Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Bokredaktören: Författarna som kan vinna Nobelpriset i litteratur 2023

03 okt, 2023 
AvKenneth Gysing
FotografAB Förlag, TT
vem vinner nobelpriset i litteratur 2023
På torsdag avslöjar Svenska Akademien vem som blir årets Nobelpristagare i litteratur. Feminas bokredaktör Kenneth Gysing diskuterar vem som kan bli vinnaren!
Annons
Kändisarnas film-och boktipsBrand logo
Kändisarnas film-och boktips

Torsdagen den 5 oktober klockan 13.00 kommer Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm öppna dörrarna till sammanträdesrummet i Börshuset och tillkännage årets Nobelpristagare i litteratur. Vem det blir i år? Med största möjliga sannolikhet blir det i alla fall inte någon svensk, även om jag personligen tycker att svensk litteraturs Grande dame Kerstin Ekman gärna kunde få det. Men varken Ekman eller någon annan svensk finns med på de tjugosju spelbara kandidaterna på en av de största spelsajterna på nätet. Och på spelsajterna brukar man ha bra koll, förra årets Nobelpristagare i litteratur, franska Annie Ernaux, låg högt upp på listan för 2022 och var en lågoddsare.

Kerstin Ekman bokredaktörens förhoppning till nobelpriset i litteratur

Men det händer förstås också att riktiga högoddsare slår litteraturvärlden (och spelsajterna) med häpnad, 2021 års pristagare, Abdulrazak Gurnah, kom som en total överraskning för de flesta förståsigpåarna.

Annons

De kan vinna Nobelpriset i litteratur

En författare som man tror ligger bra till i år är kinesiska författaren Can Xue, som kom ut med romanen Kärlek i det nya årtusendet för bara något år sedan i Sverige (och naturligtvis recenserad i Femina, med högsta betyg), en annan är norska Jon Fosse som länge varit många litteraturkritikers favorit.

can xue kärlek i det nya årtusendet

Can Xue ger fem gånger insatsen, Jon Fosse sex gånger insatsen. Dessa båda är tätt följda av australiska Gerald Murnae (åtta gånger insatsen), kanadensiska Anne Carson (10 gånger insatsen) och kenyanska Ngugi wa Thiong'o (12 gånger insatsen).

Can Xue nobelpris i litteratur

Indisk–brittiska Salman Rushdie, som varit aktuell under många år (står i 15 gånger insatsen), blev svårt skadad för drygt ett år sedan under ett överfall då han stod på en scen, han förlorade ett öga av ett knivhugg och ena armen blev obrukbar. Nog vore det fint om han fick priset, som en kraftfull markering mot religiöst förtryck världen över, men Svenska Akademien säger sig inte ta hänsyn till vare sig religion eller politik i sina överväganden, blott litterär kvalitet (tro´t den som vill).

Annons

Årets högoddsare: Paul Simon

En riktig högoddsare, som dykt upp på spelsajterna, är Paul Simon, ena delen av gamla musikaliska superduon, Simon&Garfunkel. Kanske kan han göra en ”Bob Dylan”? Paul Simon står i 50 gånger insatsen, samma odds som skräckförfattaren Stephen King och strax efter kanadensiska Margaret Atwood (40 gånger insatsen).

Bokredaktörens gissning – och förhoppning

Vad jag själv tror? Jag tror Can Xue ligger bra till, övertygad som jag är om att ledamöterna i Svenska Akademien regelbundet lusläser Feminas boksidor på tips om kvalitetslitteratur.

Men jag hoppas på Kerstin Ekman, ett namn bortom allt spel och dobbel!

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons