Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

Pojken överlevde cancer och behövde akut en njure – räddades av sin lärare

28 maj, 2021 
AvAino Oxblod
FotografYoutube
Gavin Sexton var bara åtta år när läkarna insåg att han behövde en ny njure, och han tvingades börja gå i dialys.
Efter tre år kom hans räddning från ett närmare håll än familjen hade trott – nämligen från Gavins lärare Ann.
– Ann är en familjemedlem nu. Jag kan fortfarande inte förstå hur osjälvisk hon är.
Annons
Se Cancerfondens film härBrand logo
Se Cancerfondens film här

Gavin Sexton, son till gifta paret Robyn och Ward, fick ingen enkel start i livet. Tre år gammal diagnostiserades han med Wilm's tumör i tredje stadiet, en slags njurcancer som förekommer hos barn. Sjukdomen har gjort att Gavin har tillbringat en stor del av sitt liv på olika sjukhus.

– Han opererades för att ta bort tumören tillsammans med hans vänstra njure. Sen fick han gå igenom cellgiftsbehandling och strålning, säger mamma Robyn till The Mirror.

Efter omgångar av behandlingen kom beskedet att cancern hade spridits till lungorna, och lilla Gavin fick gå igenom ännu fler tunga behandlingar för att bli av med cancern. Ett tag såg Gavin ut att bli av med cancern, men knappt ett år senare var den tillbaka – i närheten av Gavins enda kvarvarande njure.

Annons

– De upptäckte den nära njuren igen. Läkarna sa att han behövde svårt strålningsbehandling som skulle kunna komma att förstöra Gavins njure, säger Robyn till tidningen.

Strålningen fungerade mot cancern – men bara tre månader senare slutade hans njure att fungera på grund av strålningen.

Gavin fick genomlida mycket under uppväxten.

Gavin behövde ny njure akut – då kom räddningen

Gavin, nu 8,5 år, fick nu börja gå i dialys på grund av sina njurproblem. Samtidigt behövde han få en transplanterad njure så snabbt som möjligt. För att få ställas på transplanteringslistan behövde Gavin dock ha varit cancerfri och i remission i två år – under tiden fick han sova uppkopplad till en dialysmaskin varje natt.

Men att få en ny njure kan ta flera år om man har otur. Både Gavins föräldrar testade sig, men upptäckte att de inte matchade med det sonen behövde. Därför skickade de ut ett mejl till sina nära och kära, där de bad att de skulle testa sig.

Annons

Några veckor senare kom mejlet som skulle ändra allt – en lärare på Gavins skola, Ann Chiumino, hade upptäckt att hon var en bra matchning för pojken. Efter att ha mött upp med familjen, och diskuterat med sin egen, bestämde sig Ann för att donera sin njure.

Till slut kom dagen familjen hade väntat på – februari 2021 var det dags för operationen. Efter tre långa år av dialys så skulle Gavin äntligen få ett vanligt liv igen.

Organdonatorn en del av familjen

Dagen efter operationen fick föräldrarna också träffa sonens välgörare.

– Allt jag kunde säga var att hon var en ängel. Jag var imponerad av hennes osjälviskhet.

Nu några månader efter operationen mår Gavin bättre än på länge, och aptiten som försvunnit på grund av dialysen har kommit tillbaka.

– Han är en så rolig, energisk, fin pojke som älskar sina vänner. Och Ann är en familjemedlem nu. Jag kan fortfarande inte förstå hur osjälvisk hon är. Om vår berättelse kan inspirera en enda att bli organdonator, så är den värd att berätta.

Gavin och Ann har ett band genom operationen.
Annons