Artikeln innehåller reklamlänkar
40 års fest

Är det dags att fira den stora 40-årsdagen med pompa och ståt? Att anordna en minnesvärd fest kräver lite planering och kreativitet, oavsett om du vill styra upp den inför din egen födelsedag eller överraska någon annan. Vi har sammanställt en omfattande guide med allt du behöver för att den ultimata 40-årsfesten som kommer att bli omtalad under lång tid framöver. Läs vidare för att upptäcka checklistor, temafestidéer, dekorationsförslag och mycket mer!

outfit 40-årsfest
Foto: TT/Claire Guillon

Viktiga saker att tänka på vid en 40-årsfest

Här har vi samlat några av sakerna som är bra att börja tänka på redan nu så att du kan börja bocka av dem och bli klar med dem.

 1. Inbjudningar: Var ute i god tid och se till att skicka inbjudningarna till nära och kära i förväg. Det ger dem gott om tid att planera och delta på ditt firande (samt att fixa en bra present!).
 2. Plats: Bestäm om du vill hyra en festlokal eller hålla festen hemma, och anpassa antalet gäster till det eller tvärtom. Se även till att ha en backup-plan om du planerar att hålla festen utomhus, som ett partytält för att skydda mot oväntade väderförhållanden.
 3. Catering: Bestäm om du vill anlita en cateringfirma eller laga maten själv. Tänk på att erbjuda olika alternativ för att tillgodose olika smaker och kostbehov.
 4. Musik: Förbered en spellista med en bra blandning av låtar som passar för festens olika stunder, humör och personer. Se till att ha en pålitlig ljudanläggning för att hålla musiken igång under hela kvällen.
 5. Välkomstdrink: Bjud dina gäster på en välkomstdrink för att sätta stämningen direkt när de anländer till festen. Skapa en speciell cocktail eller bjud på din favoritdryck.
 6. Dekorationer: Skapa en festlig atmosfär genom att dekorera festlokalen med ballonger, vackra blomsterarrangemang och personliga detaljer. Köp även in nödvändiga tillbehör som pappersmuggar och servetter, så att du slipper diska i all evighet efter festen.
 7. Tema: För att ge din fest det där lilla extra kan du välja ett tema som speglar din personlighet eller intressen. Kommunicera temat tydligt i inbjudningarna så att gästerna kan förbereda sig och följa eventuell klädkod.
 8. Underhållning: Planera roliga lekar och aktiviteter för att hålla gästernas humör på topp under hela festen. Quiz, danstävlingar och fotobås är bara några av aktiviteterna som passar perfekt för en 40-årsfest – du kan spana in fler längre ned i artikeln!

Här hittar du allt du kan tänkas behöva till 40-årsfesten (länk till My perfect day)!

Inbjudan 40-årsfest

För att göra festen ännu mer speciell kan du sätta tonen redan innan festen genom att skicka ut personliga och stilfulla inbjudningar till gästerna. Du kan antingen skicka traditionella inbjudningskort i vackra kuvert eller använda digitala plattformar för att skapa ett event och bjuda in via sociala nätverk (men visst är det ändå något särskilt med en vacker pappersinbjudan?).

Inbjudningskort

Dessa tidlösa inbjudningskort kommer utan text och med ett tillhörande kuvert, båda i fin kvalitet, så att du kan göra inbjudningarna personliga. Se fler varianter och köp inbjudningskorten här (länk till My perfect day).

festinbjudan

Klicka på bilden för att komma direkt till inbjudningskorten.

Dekorationer 40-årsfest

När det gäller dekorationer kan du använda ballonger, placeringskort och konfettibomber för att sätta stämningen. Välj färger och teman som passar din festlokal och skapar en festlig atmosfär. Engångsglas och dukar kan också hjälpa till att skapa en enhetlig och stilfull dukning för dina gäster.

Ballonger 40 års fest

Ingen riskerar att missa vad ni firar med dessa fina guldfärgade ballonger! Se mer och köp dem här (länk till My perfect day).

ballonger i guld med siffran 40

Klicka på bilden för att komma direkt till ballongerna.

