En riktigt bra bok är en uppskattad present för alla åldrar. Här har vi valt ut 12 böcker att krypa upp i soffan med i vinter.

Läsa högt tillsammans

Att få läsa för och med barnen är en sällsam gåva. Och förutom platta paket kan man också ge bort ett häfte med ”läscheckar”, stunder av gemensam läsning!

Smärtsamt vackert och viss tröst trots allt

Sara Stridsberg har tillsammans med illustratören Sara Lundberg gjort vad de beskriver som en ”liten syster” till Stridsbergs otroliga roman Beckomberga – ode till min familj(Albert Bonniers Förlag). I Dyksommar (Mirando) är Zoes pappa en dag bara borta. Han har blivit sjuk i själen och måste vara kvar på det stora sjukhuset länge. Pappa orkar inte ens med besök, men Zoe fortsätter åka till sjukhuset ändå. Där möter hon simmerskan Sabina, som blir hennes vän. Berättelsen och figurerna är alltså desamma som i Beckomberga, men skildras med det lilla barnets blick. Läs mer och köp den här. (reklamlänk från Adtraction)

Ny arena för Lars Lerin

Barnens bokvärld har Lars Lerin tidigare inte stigit in i konstnärligt, men nog känns det väldigt naturligt att han nu är här. Trollet är inte hemma (Bonnier Carlsen) är hans första barnbok, en berättelse i ord och akvarell där Lars går på en promenad tillsammans med sonen Rafael och katterna Mimi och Silling. Rafael kikar in genom den öppna källardörren och försöker ropa på trollet. Ingen svarar, kanske ligger det och sover. För visst får man tro att det bor ett troll i källaren, eller i skogen. Man får tro på precis det man vill. Läs mer och köp den här. (reklamlänk från Apprl)

För de lite äldre barnen

Om en ovanligt sen sommar då barndomen tar slut handlar Oskar Kroons Vänta på vind (Brombergs). Vinga är en flicka som drömmer om havet och får tillbringa sommaren hos morfar på ön. Där känns det plötsligt avlägset hur mamma går hemma och är ledsen för att pappa har flyttat för gott. På ön finns i stället en flicka i svart hatt, Rut heter hon. När Vinga möter henne börjar någonting nytt. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Adtraction)

Julklappsböcker till alla barn

Att ha levt lite längre innebär också att alla åldrar finns i oss. Bär dem varsamt och – om du får möjlighet – ta chansen att reflektera tillsammans med någon yngre.

Blir vi någonsin klara med vår historia?

Lena Einhorn trodde att hon kunde sin egen historia, sin barndom. Men en omskakande kärlekshistoria satte på nytt allting i rörelse. Under arbetet med modersporträttet Ninas resa (Prisma) finner hon efterlämnade brev mellan föräldrarna och klotter i gamla böcker. Med hjälp av materialet började hon långsamt bena upp inte bara sin mors liv, utan också sitt eget livs mysterium. Resultatet blev boken Den tunna isen (Norstedts). Generöst och med sedvanlig litterär kvalitet delar Lena Einhorn med sig till oss läsare. Läs mer och köp här. (reklamlänk från Apprl)

En samling att äga och älska

En samling av nio bilderböcker som räcker länge, länge. Ulf Stark – sagosamling (Bonnier Carlsen) är en på alla sätt fin gåva att användas av små och stora tillsammans.

Humor och dödligt allvar, jaguarer, brorsor, hundar och det stora världsalltet – Ulf Starks författarskap täcker in hela livet och är perfekt för fina stunder med ett litet barn. Läs mer och köp här! (reklamlänk från Adtraction)

Att våga lyssna är den bästa gåvan

Titt som tätt slår det mig hur jag själv pratar och pratar, men kanske inte alltid lyssnar. Att ändra beteende är en strävan; du blir aldrig färdig, men läsandet är bästa träningen i att lyssna och försöka förstå. Ofta uppmanar vi de yngre att lyssna på äldres erfarenhet, men självklart gäller även det motsatta. I Känn ingen skam av Lina Rask (Lava) berättar en ung kvinna om sitt liv. Hon tar bladet från munnen för att andra ska göra det samma – och absolut ingen ska skämmas. Läs mer och köp här! (reklamlänk från Apprl)

Bästa böckerna till bokslukare

Se fram emot sköna helger med två starka läsupplevelser och en coffee table som lockar fram barnasinnet.

