Trendar: InredningMat och dryckResor

11 kändisar som haft svårt att få barn – här är deras egna ord

16 nov, 2018 
AvEmma Castman
11 kända personer berättar om ofrivillig barnlöshet
Att bli gravid är ingen självklarhet. Ändå är det många som undviker att prata om den ofrivilliga barnlösheten. Här är elva kändisar som har trotsat tabun och öppet berättat om svårigheten med att få barn.
Annons

När man väl har bestämt sig för att skaffa barn vill man gärna att det ska ske med en gång. Men att bli gravid är ingen självklarhet. Enligt Riksförbundet ofrivillig barnlöshet upplever mellan 15 och 20 procent svårigheter med att få barn utan medicinsk hjälp. Men trots att det är vanligt med ofrivillig barnlöshet är det många som väljer att undvika samtalsämnet.

Här listar vi elva kändisar som på olika sätt har haft svårt att bli gravida – och som valt att berätta om det öppet:

1. Michelle Obama

Michelle Obama har fått ta hjälp av IVF för att få barn

Nyligen släpptes Michelle Obamas självbiografi Min historia. En personlig bok som bland annat tar upp problematiken med att få barn. Michelle Obama har nämligen gått igenom flera missfall och paret Obamas två döttrar har kommit till med hjälp av IVF. I en intervju med Dagens Nyheter tar hon upp problematiken med att vi aldrig pratar om hur ett missfall känns och att hon delvis tror att det beror på att vi har uppfostrats till att aldrig vara högljudda, arga eller stökiga. Michelle Obama nämner också att hon tror många gömmer sitt missfall och behandlar det som ett personligt misslyckande.

2. Charlotte Perrelli

Charlotte Perelli har drabbats av nio missfall

Charlotte Perrelli blev nyligen mamma till sin fjärde son, men innan dess tvingades hon uppleva nio missfall – på rad. Hon berättar att problematiken inte har varit att bli gravid utan att det är som att kroppen har stött bort fostren. ”Det första missfallet var värst, vid andra har man ju gått igenom processen en gång. Det var också bara det första som var ett ”riktigt” missfall, som man tänker sig, med blödning och smärta. Vid de andra har det varit ”missed abortion” – man har sett vid ultraljud att hjärtat har slutat att slå bara.”, sa hon i en intervju med Femina.

3. Nicole Kidman

Nicole Kidman har fyra barn varav två är adopterade

Nicole Kidman har två adopterade barn tillsammans med sin exman Tom Cruise och två biologiska barn tillsammans med sin nuvarande man Keith Urban. Parets yngsta dotter, Faith Margret, är född med hjälp av en surrogatmamma. Innan Nicole Kidman och exmannen valde att adoptera drabbades de av ett så kallat utomkvedshavandeskap, ett tillstånd som i många fall kan vara livshotande för både mamman och barnet. I den engelska tidningen Tatler Magazine har Nicole Kidman talat ut om hennes kamp för att bli mamma och där säger hon bland annat: ”Jag vet hur det känns att verkligen längta, denna enorma värkande längtan. Och så förlusten. Känslorna man får av förlusten vid ett missfall är något det inte har pratats tillräckligt mycket om. Det innebär en massiv sorg för många kvinnor”.

4. Carolina Gynning

Carolina Gynning fick uppleva ett missfall innan hon fick sitt första barn

Konstnären och programledaren Carolina Gynning har i dag två döttrar, Alicia och Adele, men att bli gravid var inte enkelt. För Expressen har hon berättat att hon två dagar innan inspelningen av filmen Blondie drabbades av missfall: ”Det var bra för filmen för jag var sårbar och det var min rollkaraktär också. Men det var skitjobbigt. Man hade väldigt stora förväntningar, och så krossades allting. Men sedan blev jag gravid väldigt snabbt efter”.

5. Sonja Aldén

Sonja Alden har drabbats av missfall

Den folkkära sångerskan Sonja Aldén drabbades av missfall när hon befann sig i tionde veckan. För Året runt har hon berättat att det var en stor sorg att gå igenom ett missfall, och att hon och maken Jörgen Aldén precis innan missfallet hade börjat berätta om graviditeten för sina närstående. Sonja Aldén sa också att hennes positiva grundinställning till livet hjälpte henne i sorgeprocessen: ”Jag resonerade som så att det hände av en anledning, för att det var någonting som inte stämde. Hur konstigt det än kan låta fick missfallet mig att växa som människa. Jag fick en form av svärta som jag inte hade haft förut, och på något märkligt sätt gav det mig en styrka och ett lugn”.