Helium

Genom att fylla ballongerna med helium och antingen knyta fast dem i ett långt snöre med tyngd eller sväva vid taket inomhus får du en riktigt fin festdekoration. Läs mer och köp helium här (länk till My perfect day).

helium

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Placeringskort

Om ni har en sittande middag kan det vara bra att skapa en bordsplacering för att sätta personer som du tror kommer att ha kul tillsammans vid samma bord. Dessa fina placeringskort blir dessutom en fin detalj i dukningen. Se fler varianter och köp korten här (länk till My perfect day).

naturfärgade placeringskort

Klicka på bilden för att komma direkt till placeringskorten.

Murgrönagirlang

Att hänga upp girlanger i konstgjord murgröna i taket eller på andra platser i festlokalen ser både stilrent och fint ut. Se mer och köp girlangerna här (länk till My perfect day).

murgrönagirlanger

Klicka på bilden för att komma direkt till girlangerna.

Ballongbåge

Skapa ett effektfullt första intryck för gästerna genom att placera denna lyxiga ballongbåge nära ingången till festen. Ett prisvärt sätt att göra stort avtryck! Se fler varianter och köp ballongbågen här (länk till My perfect day).

rosa ballongbåge

Klicka på bilden för att komma direkt till ballongbågen.

Konfettikanon

En bomb av konfetti kommer garanterat att höja stämningen, särskilt om ni skjuter av den när festen har börjat komma igång lite. Se mer och köp den här (länk till My perfect day).

konfettibomb

Klicka på bilden för att komma direkt till konfettikanonen.

Tips! Här har vi samlat de bästa tipsen på vad du kan ge bort i 40-årspresent.

40-årsfest aktiviteter

Att förbereda några roliga lekar eller aktiviteter kan vara ett riktigt bra sätt att lätta upp stämningen och få gäster från olika kompisgäng att prata och umgås med varandra. Här är några förslag på vad ni kan göra under dagen eller kvällen:

 • Musikquiz där gästerna tävlar i att gissa låtar och artister.
 • Karaoke där modiga själar kan visa upp sina sångtalanger.
 • Temabaserade utmaningar där gästerna deltar i olika aktiviteter kopplade till festens tema.
 • Tipsrunda där gästerna ska leta efter gömda föremål eller lösa gåtor för att vinna priser.
 • Charader där deltagarna ska gestalta ord eller fraser utan att använda ord.
 • Quiz om födelsedagsbarnet där gästerna får testa sina kunskaper om din historia och intressen.
 • Ett photobooth med enklare utklädnader är ett roligt avbrott under kvällen, som dessutom förevigar minnen från festen!

Photobooth

Denna fina fotoram med texten "Happy Birthday" kommer med matchande rosébokstäver så att du kan skriva ut namnet på den ni firar under festen. Se mer och köp ramen här (länk till My perfect day).

photobooth-ram

Klicka på bilden för att komma direkt till fotoramen.

Lek 40-årsfest

Beerpong är alltid ett populärt spel där gästerna tävlar i att kasta pingisbollar i ölglas.

Beerpong

Detta kit med två bollar och sex muggar i vardera färg kan användas gång på gång. Se mer och köp spelet här (länk till My perfect day).

beer pong

Klicka på bilden för att komma direkt till spelet.

Prosecco pong

Ni kan även testa på den lite lyxigare varianten av beer pong: prosecco pong! Se mer och köp spelet här (länk till My perfect day).

prosecco pong

Klicka på bilden för att komma direkt till spelet.

Sammanfattningsvis är nyckeln till att skapa en minnesvärd och framgångsrik fest att börja planera den i god tid. Genom att följa våra tips, samt att våga vara kreativ och personlig i dina val, kommer din 40-årsfest att bli en oförglömlig upplevelse för alla inblandade!

Här kan du köpa fler dekorationer och andra detaljer till 40-årsfesten (länk till My perfect day).

Så gör du en klassisk festuppsättning – hårexperten Karolina Bergström visar
1:12

Efter reklamen: Så gör du en klassisk festuppsättning – hårexperten Karolina Bergström visar

(1:12)

Slå på ljud
Mest läst