Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Svenskarna som styr Billboardlistan

21 sep, 2022 
AvLinus Brännström
FotografTT
Svenskarna som styr Billboardlistan.

De hämtar sina smeknamn från Bamse och levererar hitlåt efter hitlåt.
Svenska låtskrivare har dominerat Billboardlistan sedan slutet av 1990-talet och nu är det bara Paul McCartney och John Lennon som skrivit fler USA-ettor än Max Martin.
Poptrollkarlen från Ekerö har dessutom lyft mängder av kollegor till toppen – samtidigt är det en bransch där kvinnor varit underrepresenterade och framtiden är oviss.

Annons
Idoldeltagarna då och nu – så ser de ut i dagBrand logo
Idoldeltagarna då och nu – så ser de ut i dag

Den 30 januari 1999 intar Britney Spears genombrottslåt ...Baby One More Time förstaplatsen på amerikanska Billboard Hot 100 – ofta kallad världens viktigaste singellista.

Det blir Max Martins första Billboardetta och det verkliga startskottet för det svenska låtskrivarundret som lever än i dag.

Men allt startade egentligen med producenten och låtskrivaren Dag ”Dagge” Volle, mer känd som Denniz Pop, och Cheironstudion i Stockholm i början av 1990-talet. Denniz Pop producerade bland annat Ace of Bases The Sign i studion – en låt som kom att toppa Billboard Hot 100 i mars 1994, för övrigt den senaste gången ett svenskt band eller artist låg etta på den inflytelserika listan.

Låtskrivaren och producenten Max Martin har toppat Billboard­listan med inte mindre än 25 låtar.
Låtskrivaren och producenten Max Martin har toppat Billboard­listan med inte mindre än 25 låtar.

Denniz Pop var också den som upptäckte hårdrockaren Martin Sandberg från Ekerö och gav honom artistnamnet Max Martin. Tillsammans skrev de i mitten av 1990-talet världshits som Backstreet Boys Everybody (Backstreet's Back).

Annons

1997 drabbades Denniz Pop av cancer. Han dog i augusti året därpå, bara 35 år gammal, men det som han lade grunden för lever kvar.

– Att svenska låtskrivare och producenter blev en maktfaktor har absolut att göra med Denniz Pop och hans arv. Det känns som om Max Martin tog Denniz Pops arbetsfilosofi och byggde vidare på den, säger Tina Mehrafzoon, musikjournalist och programledare på Sveriges Radio P3.

Max Martin har själv berättat om Denniz Pops betydelse.

Denniz Pop var den som startade det svenska popundret.
Denniz Pop var den som startade det svenska popundret.

– ”Dagge” fick oss att våga drömma. Att det gick att sitta i en källare i Stockholm och nå ut i världen. Han visade att det blir roligare och bättre om man jobbar tillsammans i en grupp. Och han lärde oss om arbetsmoral. Att komma i tid och jobba hårt. Det fanns också en slags jantegrej i grunden, sa han häromåret till Dagens Nyheter i en sällsynt intervju.

Annons

Sedan dess har Max Martin varit med och skrivit totalt 25 Billboardettor – efter Baby One More Time har det handlat om allt från 'Nsyncs It's Gonna Be Me och Katy Perrys I Kissed a Girl till mer nutida hits som Taylor Swifts Shake It Off och The Weeknds Blinding Lights.

Max Martin kommer gå till musikhistorien

De enda låtskrivare som har toppat Billboard Hot 100 fler gånger än Max Martin är Paul McCartney och John Lennon.

– Även om man skulle tycka att musiken är plastig kan man inte förneka att Max Martin kommer att gå till musikhistorien. Han står för en dominant era av modern popmusik, säger Tina Mehrafzoon.

Det som sticker ut är också hur lång den eran har varit. Låtskrivare och producenter som verkar i toppen på listorna brukar vara en färskvara men Max Martin har levererat förstaplatser under 90-talet, 00-talet, 10-talet och 20-talet.

Redan 1999 sa han till Sveriges Radio att han inte trodde att framgångarna skulle hålla i sig:

Annons

– Inom popmusiken har du en viss brinntid. Det måste man förstå.

Men genom att ständigt samarbeta med nya och unga låtskrivare har Max Martin lyckats förnya sig gång på gång.

– Det tror jag är en nyckel för honom. Han tvingas ju hänga med när han hela tiden omger sig med yngre. Det är Max Martins namn vi oftast nämner och hans Billboardettor vi räknar, men om man ser till Billboardlistan som helhet har vi en massa producenter och låtskrivare som ligger bakom stora hits och alla är på något sätt förknippade med Max Martin, säger Tina Mehrafzoon.