Mörker och skönhet sida vid sida

När Esther möter den äldre kvinnan Rut är det som en skänk från ovan. Esther är vilse efter att ha brutit upp från en destruktiv relation och saknar sin son något våldsamt de helger han inte är hos henne. Under promenaderna till en gammal ek på en äng vid vattnet möter hon första gången Rut. Och eken står där än av Sofia Lundberg (Forum) är berättelsen om vad som händer sedan, en berättelse med oanade vändningar. Läs mer och köp här.  (reklamlänk från Adtraction)

Kritikerhyllad debut

Mmm … Manhattan, förlagsvärlden och komplicerad kärlek, det börjar bra i Lisa Hallidays tokhyllade debutroman Asymmetri (Norstedts). Addera därtill ingredienserna makt, ojämlikhet och västvärlden kontra Mellanöstern och du har en riktigt intressant blandning. Allting börjar med en fråga på en parkbänk och sedan är det bara för läsaren att hänga med. Läs mer och köp här.  (reklamlänk från Adtraction)

Handbok för vuxna till barnens magiska värld…

… så lyder undertiteln till Sofia Vusir Jansson och Nathalie Myrbergs bok Hidden places (Bookmark), en sällsamt vacker bok om kreativitet, återbruk och idéer att förverkliga. Den får mig att tänka på Kristian Gidlunds ord ”Paradiset kan vara en plats på jorden. Äventyret väntar, om ni bara vill.” Visst kan livet ibland vara en vacker saga och barnen är som alltid våra allra bästa vägvisare. Även för oss vuxna som inte anser oss vara ett smack pyssliga är den här boken ljuvlig. Läs mer och köp den här!Br (reklamlänk från Apprl)

Bra böcker till tonåringen

Lika vilsen som man kan känna sig under tonåren (och för all del genom hela livet!) lika vilsen kan man bli i djungeln av ungdomsböcker. Kära unga du, här får du klappar att växa av och med!

Med respekt för allt levande

Okej, titeln Vem bryr sig? (Forum) känns möjligen lite missriktad, inte minst efter senaste tidens demonstrationer för klimatet som samlat miljontals människor. Sällan har det blivit mer uppenbart att väldigt många bryr sig. Men youtubern Therése Lindgrens val av titel är förstås mer retoriskt, och innehållet i hennes bok är en tankeställare om djurens situation såväl som en berättelse om hennes väg till att bli vegetarian och vegan. Om Lindgren menar att vi alla behöver bli veganer? Inte alls. Det handlar om att visa största omsorg om allt liv på jorden – djurens och vårt eget. Läs mer och köp här! (reklamlänk från Adtraction)

Harry Potter-frossa

För den som ännu inte blivit biten eller för den som redan är fast, men vill ha sju nya vackra omslag av Molly Moss eller den senaste illustrerade utgåvan (med magnifika illustrationer av Jim Kay) så är årets julgåva given. I år är det 20 år sedan J K Rowling gav ut den första Harry Potter-boken och det firar Rabén & Sjögren stort. Låt succén fortsätta! Läs mer och köp här!  (reklamlänk från Adtraction)

Att stå stadigt i en kraftig vind

Upprinnelsen till Dom som stod kvar (Natur & Kultur) kom när författaren Thord Eriksson lärde känna en sjuttonårig afghansk kille vid namn Aria som fått avslag på sin asylansökan. Där och då väcktes hans engagemang för ensamkommande och boken handlar om dessa unga människor – men också om de vanliga svenskar – gode män, familjehemsföräldrar, lärare, socialarbetare, kuratorer, fotbollstränare – som tar ansvar och försöker göra det svåra lite mindre svårt. Läs mer och köp här! (reklamlänk från Apprl)

AV ELIN EKLÖF

Läs även: 
28 perfekta julklappsböcker att önska eller ge bort

Därför måste du läsa dessa 3 böcker av Sara Danius

Tryckta böcker bättre än e-böcker när du läser för barn