Vilka städer och länder som blir allra populärast nästa år återstår fortfarande att se, men Lonely Planets topp tio-lista kan ge en smygtitt på vilka länder som tar sig in på listan över drömresorna. Här följer tio länder som är värda ett besök – vilken destination står på din flygbiljett nästa år?

1. Chile

Chile kniper första platsen och har mycket att erbjuda resenärer med Anderna i öst, Stilla havet i väst, Atacamaöknen i norr, Patagonien i söder och huvudstaden Santiago i hjärtat av landet. Dessutom innebär år 2018 även 200 år av officiell självständighet för landet.

2. Sydkorea

Huvudstaden Seoul stoltserar med spännande arkitektur, museum och kultur. Nyligen öppnade även en urban park, Seoul-lo, på en tidigare övergiven motorväg inne i staden. Här finns nu grönska, caféer, barer och bibliotek. Sydkorea kommer även att stå värd för vinter-OS i Pyeongchang under 2018.

3. Portugal

Spanien har länge varit populärt, men nu börjar allt fler titta mot grannlandet Portugal. Med konst, restaurangliv och hundratals kilometer av stränder lockar det lilla landet resenärer från hela världen. Från Lissabon till Algarve och allt där emellan – det finns mycket att upptäcka i Portugal.

4. Djibouti

Djibouti ligger i Östafrika på Afrikas horn och gränsar till Eritrea, Somalia och Etiopien. Det lilla landet har mycket att se när det kommer till natur med både havskust och öknar. Djibouti är även hem till Afrikas lägsta punkt i saltsjön Assalsjön.

5. Nya Zeeland

Nya Zeeland har länge lockat äventyrare och Sagan om Ringen-fans från hela världen och fortsätter göra det även nästa år. Vandringsleder genom landskap med snötäckta berg, sjöar, regnskogar, havskust och öken – ja, här finns något för alla som gillar att vara ute i naturen.

6. Malta

Europas sydligaste stat erbjuder sol, stränder och historiska miljöer. Under 2018 kommer huvudstaden Valletta dessutom vara Europas kulturhuvudstad med evenemang inom film, musik och konst.

7. Georgien

Söder om Ryssland och med en kust vid Svarta havet ligger Georgien. Landet är rikt på historia och har en gammal tradition av vintillverkning. I huvudstaden Tbilisi färgglada gamla stad finns gott om gamla byggnader – vissa från 300- och 500-talet.

8. Mauritius

Mauritius vita sandstränder, klara vatten och lyxiga resort får de flesta att drömma om en lugn semester i solen. Ön omges av korallrev och är hem för flera endemiska djur och växter. 2018 firas 50 år av självständighet i landet som är ett av Afrikas mest välmående, vilket hjälper landet att knipa en plats på Lonely Planets topp tio-lista.

9. Kina

Kinesiska muren är fortfarande en av världens mest populära attraktioner för turister, men det finns betydligt mer att se i Kina. I den Förbjudna staden i Peking har nya, tidigare stängda delar, öppnats upp för allmänheten och i Shanghai finns världens högsta observationsdäck på över 560 meter. Nyöppnade Design Society i Shenzhen, som samarbetar med Victoria and Albert Museum i London lockar även design- och konstfantaster från världens alla hörn.

10. Sydafrika

Kultur, stränder, vin och vilda djur. Sydafrika och inte minst Cape Town har mycket att erbjuda. Dessutom kommer Nelson Mandela att uppmärksammas på olika sätt runtom i landet under året eftersom den tidigare presidenten skulle ha fyllt 100 år.


Läs även:

Drömjobbet! Nu kan du få betalt för att resa jorden runt

Här är de 10 trendigaste resmålen 2017

9 drömhotell vi gärna flyr till i vinter

4 snygga halvstora väskor – perfekta för korta resor

Detta hotell har utsetts till Sveriges lyxigaste

Foto: IBL/Shutterstock
Artikeln publicerades först på ELLE.

 

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: