Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Kvinnan födde sitt andra barn – samma dag förlorade hon sin make

27 sep, 2023 
AvAino Oxblod
FotografGofund me.
Haley Parke, John Brinton och första sonen.
Paret Haley Parke och John Brinton väntade sitt andra barn tillsammans – samtidigt som John var svårt sjuk i cancer.
När de fick veta att John inte hade sex månader utan bara några dagar kvar att leva tog familjen ett svårt beslut, och bestämde sig för att starta förlossningen.
”Den här pojken kom till världen på det mest modiga och magiska sättet”, skrev Haley efter förlossningen.
Annons
Elin Ekman om obotliga bröstcancern: "Jag samlar liv"Brand logo
Elin Ekman om obotliga bröstcancern: "Jag samlar liv"

Det var i januari 2021 som John Brinton fick veta att han hade drabbats av cancer. Tillsammans med hustrun Haley Parke, som han hade ett barn med, bestämde han sig för att ta till vara på livet till fullo trots sjukdomen. Kort efter diagnosen blev Haley gravid, och paret såg fram emot att ge sin son ett syskon.

När det började lida mot slutet av graviditeten visste paret att John inte skulle överleva cancern, men hade fått höra att han hade sex månader kvar att leva. I slutet av november ändrades dock allt, när Johns hälsa hastigt försämrades, och han tvingades läggas in akut på sjukhus. Han och Haley fick veta att det inte alls handlade om sex månader – John hade bara dagar kvar att leva.

Med tre veckor kvar till beräknat födelsedatum tog John och Haley ett drastiskt beslut – de skulle sätta igång förlossningen så att John skulle få träffa sin son. De fick dock lägga om planerna när John blev ännu sjukare.

Annons

”Vi började igångsättningen på onsdagskvällen med hopp om en snabb vaginal förlossning. De planerna ändrades på ett ögonblick när ett lag av intensivvårdsläkare kom in på rummet klockan åtta på torsdagsmorgonen med nyheterna att JB:s hälsa blivit drastiskt sämre och att han bara hade timmar kvar att leva”, skrev Haley Parke i ett inlägg på Facebook, där hon berättade om hela förloppet.

Somnade in med nyfödda sonen på bröstet

På ett ögonblick tog Haley beslutet att göra akut kejsarsnitt – hon ville så gärna att maken skulle få hålla sitt barn. Sonen kom ut, och togs snabbt till sin pappa.

”Han gavs till mig för en snabb puss, sedan skyndade ett lag av läkare och sjuksköterskor honom två trappor upp, och han lades på sin pappas bröst. Det stora miraklet? När vår bebis lades på JB:s bröst blev hans värden genast bättre. Han förstod också att vår son var där genom att röra på huvudet och sucka lyckligt”, skrev Haley Parke.

Annons

Haleys ingrepp avslutades och hon kunde köras upp till makens rum, där familjen fick tillbringa en sista stund tillsammans.

”Jag tillbringade min återhämtning med att se på min make. Jag såg på honom med sorg, men beundrade också hans styrka. Han tog sina sista andetag med vår son på sitt bröst och min hand i hans hand”.

Trots att sonens föddes tre veckor för tidigt var han helt frisk, och behövde ingen vård efter förlossningen. Personalen som arbetade under den speciella dagen var märkbart tagna.

”Vissa av dem sa till mig att de aldrig skulle glömma den här osjälviska handlingen. Vissa kallade mitt agerande modigt och hjältemodigt. Jag kallar det bara kärlek.”

Annons