VIDEO: Här är de vanligaste formerna av cancer i Sverige
1:48

Efter reklamen: VIDEO: Här är de vanligaste formerna av cancer i Sverige

(1:48)

Slå på ljud

I dag är Sverige en av världens största musikexportörer – vårt lilla land till trots har vi blivit den självklara trean efter USA och Storbritannien. Inom den internationella musikscenen är svenska låtskrivare och producenter välkända och hyllade, och namn som Max Martin och Shellback har blivit nästan lika stora som artisterna de skriver till. Många av världens största artister – Taylor Swift, Justin Timberlake, Britney Spears, Madonna och Ariana Grande – har mycket att tacka sina svenska medarbetare i studion.

Johnny Cash tragiska död efter hustruns bortgång

Men frågan är om det hade blivit som det är i dag utan Denniz Pop. Den svenska låtskrivaren och producenten, som egentligen hette Dag Volle, la grunden för det svenska låtskrivarundret och är i dag en legend i sammanhanget.

Dag Volle föddes 1963 och växte upp i Tullinge utanför Stockholm. På 80-talet gjorde han sig ett namn som DJ, och blev snart en av stans hetaste diskjockeys. Det var i samband med det han grundade kollektivet ”SweMix”, och 1990 kom det stora genombrottet med Dr. Albans megahit Hello Afrika.

Blev en av världens största

Därefter rullade det minst sagt på för Dag, som nu börjat kalla sig för Denniz Pop. Han producerade Ace of bases All that she wants, som gick vidare till att bli en riktig världshit. 1992 flyttade Denniz Pop på grund av klagomål från grannarna sin verksamhet till Kungsholmen i Stockholm, och den legendariska Cheiron-studion grundades. Där skrev och producerade han åt artister och band som Backstreet boyz, E-Type, Leila K, Five och Ace of base.

Jennifer Brown försvann från rampljuset – här är hon i dag

Det var 1994 som Denniz Pop tog in den då helt okända Martin Sandberg, och började lära upp honom som låtskrivare och producent. Martin Sandberg känner de flesta av oss till som Max Martin, Sveriges internationellt mest framgångsrika låtskrivare genom alla tider.

– Jag är så tacksam. Det är tack vare honom, allt han lärde mig och chansen han gav mig, som jag gör det jag gör i dag, har han sagt i en intervju i P4.

Precis på höjden av sin karriär, när han hade blivit ett erkänt namn världen över och skrev åt alla världens stora stjärnor, får Denniz Pop ett tungt besked. I november 1997 får han veta att han drabbats av magcancer, och får snabbt genomgå en operation. Efter det mår han bättre en period, men i juli 1998 förvärras hans mående snabbt, och den 30 augusti 1998 somnar Denniz Pop in. Han blev bara 35 år gammal, men hans musikaliska arv lever kvar än i dag.

Max Martin, Denniz Pops lärling, förärades med Polarpriset 2016.

Christine Olsson/TT

Vännen Dr Albans tårar över Denniz Pop

När Dr Alban höll sommarprat i Sommar i P1 2014 hyllade han sin vän och kollega, och börjar gråta när han pratar om Denniz Pop, rapporterade Aftonbladet då.

– Han var dessutom en bra kille, snäll kille, en väldigt omtänksam person. Han förtjänade att leva länge, men ibland är livet inte rättvist tyvärr. Jag tänker alltid på dig, säger Dr Alban i programmet och börjar gråta.

Idoldeltagarna då och nu – så ser de ut i dag

Han fortsätter:

– Jag tänker på hur vi skapade många hits ihop. Jag tänker på hur vi gjorde de flesta fast många inte trodde på oss, men vi var envisa. När jag lyssnar på ”No coke” eller ”Hello Africa” så tänker jag på dig. Du förblir bäst och störst. May your soul rest in perfect peace.

SE OCKSÅ: Fem favoriter från Femina – Nostalgispecial – 80-talspar
1:20

Efter reklamen: SE OCKSÅ: Fem favoriter från Femina – Nostalgispecial – 80-talspar

(1:20)

Slå på ljud