Trendar: InredningMat och dryckResor

7 saker vi trodde höll hela livet – men som har ett bäst före-datum

28 okt, 2021 
AvAino Oxblod
FotografPexels.
Medan det är självklart att rensa bort mat vars bäst före-datum har passerats, så är det lätt att glömma andra hushållsföremål.
Många saker som vi tänker borde hålla hur länge som helst bör faktiskt bytas ut efter en period.
Här är sakerna vi inte visste hade ett bäst före-datum!
Annons
DIY-hack: Så torkar du blommor snabbt i mikrovågsugnenBrand logo
DIY-hack: Så torkar du blommor snabbt i mikrovågsugnen

Innetofflor – sex månader

Innetofflor bär man ofta tills de går sönder, och de kan lätt hålla år efter år. Men tofflorna är mer ohygieniska än man kan tro. De rör sig mellan badrum och kök, och kan dra runt olika bakterier i hemmet. Även om de rengör tofflorna är det bra att byta ut dem var sjätte månad.

Kryddor – ett till fyra år

De allra flesta kryddor har ett bäst före-datum på förpackningen, men har du använt dem flitigt kan datumet till och med vara bortskavt. Kryddor går inte ut som i att de blir farliga att använda, men de tappar smak och doft. Medan torkade örter håller mellan ett och tre år, så kan malda kryddor hålla mellan två och tre år. Hela kryddor kan hålla upp till fyra år om de förvaras korrekt.

Annons

Parfym – cirka tre år

Om du bara har en favoritparfym som du använder ofta så behöver du antagligen inte byta ut den förrän den har använts upp. Men är du en person med olika parfymer för olika tillfällen, eller en parfymsamling, så håller de flesta parfymer ungefär tre år. Så länge den luktar som innan så går den dock att använda utan problem – var istället uppmärksam på om den byter doft.

Huvudkuddar – två till tre år

Huvudkuddens liv är inte helt hygieniskt. Även om vi täcker kuddarna med skyddande örngott så absorberar kuddarna fett från håret, döda hudceller och till och med kvalster. Det är rekommenderat att tvätta med milt tvättmedel två gånger om året, en även efter det så bör du inte ha samma kudde mer än några år.

Träslevar – ett år

Köksredskap i trä, som slevar och skedar, får med tiden små skrevor och avskavningar, samt suger upp olja. Även om du är noggrann med att rengöra dem så är risken att du inte kommer åt alla bakterier. Testa genom att låta träredskapen dra i kokande vatten – om vattnet blir smutsigt eller luktar illa är de dags att byta ut slevarna.

Annons

Handdukar – tre år

Vi är många som har riktigt gamla handdukar och badlakan i linneskåpen, men faktum är att vi borde byta ut dem med jämna mellanrum. Även om du tvättar handdukarna efter några användningar så är det rekommenderat att investera i nya handdukar var tredje år. De gamla handdukarna kan återbrukas som trasor.

Hjälmar – tre till fem år

De flesta hjälmar kommer med ett utmärkt bäst före-datum, men det är lätt att missa. Om hjälmen inte har varit med om att rädda ett huvud i en krasch så ska den ändå bytas ut efter några år. Som allra längst håller en hjälp sju år, även om den knappt är använd. Det är så länge som skumgummit och limmet håller.

Källa: Brightside.

Annons