet!

Annons

Vuxen på låtsas av Lucy Dillon (Forum) - Feelgood

Vuxen på låtsas av Lucy Dillon (Forum).
Vuxen på låtsas av Lucy Dillon (Forum).

Somliga av oss vill aldrig växa upp. Storasyster Cleo har alla vuxenpoäng man kan tänka sig, med familj och fast jobb. Lillasyster Robyn slarvar mest runt, men så tvingas hon ta anställning i systerns städfirma och livet ställs på sin spets. Underhållande och insiktsfullt om det svåra att bli vuxen på riktigt!

Till offer åt det okända av Anna Jansson (Norstedts) - Kriminalroman

Till offer åt det okända av Anna Jansson (Norstedts).
Till offer åt det okända av Anna Jansson (Norstedts).

Anna Jansson har ett känsligt öra för tonårsflickors komplicerade känsloliv. Lovisa täcker upp när bästa vännen Rosalie är ute på hemligheter nattetid, med en lögn till Rosalies mamma om att Rosalie sover över. Men Rosalie försvinner och kommissarie Maria Wern får ett nytt ruggigt fall att reda ut på Gotland!

Annons

Månsjuk av Isabelle Bervenius (Polaris) - Roman

Månsjuk av Isabelle Bervenius (Polaris).
Månsjuk av Isabelle Bervenius (Polaris).

Vår i luften och drömmar om Paris och romantik? Följ med Billie som åker dit för att plugga franska på Sorbonne. Trettioett år fyllda längtar hon bort från livet i Stockholm. Där träffar hon Florian och blir kär. Men över hjärtat drar en skugga, Billie känner jagets gränser lösas upp – är det början på månsjuka?

Månadens pockettips

Egendom av Hernan Diaz (Brombergs)

Egendom av Hernan Diaz (Brombergs).
Egendom av Hernan Diaz (Brombergs).

Klurigt om en stormrik familjs uppgång och fall i New York i början av 1900-talet. Där finns en roman i romanen och till det en spökskrivare som ska skriva en förbättrad version. Bara håll i hatten och häng på – Hernan Diaz bjuder på litterära trollkonster!

Annons

Lektioner i kemi av Bonnie Garmus (Wahlström & Widstrand)

Lektioner i kemi av Bonnie Garmus (Wahlström & Widstrand).
Lektioner i kemi av Bonnie Garmus (Wahlström & Widstrand).

Bonnie Garmus debutroman om den lysande kemisten Elisabeth Zott i 60-talets USA som råkar hamna i ett matprogram på tv och gör enorm succé är en feministisk smällkaramell, kryddad med underbar humor.

Svartstick av Sara Paborn (Albert Bonniers förlag)

Svartstick av Sara Paborn (Albert Bonniers förlag).
Svartstick av Sara Paborn (Albert Bonniers förlag).

Paula har dålig ordning på sitt liv och hoppas på lite andrum på en kursgård där hon ska lära sig brodera svartstick. Där finns också Gunni och Anita som bär på hemligheter, men de tre kvinnorna öppnar sig för varandra. Bedårande broderat!

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons