Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: InredningMat och dryckResor

Så planerar du en lyckad 50-årsfest – allt du behöver veta

18 aug, 2023 
50 års fest
Planerar du att anordna en 50-årsfest? Då har du hamnat helt rätt! Vi har samlat de bästa tipsen för att planera ett riktigt lyckat firande för den som fyller 50 år, oavsett om det är du själv eller om du vill ordna en överraskningsfest för någon annan.
Annons

Att uppnå ett halvt sekel är utan tvekan en milstolpe, och finns det något bättre sätt att uppmärksamma den stora händelsen än med en minnesvärd födelsedagsfest? Oavsett om du planerar en 50-årsfest för dig själv eller om du ska överraska någon du håller kär, så är 50-årsfirandet en möjlighet att både ha kul och skapa minnen för livet.

Från att välja rätt tema till att styra upp aktiviteter som underhåller och engagerar – vi har samlat allt du behöver veta för att anordna den bästa 50-årsfesten! Om du redan nu vill spana in vilka dekorationer du vill pynta med på festen så hittar du ett stort urval i olika stilar här (reklamlänk).

50-årsfirande

Rolig inbjudan till 50-årsfest

Tjuvstarta firandet redan när du skickar ut inbjudningarna till festen, så att du gör gästerna intresserade och exalterade redan från början. För att göra inbjudan mer personlig kan du till exempel ta in inslag från det förflutna, som roliga foton på jubilaren som tagits för länge sedan. Du kan också skapa en digital inbjudning med ett bildspel eller en film som lyfter fram minnesvärda ögonblick från personens liv. Oavsett vad du väljer så se till att inbjudan reflekterar ett eventuellt tema som ni har valt och som får gästerna att se fram emot festen.

Annons

Inbjudningskort

Varför inte lägga lite extra tid och energi på inbjudningarna till festen? Dessa fina inbjudningskort finns i många olika färger och är enkla att skräddarsy själv. Se alla olika varianter och köp dem här (reklamlänk).

rolig inbjudan 50-årsfest
Klicka på bilden för att komma direkt till inbjudningskorten.

Dekorationer 50-årsfest

Att pynta festen med dekorationer av olika slag bidrar genast till festkänslan. Här har vi samlat några av dekorationerna som passar perfekt för 50-årsfesten.

Ballongbåge 50-årsfest

Häng upp en snygg ballongbåge i metallicnyanser med budskap om den imponerande åldern för riktigt mycket festkänsla. Se mer och köp den här (reklamlänk).

Ballongbåge 50 i svart, guld och vit
Klicka på bilden för att komma direkt till ballongbågen.

Happy Birthday-ballonger

Är det en överraskningsfest du planerar? De här ballongerna med budskapet "Happy Birthday" blir riktigt uppskattat att hänga upp i lokalen eller över baren eller buffén. Se mer och köp dem här (reklamlänk).

Annons
Ballonger Happy Birthday
Klicka på bilden för att komma direkt till ballongerna.

Drinktorn

Välkomna gästerna med ett imponerande champagnetorn, antingen genom att bygga upp det själv eller genom att använda dig av detta fina drinkställ i vitt och guld. Se mer och köp drinkstället här (reklamlänk).

drinkställ champagne
Klicka på bilden för att komma direkt till drinkstället.

Murgrönagirlang

Låt en vacker grön girlang med konstgjord murgröna slingra sig över borden, i taket eller på andra platser i festlokalen. Dessa kommer i förpackningar om fem som vardera är två meter långa. Se mer och köp girlangerna här (reklamlänk).

Annons
girlanger murgröna
Klicka på bilden för att komma direkt till girlangerna.

50-årstallrikar

Om ni bjuder på mat eller fika under festen så passar dessa guldiga tallrikar med "50th Birthday" perfekt. Se mer och köp dem här (reklamlänk).

tallrikar 50 år guld
Klicka på bilden för att komma direkt till tallrikarna.

Placeringskort

Om det är ett mer formellt firande med en sittande middag kan det vara bra att göra en bordsplacering så att det blir en bra och dynamisk konstellation vid varje bord. Dessa fina placeringskort är vita med gulddetaljer, du kan se mer och köpa dem här (reklamlänk).

Annons
fina placeringskort
Klicka på bilden för att komma direkt till placeringskorten.

50-årsballonger

Dessa guldfärgade ballonger med 50-tryck är fina att sätta tillsammans i grupp eller att sprida ut i lokalen. Se mer och köp ballongerna här (reklamlänk).

ballonger 50 år
Klicka på bilden för att komma direkt till ballongerna.

Vimpel

Ett annat sätt att pynta lokalen är att hänga upp en eller flera vimplar längs taket eller väggarna. Denna är gjord i tyg och har en guldfärgad sida och en vit. Se mer och köp vimpeln här (reklamlänk).

Annons
vimpel guld tyg
Klicka på bilden för att komma direkt till vimpeln.

Tema 50-årsfest

Genom att välja ett tema sätter du tonen för hela firandet. När du sätter temat för din egen eller någon annans 50-årsfest kan du bland annat ta i beaktning personens intressen, hobbies och personlighet när du bestämmer temat, för att komma fram till vilket som passar bäst. Oavsett om det blir en nostalgisk tillbakablick, en glamourös Holywood-känsla, en bohemisk och rustik utomhusfest eller en maskerad med utklädnad så bör alltså temat reflektera personens passioner och preferenser.

Några idéer på tema till festen kan till exempel vara:

 • Guldkant på tillvaron: Fira den "gyllene" milstolpen med ett glittrande och glamoröst tema. Använd guldiga inslag, eleganta dekorationer och addera en släng av Hollywood-lyx.

 • Vinprovning på vingården: Anordna en sofistikerad vinprovning på en vingård eller i trädgården. Dekorera med vinfat, vinrankor och rustika inslag för en charmig atmosfär.

