Trendar: InredningMat och dryckResor

11 smarta sätt att använda kaffesump

01 feb, 2021 
AvAino Oxblod
FotografJessica Gow/TT
Brukar du slänga din kaffesump när du druckit klart morgonens koppar kaffe?
Det kan du sluta med nu – kaffesump går nämligen att använda på en rad smarta sätt.
Här är elva sätt att använda kaffesump i vardagen.
Annons
Tre smarta husmorsknep med saltBrand logo
Tre smarta husmorsknep med salt

1. Hemmagjord kroppsskrubb

Det tar inte lång tid att förvandla kaffesump till en smidig kroppsprodukt. Blanda sumpen med lite olja så den blir slät och lite klibbig. Sedan kan du skrubba loss i duschen, och känna hur du blir alldeles len.

2. Få bort envisa odörer från händerna

Kaffesump kan vara ett bra sätt att få dina händer ordentligt rena. Om du använt vitlök, fisk eller skaldjur i matlagningen är det lukter som lätt fastnar i fingrarna, även om man tvättar händerna. Att tvätta händerna med kaffesump gör dock att lukterna försvinner.

3. Säg farväl till mördarsniglarna

Har du problem med mördarsniglar i din trädgård? Det är snart ett minne blott, om du använder kaffesump. Sprid sumpen längs trädgårdens gränser, så kommer sniglarna välja en annan plats att krypa in i – mördarsniglar tycker nämligen inte om koffein.

4. Få en skinande ren diskbänk

Kaffesump går också att använda som rengöringsmedel. Prova att byta ut slipmedel mot kaffesump!

Annons

5. Bli kvitt illaluktande skor

Har du svårt att få bort odören från dina skor, så kan det vara värt att testa kaffesump som lösning. Lägg torkad kaffesump i en gammal strumpa, och lägg ner strumpan i skon över natten. Nästa morgon har du luktfria skor.

6. Använd det som gödsel

Kaffesump är rikt på kväve, vilket är bra näring åt trädgårdsväxter. Strö kaffesumpen runt växterna i din trädgård och vattna efteråt, så får växterna ta del av all näring i sumpen. Billigt – och luktar godare än vanligt gödsel.

7. Skräm bort myror

Det är inte bara mördarsniglar som har svårt för koffein – det gäller myror också. Den starka doften från kaffesumpen gör att myrorna tar omvägar. Strö ut kaffesumpen där myrorna brukar röra sig, så kommer de välja andra ställen att störa än ditt hem.

8. Neutralisera lukten i kylen

Har du svårt att få bort lukten i kylen? Även här kan gammal hederlig kaffesump vara till hjälp. Ställ in en sked kaffesump på ett ställe i kylen där det inte kommer välta, så kommer de neutralisera de oönskade kylskåpsdofterna.

Annons

9. Håll getingarna borta

Vid getingproblem kan torr kaffesump vara ett riktigt pangknep. Klä in en ugnsform eller annat värmetåligt kärl i folie, häll på lite torkad kaffesump och tänd på. Det tar inte många minuter innan getingarna flytt sin kos.

10. Rengör krukor och kokkärl

Vill du använda mindre starka rengöringsmedel när du städar och i stället välja mer miljövänliga alternativ, så kan kaffesump vara värt ett försök. Blanda lite kaffesump med vatten och använd det för att rengöra dina kastruller – du kommer bli förvånad över hur effektivt det är.

11. Få grannkatterna att välja en annan trädgård som toalett

Är du trött på att grannskapets katter kissar i din trädgård? Svaret är så klart kaffesump. Katter gillar inte doften av kaffe, och med kaffesump i rabatterna håller sig djuren borta.

Tänk dock på att hundar inte tål koffein – har du en hund ska du välja andra strategier.

Källa: Idenyt.dk

Läs mer:

Annons