Trendar: InredningMat och dryckResor

16 smaker som du antingen älskar eller hatar

07 apr, 2020 
koriander och choklad
Smaken är ju som baken – delad. Det finns livsmedel som vissa hatar och andra älskar. Här listar vi 16 riktiga vattendelare. Vilken sida står du på?
Annons
10 av världens mest otippade smaker på godis, glass & snacksBrand logo
10 av världens mest otippade smaker på godis, glass & snacks

Hur kommer det sig att en del av oss älskar lakrits, surströmming och cocktailbär, medan andra får kväljningar vid blotta tanken? Forskarna tror att det handlar om vår saliv. I en studie som genomfördes vid Purdue University i Indiana såg man att saliven reagerar på det vi stoppar i oss och att reaktionen förändras allt eftersom vi fortsätter att exponera oss för vissa smaker.

– Vi tror att kroppen anpassar sig för att reducera negativa upplevelser, säger forskaren Cordelia Running.

Annons

Det du tidigare avskydde kan alltså bli gott – men vi är inte så säkra på att precis allt på listan nedan är värt att utsätta sig för om och om igen. Du avgör själv!

Koriander

Koriander är vattendelaren nummer ett. Smakar det diskmedel? Eller är det gott? Kan det vara både och?

Enligt forskning som MåBra citerar tycker 4 till 14 procent av jordens befolkning att koriander är äckligt. Hur man uppfattar den specifika smaken har med generna att göra, menar forskarna. Det handlar om en känslighet mot ett visst doftämne som finns i örten och som av vissa kan uppfattas som tvålig.

Annons

Frukt på pizza

ananaspizza

Söt ananas möter krämig smält ost, salt rökt skinka och syrlig tomatsås på Hawaiipizzan. En fin kontrast tycker vissa, usch och fy tycker andra! Fler populära frukter på pizza är banan, fikon och päron.

Romrussin

romrussin

Du vet den där pralinen som alltid blir sist kvar i Aladdinasken? Ja, det finns en anledning till det. Men för vissa är den favoriten trots allt.

Annons

Likörpraliner

anthon berg flaskor

Handen upp alla som gjort sig skyldiga till att köpa med sig sådana här flaskor från taxfree på chartersemestern eller färjeturen. Visst, de ser festliga ut. Och ja, vi önskar att de smakade som en god drink. Men nej, likörpraliner är en klass för sig!

Apelsinchoklad

apelsinchoklad

Apelsin och choklad är en populär kombination som för vissa gifter sig riktigt fint. Andra kallar det ett ålderstecken att börja uppskatta romerska bågar och apelsinkrokant.

Annons

Julost

julost

Den där stora runda osten med rött vax som envisas med att dyka upp på julbordet. Vissa längtar efter den och önskar att den var standard året om, men långt från alla skulle hålla med.

Tryffel

tryffel

Lakrits

sötlakrits

Lakrits är något som delar godisråttorna i två läger, eller fler. För det finns både söt- och saltlakrits (salmiak) och du kan vara ett fan av båda, ena eller ingendera.

Annons

Marmite

marmite

Detta är en liten specialare. Har du någon gång besökt Storbritannien så har du med stor sannolikhet stött på det jästa smörgåspålägget som britterna har en hatkärlek till. Den som smakat förstår varför!

Surströmming

Surströmming

Här är lukten som du har hört talas om sedan barnsben. Många har aldrig vågat eller haft tillfälle att känna på smaken. Kanske skulle de gilla den trots allt?

Annons

Körsbärscola/vaniljcola

smaksatt cola

Kritikerna menar att körsbärscola är som sött klister i gommen och att vaniljcola är som att dricka ur en parfymflaska. Någon kom dessutom på idéen att slå ihop de två till en körsbärsvaniljcola.

Dragéägg

dragéägg

De väger mycket och är fin utfyllnad i påskägget, men här har vi ytterligare ett godis som brukar bli kvar till sist.

Annons

Selleri

selleri

”Det går lika bra med selleri”, heter det. Kvisten som är snygg i en Bloody Mary och används i diverse dieter. Smaken är kryddig med inslag av umami. Kanske därför den inte passar alla.

Kapris

kapris

Kapris har en syrlig och aningen bitter smak som inte alltid går hem.

Annons

Marmeladkulor

marmeladkulor

De är mjuka, sockriga och smakar vag päronarom. Grejen med marmeladkulor är kanske snarare konsistensen.

Cocktailbär

cocktailbär

De ser festliga ut men smakar parfym?

Foto: TT

Annons