Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Katarina Wennstams nya podcast Wennstams vrede: Det handlar den om

14 okt, 2020 
AvElin Jonsson
Fotograftt
Katarina Wennstams nya podcast – där mäns våld mot kvinnor tas på allvar.
I över 20 års tid har Katarina Wennstam jobbat med mäns våld mot kvinnor, och nu i dagarna kickade hennes podd Wennstams vrede igång. Där bjuder hon in kvinnor som blivit utsatta av mäns sexuella våld, och ställer frågor till polis, politiker och experter samtidigt som hon kräver att det här våldet ska tas på allvar.
Annons
8 power-kvinnor du inte får missa på InstagramBrand logo
8 power-kvinnor du inte får missa på Instagram

I den nya podcasten Wennstams vrede som hade premiär nu i veckan får vi höra hur journalisten, författaren och debattören Katarina Wennstam ta ett steg längre i frågorna som rör mäns våld mot kvinnor. Med utgångspunkt i hennes egna fruktansvärda minnen där män använt våld mot henne ställer hon frågorna till polis, politiker och experter som måste ställas.

– Jag vill lyfta fram en del rättsfall som har gått hela vägen för att visa att det inte är omöjligt. Det handlar många gånger om engagerade poliser och personer i rättsväsendet som gör det lilla extra, eller som går in i utredningarna med fördomsfria ögon, säger Katarina Wennstam i Aftonbladet.

Måste ta mäns våld mot kvinnor på allvar

Katarina Wennstams som länge arbetat med frågor kring mäns våld mot kvinnor, har fått höra historier som gett henne vedervärdiga minnen som hon aldrig blir av med. I podcasten Wennstams Vrede vill hon nu lyfta frågorna och visa att man måste ta mäns våld mot kvinnor på allvar.

Annons

I podcasten låter hon kvinnor som blivit utsatta för övergrepp och våld säga sitt, och Wennstam vill ta ett steg längre än vanlig nyhetsrapportering.

– Det här svartvita rapporterandet kring mäns våld mot kvinnor tappar så mycket av komplexiteten, ibland är det svårt att förstå alla aspekter, att verkligen förstå på djupet varför vårt rättssystem fortfarande i så stor utsträckning ifrågasätter tjejer, eller varför det inte kommer hela vägen med rättsfallen, säger hon i Aftonbladet.

Första avsnittet

I första avsnittet får vi möta Jennie, som blev våldtagen av en känd fotbollsprofil samtidigt som hans fru låg och sov i rummet intill. Jennie hade ätit middag med fotbollsprofilen och hans fru, efter middagen sov hon kvar i bostaden, och under natten smög han sig in i rummet som hon sov i och våldtog henne.

Jennie som även arbetade för fotbollsprofilen berättar att hon sa åt honom flera gånger att sluta.

Annons

– Jag blir väldigt stel, och säger åt honom att han ska gå och lägga sig, frågar vad han gör och ber honom sluta, säger Jennie i podcasten Wennstams vrede och fortsätter:

– Det är det jag får ur mig. Det var så konstigt också för han svarade liksom inte tillbaka. Det var som att det var en envägskommunikation. Han var liksom helt borta.

Förra våren dömdes fotbollsprofilen till tre års fängelse för våldtäkt.

LÄS MER:

Annons