6. Sarah Jessica Parker

Sarah Jessica Parker har fått barn med hjälp av en surrogatmamma

Sex and the City-stjärnan Sarah Jessica Parker har tre barn tillsammans med Matthew Broderick. Parets första barn föddes 2002 och sju år senare fick paret två tvillingdöttrar via en surrogatmamma. Innan tvillingarna kom till världen hade Sarah Jessica Parker och Matthew Broderick under en längre tid försökt få barn på egen hand. För tidningen Vogue har Sarah Jessica Parker bland annat berättat om känslorna som kommer med att få barn via en surrogatmamma: ”Jag tror att den största skillnaden var att inte kunna fira glädjande händelser eller dela oron kring alla kontroller. Väntan var också annorlunda. Det tog så lång tid innan vi kunde berätta för någon att vi väntade barn”.

7. Chrissy Teigen

Chrissy Teigen har varit öppen om att hon har haft svårt att bli gravid

Supermodellen Chrissy Teigen och hennes man, artisten John Legend, har varit öppna med att de har fått kämpa för att bli gravida och att de tagit hjälp av IVF. Chrissy Teigen berättar i tidningen InStyles att det första IVF-försöket ledde missfall, men att det andra resulterade i dottern Luna. I en intervju med Mr Porter berättar John Legend att det tog tid innan paret bestämde sig för att söka hjälp för sin ofrivilliga barnlöshet:

Annons

”Vi förstod efter hand att vi behövde gå till en läkare för att få veta varför det inte hände naturligt. För vissa personer är det svårare än för andra. Vi är bara lyckliga att vi lyckades tillsammans med vår läkare. Han sa aldrig något specifikt som kunde identifiera varför det inte fungerade naturligt. Vi gjorde vad vi behövde göra”.

Tidigare i år fick paret sitt andra barn, en son vid namn Miles, och även han kom till med hjälp av IVF.

8. Ellinor Bjurström

Ellinor Bjurström har öppet berättat om sitt missfall på sociala medier

Svenska modellen och influensern Ellinor Bjurström fick sitt första barn tidigare i år. Men innan dess drabbades hon och sambon Jimmy Olsson av missfall, något Ellinor skrivit öppet och ärligt om på sina sociala medier. ”Anledningen till att jag berättar för er är att jag har skämts i en vecka över vad som hänt oss. Jag har fått en känsla att man ska skämmas, att man ska vara tyst om ett missfall. Jag tycker att det är fel budskap”, skrev hon på Instagram i samband med missfallet.

9. Markiz Tainton

Markiz Tainton kände först skam över att inte kunna få barn naturligt

Tv-kocken Markiz Tainton har även hon varit öppen med sin problematiska resa mot att bli förälder, samt om skammen hon först kände över att inte kunna få barn på naturlig väg. Efter en IVF-behandling tvingades Markiz avbryta sin graviditet i vecka 23, och händelsen har satt djupa spår i henne.

Annons

”Jag skulle gå igenom en förlossning, men det skulle inte finnas något att ta med sig hem, bara en tomhet. Tillbaka på ruta ett. Det enda jag önskade var att få gå tillbaka till att bära mitt barn. När värkarna sedan startade var det nästan skönt att det gjorde ont, för den fysiska smärtan satte i alla fall ord på den psykiska”, sa hon i en intervju med tidningen Mama.

En tid senare gjorde Markiz och maken Kevin Tainton ett nytt försök med IVF och blev då gravida med dottern Liora. Nu väntar paret sitt andra barn, som den här gången har kommit till på naturlig väg.

10. Beyoncé

Det tog lång tid innan Beyonce berättade om sitt missfall

Världsstjärnan Beyoncé var till en början tyst om att hon och maken Jay-Z drabbats av missfall. Men två år efter tragedin valde hon att berätta om det i dokumentären ”Life Is But A Dream”. Det var vid en läkarundersökning i New York som vårdpersonalen märkte att bebisens hjärta hade slutat slå och Beyoncé säger att missfallet är det mest ledsamma hon varit med om i hela sitt liv. För henne har musiken fungerat som en form av terapi och flera av artistens låtar ska vara inspirerade av sorgen hon har fått uppleva.

11. Gwyneth Paltrow

Gwyneth Paltrow fick missfall när hon väntade sitt tredje barn

Gwyneth Paltrow har dottern Apple och sonen Moses tillsammans med sin före detta man Chris Martin. I en intervju med Mail on Sunday berättar den världsberömda skådespelerskan om hur parets försök till ett tredje barn slutade i ett tragiskt missfall. I intervjun beskriver hon missfallet som en ”hemsk upplevelse” och berättar att hon själv drabbades av komplikationer som höll på att kosta henne livet.

Foto: IBL

Källor: Riksförbundet ofrivillig barnlöshet, Expressen, Dagens Nyheter, Tatler Magazine, Året runt, Vogue,, Mr Porter, Mama, Daily Mail, InStyle

Läs mer:

Annons