Trendar: NostalgiI rampljusetBUP-upproretLivsstilLivsberättelserMitt liv

Boktipset-mannen Stefan Mählqvist efter succén – så gick det

02 sep, 2021 
Stefan Mählqvist blev herr Boktips med hela svenska folket, när han i över ett decennium dök upp i en regnbågssoffa och tipsade om böcker.
I en intervju har han berättat om tanken bakom framgångskonceptet, och hur karriären blev efteråt.
– Det fungerade så himla bra faktiskt, det var en slags kulturreklam vi gjorde, säger Stefan i Vaken med P3 och P4.
Annons
10 klassiska böcker och samtida succéer du borde läsaBrand logo
10 klassiska böcker och samtida succéer du borde läsa

Ni nanna ni nanna nini nanna nanana...

De som kollade på tv på slutet av 70-talet och in på 80-talet hör nog i huvudet den nynnade siganturmelodin till Boktipset med Stefan Mählqvist, idag 78 år.

I 12 år, från 1976 och framåt dök den bokälskande Mählqvist upp i rutan. Sittande i en färgglad regnbågssoffa kom han med olika boktips varje gång.

I en intervju i Vaken med P3 och P4 från 2012 berättade Stefan att det var han själv som kom med idén till programmet.

– Det fungerade så himla bra faktiskt, det var en slags kulturreklam vi gjorde. Det var roligt, det var uppskattat tror jag. Jag tyckte att det behövdes göras program för böcker, sa han i radioprogrammet.

Annons
Stefan Mählqvist i den berömda soffan.

Hittade på Boktipset själv

På 70-talet jobbade Stefan på Barnboksinsititutet som informationssekreterare, och det var där han kläckte idén till tv-programmet. Han tyckte att det var problematiskt att man på tv-kanalerna bara kom med boktips några gånger om året, och tajmade det med sommarlov och julen, då det var då folk kanske hade mest tid att läsa.

– Då stoppade man in 15 böcker på en halvtimme, och så hade man gjort sin plikt mot kulturen. Men böcker finns ju hela året, sa Stefan i Vaken med P3 och P4.

Under många år sändes boktipsen i SVT, och de repriserades också i olika omgångar. Idag har Stefan lämnat tv, men brinner lika mycket för böcker. Han är docent i litteraturvetenskap, och har själv gett ut ett tiotal barnböcker. Han är också skådespelare och översättare.

Annons

Men soffan då, vad hände med den? Det visade sig vara lite av ett mysterium.

– Den är mystiskt försvunnen. Det finns myter om vart den tagit vägen, men jag vet inte. Jag har inte stulit den själv. Jag hoppas det är en läsande tjuv som har tagit den.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons