Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Ny kampanj visar: Var sjätte man ville hyra barn på fejkad datingsida

14 okt, 2020 
AvSaga Pettersson
FotografTT
På tre dagar var det 808 män som försökte hyra en flickvän via en fiktiv hemsida – och var sjätte man önskade minderåriga tjejer. Det visar en kampanj mot sexköp, skapad av anti trafficking-organisationerna Child10 och Realstars.
Annons
En fiktiv sugardatingsite satte dit sexköpareBrand logo
En fiktiv sugardatingsite satte dit sexköpare

I helgen var det 808 män som försökte hyra en flickvän via hemsidan Hyrflickvän.se – och var sjätte man av dessa, 16,6 % sökte på minderåriga tjejer. Med andra ord barn. Hemsidan var inte en riktig hemsida, utan en del av en kampanj mot sexköp, där anti trafficking-organisationerna Child10 och Realstars ville belysa och synliggöra förskönande metoder som lockar in unga i prostitution.

Männen fick önska ålder på kvinnorna

Hyrflickvän.se riktade sig till sexköpare som vill hyra en flickvän genom så kallad sugardating, och på hemsidan kunde männen registrera sig med ålder, område och önskad ålder på tjejen.

– Sugardating är ett sätt att skönmåla prostitution och det är i dag ett av de vanligaste sätten att lura in unga, framförallt tjejer, till att börja sälja sex. Sexköpslagen måste skärpas och polisen behöver få mer resurser till arbetet mot sexköp, de som utsätts måste även få bättre stöd, säger Ida Östensson som är chef för kommunikation och påverkan på Child10, i ett pressmeddelande.

Annons

När männen väl registrerat sig möttes de av ett omvänt budskap på hemsidans nästa steg – att det är olagligt att köpa sex. Vilket möjligen kom som en chock för några dem som precis efterfrågat en kvinna på den fejkade sajten.

Digitala bordeller är ett problem i Sverige

Digitala bordeller är stort i Sverige. I dag finns det runt 15 olika hemsidor med annonser riktade till sexköpare, och där kan de välja bland ett stort urbud av kvinnor, i flera olika åldrar.

– Trycket på Hyrflickvän.se visar hur omfattande problemet med sexköp är och att det behövs kampanjer mot efterfrågan. De senaste åren har antalet digitala bordeller ökat kraftigt och polis, myndigheter och ideella organisationer ligger många steg efter med att utveckla adekvata metoder för att komma åt de digitala bordellerna. Få förövare fälls för sexköp, koppleri eller människohandel, säger Malin Roux Johansson som är verksamhetsansvarig Realstars, i pressmeddelandet.

LÄS MER:

Annons