Trendar: InredningMat och dryckResor

10 onödiga föremål i ditt hem – som bara tar upp plats

28 feb, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Är du trött på att du har för mycket saker i hemmet, men vet inte var du ska börja rensa?
Här är 10 föremål som de flesta har hemma – men som i många fall är helt onödiga att spara, och som du kan rensa!
Annons
15 saker att rensa ut ur garderobenBrand logo
15 saker att rensa ut ur garderoben

1. Köksföremål med bara ett syfte

Att köpa ett mack- eller våffeljärn lät kanske som en bra idé när du gjorde det, men hur ofta har du använt det sedan inköp? När köksföremål med bara ett användningsområde står och tar upp värdefull plats i köksskåpen utan att komma till användning år ut och år in är det kanske dags att säga farväl. Är föremålen i bra skick kan du sälja dem eller skänka till second hand.

2. Kontorsmaterial

De flesta har några byrålådor fulla med kontorsmaterial – papper, pennor, stift, sudd och linjaler huller om buller. Ofta har vi mycket mer än vi behöver, och då är det dags att både rensa och sortera.

3. Gamla lakan och handdukar

Handdukar och lakan behöver vi allihopa, men när de är tunnslitna och missfärgade – och kanske redan ersatta av nya och fräscha alternativ – är det dags att säga hej då. Återvinn tygerna eller kolla om ett lokalt djurhem är i behov av textilier.

Annons

4. Plastbestick

När man beställer hem take away-mat följer det ofta med engångsbestick. Dessa kanske inte används, men sparas desto oftare. Men ärligt talat, kommer du verkligen ta med dem på picknick i framtiden? Kanske dags att rensa bort.

5. Matlådor och plastburkar

Svämmar ditt skåp också över av matlådor där hälften av locken inte passar längre och plasten har missfärgats? Rensa bort lådorna som aldrig kommer till användning, se till att allt du sparar har både behållare och lock, och överväg att investera i glaslådor som både håller bättre och är mer hygieniska i längden.

6. Sladdar

Är lådan med sladdar ett enda virrvarr, och du minns inte vad hälften av sladdarna har för syfte? Ofta behåller vi sladdar till föremål som sedan länge gått sönder och slängts bort. Gå igenom alla sladdar och se till att du vet vad alla sladdar är till för, innan du rensar bort resten och slänger den på återvinningsstationen.

Annons

7. Hobbymaterial

En gång i tiden kändes det kanske kul att sticka eller börja måla, men nu var det längesen du utövade hobbyn, och sakerna tar bara upp plats. Rensa bort det du inte använder, och se till att det kommer till nytta hos någon som har användning för det!

En kvinna som stickar.
Har du inte använt ditt hobbymaterial på länge är det dags att säga farväl.

8. Badrumsföremål

Få ställen i hemmet blir lätt så belamrade som badrumshyllorna. Där trängs halvtomma krämtuber med städmaterial och bortglömda mediciner. Töm skåpen och gå igenom allt – vad använder du, och vad har inte passerat sitt bäst före-datum? Det behåller du, medan resten rensas bort. Tänk på att många städmaterial behöver återvinnas på återvinningsstation eller lämnas in.

9. Påsar

Hur kan skåpen vara så fulla av påsar? På något sätt samlas plast- och papperspåsar bara i skåp och lådor, tills det till slut svämmar över. Ingen behöver så många påsar, så här är det dags att rensa eller använda upp. Ta med en egen påse när du handlar i affären, och rensa bort påsarna du inte har användning för.

10. Papper

Papper har en tendens att dra till sig papper, och skåp och byrålådor fylls lätt med papper som inte fyller något syfte längre. Rensa bland gamla kvitton, barnens gamla skolpapper, jobbpapper som inte fyller någon funktion längre och så vidare. Har du papper du måste spara är det en god idé att sortera in dem i pärmar eller mappar.

Kvinna med papper.
Papper samlas lätt på hög, men behöver du spara alla?

Källa: Yahoo.

Se 5 snackisar från veckan som gåttBrand logo
Se 5 snackisar från veckan som gått

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons