2:09

Efter reklamen: Så klarar du olika middagsbjudningar – 7 etikettregler att ha koll på

(2:09)

”Vad skulle Magdalena Ribbing tycka om det här?” är en tanke som har slagit de flesta i situationer med dilemman och funderingar kring vett och etikett. Magdalena Ribbing blev etikettdrottningen med hela svenska folket, och var generös med sina tips och råd i både en kolumn på Dagens Nyheter och i program på SVT.

Magdalena Ribbings karriär började redan på 1970-talet när hon arbetade som politisk reporter på Dagens Nyheter. Hon gick senare vidare som chef på Namn och nytt-redaktionen på samma tidning, och har även varit matskribent.

1981 gifter sig Magdalena med Thomas Hempel, som bland annat jobbat som politisk kommentator på SR:s Ekot. De två fick inga barn.

Kungligheternas smarta modeknep – stylisten avslöjar

Det var först när Magdalena Ribbing började profileras som etikettexpert som hon blev ett välkänt namn och ansikte för den stora massan, och till och med folkkär. 1985 släppte hon boken Etikettboken: Allt man behöver veta för att kunna strunta i tillsammans med designern Sighsten Herrgård. Fram till 2016 släppte Ribbing en lång rad etikettböcker specifikt inriktade på olika ämnen och områden, som bröllop, fest och arbetsplats.

Skadade sig i hemmet

Många förknippade också Magdalena Ribbing med kungafamiljen, då hon var en stående kommentator på Nobelsändningarna och kungliga högtider. Hon var också anlitad som föreläsare av hovet.

Flygvärden: Därför ska du aldrig ha shorts på dig när du flyger

Den 29 september 2017 ordnade Magdalena Ribbing för en lunch hemma hos sig – men den blev aldrig av. Under förberedelserna föll hon i sitt hem, och skadade sig så allvarligt att hon senare avled på sjukhus, 77 år gammal. Hon sörjdes närmast av sina systrar och maken Thomas, som själv avled ett år senare.

Elisabeth Ohlson Wallin / TT

Dagens nyheters chefredaktör Peter Wolodarski sörjde Ribbings bortgång och tidningsmedarbetarnas förlust av en omtyckt kollega, i Expressen TV.

– Hon var mitt ibland oss alldeles nyss, det känns chockartat. Hon är en mångårig medarbetare och en av tidningens stora profiler, på äldre dar har hon kommit att betyda mer och mer. Hon har blivit i det närmaste folkkär.

10 saker bartendern stör sig på att du gör

Fyra år har gått sedan Magdalena Ribbing gick bort, men fortfarande är hon den person som främst förknippas med vett och etikett. I samband med bortgången hyllade SVT:s vd Hanna Stjärne profilens professionalism.

– När jag började som ung politikreporter på Ekot fick jag lära mig av de absolut bästa man kan tänka sig. Jag åt många middagar hemma hos Thomas Hempel och Magdalena Ribbing. Hon hade integritet och skärpa i alltifrån den politiska analysen till känslan för stil, jag är väldigt tacksam för att ha lärt känna henne.

Mer läsning

Femina