Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Mysteriet kring JonBenét Ramseys död – 26 år senare

05 aug, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Amerikanska barnskönhetsdrottningen JonBenét Ramsey var bara sex år gammal när hon hittades stryps till döds i sitt eget hem.
26 år har gått sedan ett av de mest uppmärksammade morden i USA, men fortfarande hittar polisen inga svar på vem som mördade den lilla flickan.
Nu kräver JonBenéts pappa att de ska använda ny teknik för att få fatt förövaren.
Annons
4 krimfall som skakat världenBrand logo
4 krimfall som skakat världen

Det är dagen efter det stora julfirandet, 26 december 1996, i staden Boulder i amerikanska delstaten Colorado som Patsy och John Ramsey kastas in i alla föräldrars värsta mardröm. De upptäckter att deras sexåriga dotter JonBenét Ramsey, inte ligger i sin säng som de trodde, och börjar genast leta runt efter henne i huset. Men i stället för att hitta flickan hittar de ett handskrivet brev på tre sidor där en okänd person kräver en lösensumma på 118 000 dollar för att de ska få tillbaka JonBenét.

Familjen tillkallar polis, samtidigt som familj och vänner hjälper till i letandet. Men jakten på den försvunna JonBenét Ramsey får inget lyckligt slut. Till sist hittas hennes kalla kropp i familjens källare, och man kan slå fast att hon har blivit strypt till döds.

Annons

I stället för att hitta Ramsey vid liv får nu polisen ställa om och lägga fokus på att hitta förövaren. Det skulle dock komma att visa sig vara svårare än de hade trott. Under den frenetiska jakten på JonBenét när de fortfarande trodde att hon var vid liv har mordplatsen – hennes hem – förorenats av alla som letat, och viktiga bevis tros ha förstörts på vägen. Polisen kunde dock konstatera att det tre sidor långa kidnappningsbrevet med lösenkrav skrevs på papper från huset.

JonBenét Ramsey tävlade i skönhetstävlingar innan hon dog.

Polisen har inga svar

Det är starten på ett av de mest omskrivna och omdiskuterade mordfallen i USA:s historia – det faktum att JonBenét tävlade i skönhetstävlingar före sin död har dragit extra mycket uppmärksamhet till fallet. Den sex år gamla skönhetsdrottningens tragiska öde gäckar fortfarande polisen och allmänheten. Under de 26 år som har gått sedan dödsfallet har familjen fortsatt kämpa för att polisen ska hitta förövaren, och lagt sin tilltro till den allt mer utvecklande DNA-tekniken. De har testat det DNA som hittades på JonBenéts kropp om och om igen – men utan resultat.

Annons

Patsey Ramsey fick aldrig se sin dotters mord lösas. 10 år efter mordnatten gick mamman bort i cancer, och lämnade kvar maken John och sonen Burke.

Under åren har misstankarna riktat mot familjen Ramsey i olika grad. I dokumentären The case of JonBenét Ramsey som CBS sände 2016 riktas så starka misstankar mot Burke att han valde att stämma kanalen för förtal. Innan kriminalaren som hade hand om fallet, Lou Smit, dog 2010 var han dock tydlig med att han inte tror att någon i familjen är skyldig.

Patsey och John Ramsey på presskonferens 2000, när de letar efter dotterns mördare.

Kraven att hitta mördaren ökar

Nu kräver allt fler att det främmande blod som hittades på JonBenéts kläder ska testas igen med den senaste tekniken, och polisen i Boulder får allt mer påtryckningar. De menar dock att det inte är så enkelt som många vill få det till, och att de har kontakt med både FBI och CBI.

– I den här snabbt föränderliga världen av DNA-analys och -testningen så pratar vi konstant med de undersökande intressenter för att reda ut hur vi bäst ska gå vidare med de regler och begränsningar som finns kring både det rättsliga och vetenskapliga. På grund av tiden som har gått sedan brottet först ägde rum så måste polisen i Boulder vara extremt försiktiga med hur vi hanterar bevisen och utför analyser, har polisens presstalesperson sagt.

Källa: Fox news, The Sun.

Annons