Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Johnny Cash tragiska död efter hustruns bortgång

05 aug, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Countrylegendaren Johnny Cash höll ihop med sitt livs kärlek och partner June Carter i 35 år, innan hon gick bort 2003.
Bara månader senare dog även Johnny av komplikationer med sin diabetes – men vissa läkare ger en annan, tragisk förklaring.
– Smärtan är mer än vad jag kommer att kunna stå ut med, ska Johnny Cash ha sagt efter Junes död.
Annons
5 skådisar som har varit gifta både på film och i verklighetenBrand logo
5 skådisar som har varit gifta både på film och i verkligheten

Sagan om countryartisterna Johnny Cash och June Carter har gestaltats om och om igen på vita duken – kanske mest välkänt av Joaquin Phoenix och Reese Witherspoon i Walk the line – och det är många som har fängslats av deras starka kärlek.

Efter en fattig uppväxt i Arkansas slår 23-åriga Johnny Cash igenom stort 1955, och ”the man in black” blev mannen på allas läppar, med låtar som I walk the line och Folsom prison blues.

Men samtidigt som karriären gick spikrakt uppåt hamnade Johnny Cash, precis som många artistkolleger på den tiden, i ett allt svårare missbruk. Han tar amfetamin för att orka hålla sig vaken under turnéerna, och dricker för mycket alkohol.

Under den perioden är Johnny gift med sin första fru, Vivian Liberto. De får fyra döttrar tillsammans, men Johnny är inte någon närvarande partner eller förälder. I sitt missbruk får han både problem med polisen och är otrogen mot hustrun.

Annons

– Jag var ond, det var jag verkligen, har Johnny Cash sagt om perioden.

Tog 13 år innan de gifte sig

Johnny och June träffades för första gången ute på vägarna redan 1955, men det dröjde 13 år innan June Carter gick med på att gifta sig med sångaren. Då hade han skilt sig från första hustrun två år tidigare.

June Carter och Johnny Cash 1982.

Parets äktenskap blev Johnnys räddning undan drogerna, och med tiden fick de en son tillsammans. Under 35 år höll Johnny och June ihop, och paret uppträdde ofta tillsammans.

– Man kunde inte säga Johnny utan att säga June och tvärtom. De var alltid tillsammans, har författaren Steve Turner, som skrivit Johnny Cashs självbiografi, sagt.

Johnny Cashs sorg – dog fyra månader senare

Men 2003 tog kärlekssagan slut. Den 15 maj avled June Carter i Nashville, i sviterna av en hjärtoperation. Hon blev 73 år gammal. Dödsfallet tog hårt på Johnny Cash, som var utom sig av sorg över att ha förlorat sin livspartner, och bara fyra månader efter Junes död somnade även Johnny in.

Annons

– Johnny dog i komplikationer av diabetes som ledde till att andningen upphörde, sade managern Lou Robin vid tidpunkten.

Johnny Cash och June Carter höll ihop i 35 år.

Men i efterhand har vissa läkare gett en alternativ förklaring till att Johnny blev sjukare och gick bort när han var ensam.

– Även om det låter helt omöjligt finns det ett tillstånd som kallas “brustet hjärta syndromet”. Egentligen är det när man får en smärta i området kring hjärta och bröst på grund av stesshormoner men det kan utlösas av en stor sorg, som att förlora någon man står nära. Det är mycket möjligt att han dog av brustet hjärta, sa läkaren Dr Hunter till sajten Radaronline.

Oavsett orsak råder det inga tvivel om Johnnys djupa sorg, och hans vän Johnny Western har berättat hur Cash nästan förutspådde sin egen bortgång.

– Hans tillstånd efter att hon dog var nästan profestiskt. Han sa “smärtan är mer än vad jag kommer att kunna stå ut med. Och såklart, fyra månader senare var han borta.

Källa: Newsner.

Annons