Rami Yacoub jobbade med Max Martin redan på Baby One More Time, Ilya Salmanzadeh och Max Martin har bland annat skrivit Ariana Grandes Problem tillsammans och Oscar Holter var med och skrev The Weeknds megahit Blinding Lights.

Då har vi inte ens nämnt Johan ”Shellback” Schuster som jobbat nära Max Martin i många år och varit med och skrivit mängder av låtar åt alla från Pink och Taylor Swift till Adele och Justin Timberlake.

Annons

Artistnamnet Shellback är inspirerat av Skalman – Schuster sägs ha en förmåga att kunna somna överallt samtidigt som han kan lösa vad som helst. Han och Max Martin ligger dessutom bakom låtskrivarkollektivet Wolf Cousins vars namn också är hämtat från Bamses värld. I Wolf Cousins ingår flera av de låtskrivare och producenter som tidigare nämnts – även Laleh och Tove Lo har räknats in där.

Kvinnor är sällsynta i producentkretsar inom musiken

Kvinnor är annars sällsynta i kommersiella låtskrivar- och producentkretsar – inte bara i Sverige utan i hela världen.

– När jag åkte till USA som artist och av en händelse började skriva lite för andra och besökte musikkollektiv, insåg jag att det inte fanns några tjejer som producerade på den nivån. Det kanske finns ett dussintal producenter verksamma på elitnivå över hela världen, Billboard skrev i en artikel att två procent av dem är kvinnor – och där var jag inräknad, har Laleh tidigare sagt till Femina.

Laleh har startat det egna bolaget Palang för att försöka förändra musikindustrin.
Laleh har startat det egna bolaget Palang för att försöka förändra musikindustrin.

Nyligen meddelade Laleh att hon startar bolaget Palang som både ska ge ut andra artister och fungera som en hub för producenter och låtskrivare – en av målsättningarna är att försöka förändra musikindustrin.

Annons

– Jag tror mycket väl att att det kan bidra till att det kommer fram fler kvinnliga låtskrivare och producenter, säger Tina Mehrafzoon.

Hon lyfter också fram unga Elvira Anderfjärd som en möjlig arvtagerska till Max Martin. Trots att hon bara är 22 år har den Wolf Cousins-kopplade producenten och låtskrivaren hunnit jobba med både Ed Sheeran och Katy Perry och hon ligger även bakom en omtalad remix av Taylor Swifts Willow.

Elvira Anderfjärd är bara 23 år gammal, men ses som Max Martins arvtagare.
Elvira Anderfjärd är bara 23 år gammal, men ses som Max Martins arvtagare.

– Elvira kan bli nästa svenska låtskrivare att få en Billboardetta. Hon är också lik Max Martin i det att hon är varken syns eller hörs och knappt gör några intervjuer. Det finns något som gör att det blir spännande, säger Tina Mehrafzon.

Frågan är dock om Max Martin och hans protegéer kommer att kunna dominera Billboardlistan på samma sätt i framtiden. Branschen förändras ständigt och på senare år har vi sett artister som gör mer av jobbet på egen hand, som Billie Eilish, röna stora framgångar.

Annons

Om svenska hits skulle tappa mark på topplistorna i väst finns det dock hopp i Fjärran Östern.

Allt fler svenska låtskrivare och producenter jobbar nu med artister inom k-pop – en genre med ursprung i Sydkorea som genom grupper som BTS blivit en världsangelägenhet.

Moa Carlbecker, med artistnamnet Cazzi Opeia, har jobbat med flera K-popakter.
Moa Carlbecker, med artistnamnet Cazzi Opeia, har jobbat med flera K-popakter.

Ett exempel är Moa Carlebecker, som tidigare i år gick till final i Melodifestivalen under artistnamnet Cazzi Opeia. Som låtskrivare har hon nått stora framgångar genom att jobba med k-popakter som Red Velvet, Enhypen och just BTS.

– Jag tror att att k-popscenen är redo att ta emot oss med öppna armar. K-pop är också mycket mer lekfull vilket jag tror passar de yngre låtskrivarna bättre. De är uppvuxna med internet och har varit omgivna av musik och kultur där det inte är hugget och stucket åt det ena eller det andra hållet – de är inte lika bundna av genrer, de surfar på alla vågor samtidigt, säger Tina Mehrafzoon.

Annons

Max Martins alla Billboardettor

...Baby One More Time (Britney Spears)Toppade listan 1999. Andra inblandade svenskar: Rami Yacoub.

Britney Spears 1999.
Britney Spears 1999.

