Oavsett årstid är det många som vill hålla sin kroppsbehåring i schack. Men att gilla känslan av nyrakade ben eller bikinilinje kan medföra oväntade problem i form av rakfinnar eller obekväm stubb.

Men många problem som har med hårborttagning att göra finns det lösningar på – här är de bästa knepen för ett silkeslent resultat!

1. Skrubba huden först

När du gör dig redo för att ta bort hår på kroppen – på benen eller någon annanstans – så är det viktigt att huden förbereds ordentligt. Bäst är att redan dagen före hårborttagning skrubba hela kroppen och få bort döda hudceller. På så sätt minskar an risken för rakfinnar, som egentligen är inflammerade hårsäckar. Att skrubba kroppen hjälper också att få bort den smuts som annars kan irritera huden.

2. Duscha eller bada innan hårborttagning

Om du brukar plocka fram rakhyveln eller epilatorn utan att duscha eller bada först så är det inte konstigt om huden reagerar. Med en dusch blir huden både rengjord och mjukgjord inför hårborttagningen, vilket minskar risken för inflammerade hårsäckar, knastertorr hud eller annan irritation. Om du väljer epilator framför rakhyvel blir det också mindre smärtsamt att epilera om huden är uppmjukad av ett bad eller en dusch.

3. Var konsekvent i din hårborttagning

Om du tar bort hår från kroppen ibland, men utan regelbundenhet, så är risken för obekväm stubb och kliande hud desto större. Om man använder epilator i stället för att raka räcker det att ta bort håret en gång i månaden. Men även där är regelbundenhet nyckeln, då hårstråna blir tunnare för varje gång.

4. Fukt fukt fukt!

Oavsett årstid är det viktigt att smörja in dina hårlösa kroppsdelar efter rakning eller annan hårborttagning. Att raka och epilera är en irritation för huden, så var snäll mot den efteråt och smörj in med din favorithudkräm som ger både fukt och fett för att huden ska återhämta sig så bra och snabbt som möjligt.

Vet du med dig att din hud brukar bli irriterad efter rakning, kanske oftast kring bikinilinjen, kan det också vara bra att dabba en bomullsrondell med lite alsolsprit på området. Det hjälper ytterligare mot inflammation. Gör i så fall det innan du smörjer in med hudkräm.

Läs mer:

Årets första skönhetstrend 2021: citronen

Makeupartisten Nathalie Berzelius bästa skönhetsknep

Skönhetsredaktören: 6 knep för vintertorr hy