Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: InredningMat och dryckResor

10 spännande deckare att njuta av i solstolen

09 maj, 2018 
AvFemina
Inget kan stoppa det svenska deckarundret. Men bra kriminallitteratur skrivs i världens alla hörn. Feminas Staffan Wilsson har jagat läsvärda brott från Norge till Botswana. Vi har letat 
med ljus och 
lykta efter 
spännings
romaner från 
olika delar 
av världen. Här är 10 bra deckare från utlandet att njuta av i sommar!
Annons

”Köp svenskt” verkar vara de svenska deckarkonsumenternas devis. Både försäljningslistor och utgivning domineras av inhemska namn och trenden ser ut att hålla i sig. Givetvis är också brittiska och amerikanska kriminalare populära men resten av världen är sämre representerad. Det är relativt få deckare från Nya Zeeland,

Japan eller Argentina som översätts till svenska. Är vi lite konservativa?

– Ja, när det gäller spänningslitteratur verkar läsarna föredra det bekanta, säger Helena Ljungström som är förläggare på Wahlström & Widstrand. Det är lättare att lansera allmän skönlitteratur från andra delar av världen.

Det är alltså svenska, nordiska och anglosaxiska deckare som går hem bäst. Men det finns undantag: efter en grundlig genomgång av fjolårets och vårens utgivning har vi valt ut tio spänningsromaner från olika delar av klotet (några nordiska alster slank också med). Så följ med på en mordturné som tar oss från Christchurch till Haugesund via Sydtyrolen och Argentina.

(M)ord jorden runt – här är 10 boktips på spännande deckare 2018:

Kommissarie Bennie Griessel har börjat kröka igen och ägnar mer tid åt att jaga återställare än att jaga mördare. Offret i detta fall är en it-entreprenör som skapat en på papperet lukrativ webbtjänst för äktenskapsbrytare. I en sidointrig berättar en arvtagare till en vingård en tragisk släkthistoria som ger en sammanfattning av Sydafrikas plågsamma historia. En originellt upplagd polisroman med lång startsträcka och stort fokus på vinproduktion.

(Jentas)
Nya Zeeland

Fyra lik flyter upp i en damm på en kyrkogård i Christchurch. Privatdetektiven Theodore Tate försöker lösa fallet, medveten om att han några år tidigare begått misstag som kostat många människoliv. Hela tiden arbetar han i skuggan av sorg över olyckan som utplånade hans familj, vilket ger en sorglig kontrast till den i övrigt hårdkokta tonen. Cleave är internationellt ett stort namn och jag ser gärna att fler av hans böcker kommer på svenska.

Att kommissarie Sean Duffy hittar en styckad manskropp i en resväska är ett av hans mindre bekymmer. Hans flickvän har stuckit, IRA-bomber briserar dagligen och Falklandskriget slukar polisresurser. Boken utspelas i Belfast 1982, en av västvärldens vidrigaste platser, men det finns ändå något gemytligt över Duffys mördarjakt i gråregnet. En högtidsstund för oss som gillar segt utredningsarbete och sura snutar som öser förolämpningar över varandra.

Viljar är en nerdekad journalist som några år tidigare begått ett misstag som kostat liv. Hans chans till comeback verkar bli breven han får från en seriemördare som annonserar sina kommande dåd. Kommissarie Lotte Skeisvoll som försöker fånga den självbelåtne mördaren ligger ständigt steget före. Det låter som en schablonthriller men tar en oväntad riktning. Rappt berättande och starka karaktärer gör unge Geir Tangen till ett framtidsnamn.

Annons

Den unge kocken på äldreboendet Aftonlunden avlider och 90-plussarna Irma och Siiri inleder med Anna-Liisa en undersökning. Med visst bistånd av kockens Hells Angels-kompis granskar de dödsfallet och vissa oegentligheter på boendet. Det låter kanske klämkäckt, men Lindgren skildrar damernas utredning med piggt tempo och svart humor. Någon nagelbitare är det inte, men inblicken i den cyniska äldrevårdsindustrin är ruskig.

(Wahlström & Widstrand)
Italien

1985 hittas tre ungdomar massakrerade

i de italienska alperna. De dödades av ett omänskligt våld, och katastrofen lamslog

hela deras hemby Siebenhoch. En amerikansk filmare som slagit sig ner i byn försöker lösa gåtan, men märker snart att ondskan vilat

Annons

i bergen betydligt längre än 30 år. En riktigt läbbig geologisk thriller som på Stephen

King-manér långsamt närmar sig gränsen

till det ofattbara.

Cancersjuke Ted står redo att ta sitt liv när han får ett erbjudande av en främmande man. Om han dödar en person som förtjänat det ska han själv bli mördad, vilket skulle vara lättare för hans familj att hantera. Men när Ted redan fullgjort uppdraget märker han att någonting är fel – han hittar meddelanden från sig själv, saker är kusligt bekanta och framför allt verkar hans fru gå bakom hans rygg. En djupt obehaglig psykothriller med drag av filmen Memento.

1980 kraschar ett plan i Jurabergen och den enda överlevande är ett spädbarn. Men ombord på planet fanns två spädbarn, och två familjer slåss om släktskapet. En privatdetektiv ägnar 18 år åt att lösa gåtan och har just upptäckt sanningen när han mördas. Det lilla barnet som vuxit upp till en bländande vacker kvinna befinner sig i fara. En effektiv mysterieroman med franskt sentimental touch och en fyndig upplösning.

En kanadensisk kvinna som vuxit upp i Botswana vill ha hjälp med att hitta sin barndoms älskade nanny. Detektiverna Precious Ramotswe och Grace Makutsi tar hjälp av lokalpressen, med följden att mängder av barnflickor dyker upp. En herrelös hund och en bitsk orm ställer till det ytterligare för duon, och samarbetet börjar gnissla. Den sjuttonde delen i serien är sedvanligt rogivande, med mer tyngd på vardagspsykologi än på brottsbekämpning.

Coffin road av Peter May (reklamlänk) (Modernista)
Yttre Hebriderna

En stormig natt år 1900 försvinner tre fyrvaktare spårlöst från en ö utanför Hebriderna. En forskare har tagit sig till området för att lösa gåtan – tror han i alla fall, men han har drabbats av total minnesförlust. Tillsammans med sin trogna labrador försöker han rekonstruera sina förehavanden, men märker snart att någon vill bli av med honom för gott. Fenomenalt rafflande thriller som tar väl vara på de vindpinade miljöerna.

Läs även:

AV STAFFAN WILSSON

FOTO IBL/SHUTTERSTOCK

Annons