Trendar: InredningMat och dryckResor

Allt om nyhetsankarna på TV4 – från Ulrika Nilsson till Bengt Magnusson

24 maj, 2021 
AvJohanna Bengtsson
FotografTT, INSTAGRAM
Nyhetsuppläsare Tv4 Ulrika Nilsson, Johan Macéus och Matilda Boza
Vi ser dem i tv-rutan varje dag. Men vad heter egentligen TV4:s nyhetsankare, och vilka är dem? Här får du reda på allt om nyhetsuppläsarna!
Annons
Svenska programledarna då och nuBrand logo
Svenska programledarna då och nu


En har synts i rutan i över 20 år, en är delvis pensionär och en är ett nytt stjärnskott i teamet. Vi pratar om nyhetsuppläsarna på TV4. De vi ser och lyssnar till, men som vi egentligen inte vet särskilt mycket om.

Vilka är dem? Hur hamnade de på TV4? Vi har tagit reda på massor av intressant fakta om nyhetsankarna!

Här är nyhetsankarna på TV4

Anna Lindmarker

Anna Lindmarker
Anna Lindmarker.

Anna Lindmarker har arbetat på TV4-Nyheterna sedan 1997. Hon är dotter till utrikeskorrespondenten Ingmar Lindmarker och hon växte därmed upp i både Moskva, New York och Washington. Under gymnasiet började hon själv att frilansa som journalist och efteråt läste hon på Poppius journalistskola.

Annons

Hon har jobbat på lokalradio på flera stationer och 1989 började hon som nyhetsankare på SVT:s Aktuellt för att åtta år senare börja på TV4.

I en intervju med Expressen uttrycker Anna hur mycket hon trivs på TV4.

– På TV4 får vi uttrycka oss och klä oss mer personligt. Jag tror att det är lyckat. När du talar om allvarliga ämnen behöver du inte ha bara svart och grått på dig och när situationen tillåter kan du unna dig ett leende.

Förutom man och barn bor Anna också med omplaceringshunden Plexus, en 68 kilo tung leonberger.

Bengt Magnusson

Bengt Magnusson
Bengt Magnusson.

I över 45 år har Bengt Magnusson jobbat som journalist och med sin säregna röst han har blivit en av Sveriges mest kända tv-profiler. Bengt ledde den allra första 22.00-sändingen någonsin av Tv4-Nyheterna. Han har också setts i rutan tillsammans med Malou von Sivers i Nyhetsmorgon och i Vem vill bli miljonär.

Annons

2015 drabbades Bengt av cancer och flera gånger har han lett tv-galan ”Tillsammans mot cancer”.

– Hade jag fått min testikelcancer för fyrtio eller femtio år sedan så hade jag inte varit med och lett den här galan, sa Bengt Magnusson till Nöjesbladet inför att han skulle leda sin tredje direktsända cancergala.

Sedan 2016 jobbar Bengt Magnusson halvtid på TV4 och resten av tiden är han pensionär.

Ulrika Nilsson

Ulrika Nilsson
Ulrika Nilsson.

Ulrika Nilsson är en av de kvinnliga nyhetsankarna i TV4 som vi har sett längst i rutan, i hela 25 år. Under 90-talet var Ulrika Nilsson en av programledarna i Nyhetsmorgon. Ulrika flyttade därefter till USA och jobbade under många år som nyhetsankare på CNN International, innan hon kom tillbaka till TV4.

Annons

En händelse som uppmärksammats stort kring Ulrika är den stalker som förföljde henne och skickade hundratals mail. Vid ett tillfälle tog han sig också in på hennes arbetsplats på TV4. 2005 dömdes mannen till rättpsykiatrisk vård för olaga hot och ofredande.

– Jag har haft någon som förföljde mig, den personen fick vård sedan. Det är inget som påverkar mig i dag, men det var obehagligt då, säger Ulrika i en intervju med Expressen efter att mannen fick sin dom.

Ulrika Bergquist

Ulrika Bergquist
Ulrika Bergquist.

SR Jönköping, SR Sjuhärad, SR Kronoberg och Musikjournalen i P3 är några av radiokanalerna som Ulrika Bergquist jobbade sig igenom innan hon tillslut hamnade på TV4-Nyheterna 2007. Hon gjorde även ett halvårs inhopp på Nyhetsmorgon när Tilde de Paula var ledig. De senaste åren kan man se Ulrika som programledare på Ekonominyheterna, samt 19- och 22-Nyheterna.

Annons

Ulrikas favoritprogram på tv är partisk nog just TV4-Nyheterna, men ”förutom det och Kalla Fakta följer jag allt med Filip och Fredrik” skriver hon själv på sin profilsida på TV4:s hemsida.

Där går det också att läsa att Ulrika misstänker att hon är ansiktsblind, något som bidrar till en stor fobi. ”Det är läskigt att mingla i en blandning av obekanta och avlägset bekanta eftersom man förväntas kunna skilja ur och känna igen de senare vilket ibland kan vara svårt i ”fel” miljö”, skriver Ulrika.

Johan Macéus

Johan Macéus
Johan Macéus.

Det är oftast framför kameran som vi ser nyhetsankaren Johan Macéus. Men åren dit har innehållit flertalet jobb även bakom kameran. Johan titulerar sig idag både programledare, redaktör, producent och programutvecklare. Han är den enda av TV4:s nyhetsankare som har en egen fullmatad hemsida om alla sina år i branchen.

Annons

Där går att läsa att Macéus började som DJ med ett stort musikintresse, vilket ledde in honom i radion, och vidare till tv-rutan. Han har även ett stort motorintresse vilket gjort att han bland annat producerat och programlett ett motormagasin för SVT, producerat Mera Motor och STCC.

Under flera år tillhörde Johan det ”kreativa teamet” på Titan Television och arbetade fram bland annat 112 – på liv och död, Ung & bortskämd, motorprogrammet Gran Turismo och Bukowskis.

Matilda Boza

Ett av de nyaste tillskotten i TV4-familjen är Matilda Boza. Hon är 29 år gammal och bor tillsammans med sin make i Stockholm. Boza, som främst är nyhetsankare i TV4-nyheterna syns allt oftare även i Nyhetsmorgon. Matilda är aktiv på sociala medier och främst på Instagram där hennes nära 5000 följare får följa med in i TV4 studion.

Tidigare i år skrev Femina om Matildas tuffa kamp kamp mot covid-19, som gjorde att hon hamnade på sjukhus.

Annons

”Alla kan drabbas! For en manad sedan testade jag positivt for covid-19. Efter flera dagar med hog feber fick jag aka till akuten med tung andning”, skrev hon då på Instagram, till en bild på sig själv i sjukhuskläder.

Här kan du läsa mer om Matildas insjuknande och tillfrisknande efter corona.

Thomas Ritter

Thomas Ritter
Thomas Ritter.

Thomas Ritter har jobbat med nyheter på Sveriges Radio, SVT, tyska RTL och nu TV4. Thomas är utbildad på JMK i Stockholm och har jobbat länge i radio som programledare för bland annat Front i P3, P3 Nyheter, Lantz i P3 och Ritter i P3.

Faktum är att han var en av dem som startade upp P3 Nyheter en gång i tiden. Han har även blivit ett ansikte för programmet Saknad i TV4 där man letar efter försvunna personer.

Annons

Rania Shemoun Olsson

Rania Shemoun Olsson har jobbat på kanal 12 i Karlstad med både sport, nöje och matprogram. Efteråt gick hon vidare till TV4Värmland innan hon 2010 kom till TV4-Nyheterna, Nyhetsmorgon och även serien Spårlöst.

Rania har nära 18 000 följare på Instagram och hon väljer ofta att påa sina Nyhetssändningar innan hon syns i rutan.

Anders Kraft

Anders Kraft
Anders Kraft.

Anders Kraft studerade journalistlinjen på Skurups Folkhögskola och gick via TV4 Halland till Nyhetsmorgon där han var 2005-2012. Han har varit på TV4-Nyheterna sedan 2012.

Annons

Anders Kraft tillhör Långarydssläkten, som har världens största dokumenterade släktträd. I samma släkt ingår även andra kända ansikten som artisterna Joakim Thåström, Titiyo Jah och Magnus Carlsson samt fotbollsspelaren Tobias Hysén och politikern Mikael Odenberg.

Anders Kraft uttalade sig rasistiskt

Anders Kraft uppmärksammades när han hamnade i blåsväder efter ett uttalande under 2019. I en nyhetssändning efter ett avsnitt av Kalla Fakta om rasprofilering sa Anders:

”Om jag ser blonda grabbar köra runt i en stor, dyr ”Merca” tänker jag bortskämda skitungar som kör pappas bil. Om jag ser unga mörkhyade killar köra runt i en likadan bil tänker jag kriminella. Det betyder att jag rasprofilerar. Det är inget jag är stolt över, men till skillnad från svenska polisen så erkänner jag att jag gör det,” sa han i sändningen. Det skriver Aftonbladet.

Senare fälldes TV4 av Granskningsnämnden på grund av Anders Krafts uttalande, som han efteråt bad om ursäkt för.

Källa: TV4

Annons