 • Tillbakablick genom decennierna: Fira varje årtionde av jubilarens liv genom att förvandla kalaset till ett resande i tiden. Dekorera med ikoniska element från 70-talet, 80-talet, 90-talet och så vidare.

 • Jorden runt-äventyr: Ta med gästerna på en resa jorden runt med ett internationell tema. Varje område av lokalen kan representera ett annat land med dess mat, musik och dekorationer. Passar extra bra om personen har bott utomlands eller rest mycket och har några favoritplatser runtom i världen!

 • Spelkväll deluxe: Anordna en spelkväll fylld med klassiska brädspel, kortspel och aktiviteter som får gästerna att interagera med varandra. Låt gästerna tävla i olika grenar och dela ut priser till vinnarna.

 • Grillfest med brasa: Maxa utomhusmyset genom att anordna ett rejält BBQ-party med en stor brasa. Ställ ut sittgrupper här och var, häng upp ljusslingor, komplettera med eldfat och skapa en mysig atmosfär där gästerna kan koppla av och umgås.

 • Maskeradbal: Förvandla firandet till en elegant maskeradbal. Gästerna kan bära utsmyckade masker och formell klädsel, vilket ger evenemanget en mystisk och sofistikerad framtoning.

 • Att-checka-av-lista-fest: Uppmuntra jubilaren att omfamna nya upplevelser genom att arrangera en fest där ni fokuserar på allt som personen fortfarande drömmer om att göra. Dekorera med äventyrliga inslag och skapa en plats där gästerna kan dela med sig av sina egna drömmar och mål.

 • Släktträff: Samla vänner och familj för ett släktträffs-liknande kalas. Skapa ett vackert släktträd, dela historier och fira de band som har växt under åren.

 • Kryssning mot 50: Förvandla festlokalen till ett lyxigt kryssningsfartyg, med nautisk dekoration, kryssningsaktiviteter och en buffé med internationell mat. Tips: Ni kan även se över möjligheterna att åka på en riktig kryssning!

Annons
ballongbåge att ha som dekoration på fest
En festlig ballongbåge livar upp vilket firande som helst. Klicka på bilden för att komma direkt till den och se fler varianter.

Roliga lekar till 50-årsfest

Här listar vi några roliga lekar som både får gästerna att interagera och lära känna varandra och som garanterat bjuder på skratt!

 1. Quiz om personen: Sätt ihop ett roligt quiz som sätter gästernas kunskaper om den nyblivna 50-åringens liv på prov. Gör en lista med frågor som täcker olika årtionden, milstolpar och anekdoter från personens liv. Gästerna kan vara i olika lag och tävla om vem som känner födelsedagsbarnet bäst.
 2. Maskeradfest: Om personen har ett favoritårtionde kan ni be gästerna att klä ut sig i stil med det årtiondet. Det är ett fantastiskt sätt att få in lite nostalgi i firandet och resulterar dessutom i riktigt roliga bilder. Varför inte låta gästerna rösta fram kvällens bästa utklädnad?
 3. Musik och dans: Ingen födelsedagsfest är komplett utan musik och dans. Skapa en spellista som innehåller jubilarens favoritlåtar från olika perioder av personens liv. Ni kan även hyra in en DJ eller styra upp ett dansgolv med en blandning av klassiker och moderna hits för att hålla igång alla.
 4. Frågesport: Ni kan även hålla i ett quiz som handlar om de fem senaste årtiondena i stort, där ni avhandlar allt från popkultur till historiska händelser som har format det gångna halvseklet.
 5. Photobooth: Bygg upp ett fotobås med tillbehör som passar ihop med både 50-åringens personlighet och det tema ni har satt för festen. Det är ett fantastiskt sätt för gästerna att släppa loss och dessutom föreviga minnen från festen.

Photobooth

Den här fina ramen blir en perfekt inramning på ert fotobås. Skriv jubilarens namn med de medföljande bokstäverna och låt gästerna ta foton med mobilen eller engångskameror som du framkallar efter festen. Se mer och köp ramen här (reklamlänk).

photo booth ram
Klicka på bilden för att komma direkt till vimpeln.

Quiz 50-årsfest - gratis

Här hittar du några roliga quiz som ni kan låta gästerna tävla i, antingen för sig eller i lag:

 1. Finskt musikquiz
  En given succé på alla fester! Till en början kommer alla som inte har spelat det tidigare att se ut som frågetecken – men så fort de har förstått hur det fungerar kommer det bli en hård (och rolig) kamp om vinsten. Kort sagt så spelar du alltså covern som det finska bandet Eläkeläiset har gjort – och sedan originalet (om ingen redan har gissat rätt). Här hittar du finskt musikquiz.

 2. Gissa året
  Visa bilder av och beskriv olika historiska händelser, filmer, sånger och teknologiska innovationer. Gästerna ska sedan gissa vilket år varje sak inträffade.

 3. Filmquiz
  Citera kända filmrepliker och be gästerna att gissa vilken film de kommer ifrån. Detta kan vara en rolig och nostalgisk aktivitet som väcker minnen från olika filmer genom åren.

 4. Musiktext-quiz
  Skriv ut delar av olika låttexter och be gästerna att fylla i det saknade ordet. Välj sånger som representerar olika perioder av jubilarens liv.

 5. Resequiz
  Utmana gästerna med frågor om olika platser runtom i världen – gärna sådana som jubilaren har en relation till (som kan vara såväl positiv som negativ). Frågorna kan till exempel handla om landmärken, kulturella fakta och geografi av olika slag.

Mogen hy: Så gör du en snygg festsotning på nolltidBrand logo
Mogen hy: Så gör du en snygg festsotning på nolltid
Annons