It's Gonna Be Me ('Nsync)Toppade listan 2000. Andra inblandade svenskar: Andreas Carlsson, Rami Yacoub.

I Kissed a Girl (Katy Perry)Toppade listan 2008.

So What (Pink)Toppade listan 2008. Andra inblandade svenskar: Shellback.

My Life Would Suck Without You (Kelly Clarkson)Toppade listan 2009.

3 (Britney Spears)Toppade listan 2009. Andra inblandade svenskar: Shellback.

California Gurls (Katy Perry)Toppade listan 2010.

Teenage Dream (Katy Perry)Toppade listan 2010.

Raise Your Glass (Pink)Toppade listan 2010. Andra inblandade svenskar: Shellback.

Hold It Against Me (Britney Spears)Toppade listan 2011.

Katy Perry 2009.
Katy Perry 2009.

E.T. (Katy Perry)Toppade listan 2011.

Last Friday Night (Katy Perry)Toppade listan 2011.

Part of Me (Katy Perry)Toppade listan 2012.

Annons

One More Night (Maroon 5)Toppade listan 2012. Andra inblandade svenskar: Shellback.

We Are Never Ever Getting Back Together (Taylor Swift)Toppade listan 2012. Andra inblandade svenskar: Shellback.

Roar (Katy Perry)Toppade listan 2013.

Dark Horse (Katy Perry)Toppade listan 2014.

Shake It Off (Taylor Swift)Toppade listan 2014. Andra inblandade svenskar: Shellback.

Blank Space (Taylor Swift)Toppade listan 2014. Andra inblandade svenskar: Shellback.

Bad Blood (Taylor Swift)Toppade listan 2015. Andra inblandade svenskar: Shellback, Ilya Salmanzadeh.

Can't Feel My Face (The Weeknd)Toppade listan 2015. Andra inblandade svenskar: Ali Payami, Peter Svensson.

Can't Stop the Feeling (Justin Timberlake)Toppade listan 2016. Andra inblandade svenskar: Shellback.

Blinding Lights (The Weeknd)Toppade listan 2020. Andra inblandade svenskar: Oscar Holter.

The Weeknd 2020.
The Weeknd 2020.

Save Your Tears (The Weeknd & Ariana Grande)Toppade listan 2021. Andra inblandade svenskar: Oscar Holter.

Annons

My Universe (Coldplay & BTS)Toppade listan 2021. Andra inblandade svenskar: Oscar Holter.

Källa: Billboard

Svenska Billboardframgångar genom tiderna

Billboard Hot 100 brukar räknas som världens viktigaste singellista – låtarna på listan rankas baserat på försäljning, radiospelningar och streaming i USA.

Björn Skifs 1975.
Björn Skifs 1975.

Sedan starten 1958 har bara fyra svenska artister eller grupper toppat Billboard Hot 100. Björn Skifs och hans Blue Swede var först med bedriften då man 1974 gick in på förstaplatsen med Hooked on a Feeling. Abba hade flera hits på listan men bara Dancing Queen nådde plats nummer ett, det skedde i april 1977.

Roxette är det mest framgångsrika svenska Billboardbandet. Per Gessle och Marie Fredriksson toppade Billboard Hot 100 fyra gånger mellan 1989 och 1991 med The Look, Listen to Your Heart, It Must Have Been Love och Joyride.

Roxette 1991.
Roxette 1991.

Senaste ett svenskt band eller artist låg etta på Billboard Hot 100 var 1994 då Ace of Base toppade listan med The Sign. De som kommit närmast sedan dess är Tove Lo som nådde tredjeplatsen med Habits (Stay High) under 2014 och Avicii som nådde fjärdeplatsen med Wake Me Up året före.

Annons

När det kommer till låtskrivare och producenter ser det bättre ut – inte minst om man tittar på Max Martin som har legat etta på Billboard Hot 100 med 25 låtar, flera av dem har han skrivit och producerat tillsammans med svenska kollegor som Shellback, Rami Yacoub och Oscar Holter.

Rami Yacoub i Cherionstudion 1999.
Rami Yacoub i Cherionstudion 1999.

Under en period var också Nadir Khayat, mer känd som RedOne, extremt framgångsrik på listan. Han samarbetade med Lady Gaga i början av hennes karriär och skrev och producerade Billboardettorna Poker Face och Just Dance.

Även Jörgen Elofsson, som var en del av Cheironstudion, har toppat Billboard Hot 100 två gånger – han var med och skrev Kelly Clarksons hitlåtar Stronger (What Doesn't Kill You) och A Moment Like This.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons