Trendar: InredningMat och dryckResor

Saker restaurangpersonalen stör sig på att du gör

22 jun, 2021 
AvEmma Castman
Kvinna på restaurang ler och blickar ut
Tänker du på vett och etikett när du besöker en restaurang? Om svaret är nej rekommenderar vi dig att läsa vidare. Det finns nämligen flera exempel på uppföranden som inte uppskattas av personalen.
Annons
TV: Popcornsallad - Så gör du den trendiga maträttenBrand logo
TV: Popcornsallad - Så gör du den trendiga maträtten

Vissa besöker restauranger ofta, andra mer sällan. Oavsett frekvensen på dina vistelser finns det etikettsregler som alla bör följa. Här listar vi sju exempel på opassande saker restauranggäster ofta gör – och som retar gallfeber på personalen som jobbar där:

1. Du gör om menyn

Vissa gäster har ett behov av att göra om restaurangmenyn – oavsett vad den innehåller, och hur många rätter det finns att välja mellan. Lök ska bort, kryddor ska bytas ut och diverse ingredienser ska adderas. Förolämpning mot kocken som lagt ner tid och energi på att skapa en varierad och tilltalande meny? Ja, faktiskt.

2. Du beställer från en annan servitör

Servitörer har ofta specifika bord de ansvarar för. När en gäst då kallar till sig närmsta personal för att addera något till sin beställning blir det lätt rörigt. Beställ alltid av servitören du blir tilldelad. Ser du inte personen i fråga kan du så klart be en annan från personalen att säga till din servitör.

Annons

3. Du slår dig ner på valfri plats

Rusa inte in på restaurangen och slå dig ner vid första bästa bord. De flesta restauranger har redan en plan för var ni ska sitta, och den planen grundar sig i hur stort sällskapet är, vilka andra bord som är bokade och vilka gäster som kommer sen. Invänta därför personal och se var ni blir placerade. Trivs du inte med bordet du blivit tilldelad kan du snällt be om möjligheterna till att byta.

4. Du kräver att få dela upp notan på plats

Det är absolut inget problem att dela upp notan, bara ni är tydliga med att det är er plan från början. Annars blir det nämligen krångligt för servitören. Kommer ni ändå på att notan ska delas i sista stund är det önskvärt om någon av er kan betala hela beloppet på restaurangen och att resterande gäster sedan gör sig skuldfria via Swish.

5. Du hälsar inte på personalen

För att ditt restaurangbesök ska bli så trevlig som möjligt krävs det att både du och personalen agerar på ett hyggligt sätt. Trots det är det förvånansvärt många som inte säger hej till servisen när de anländer och i stället behandlar dem som luft. Gör om, och gör rätt! Hälsa med ett leende – då blir allt mycket trevligare.

Annons

6. Du är elak

På tal om att inte hälsa på personalen… Det finns (tack och lov) fler trevliga gäster än otrevliga, men ändå. Att vara elak mot människor som gör allt för att du ska ha det bra är inte okej. Är du inte nöjd med maten, säg det – men med trevlig ton. Hade du uppskattat ett annat bord, säg det – men med trevlig ton. Önskar du att servicen vore annorlunda, säg det – men med trevlig ton.

7. Du låter dina barn göra som de vill

Självklart ska barn få följa med på restaurang, det är både roligt och givande. Men glöm inte att tänka på de andra gästerna! Spring mellan borden, gapigt skrik och kladdigt bordsskick uppskattas inte av alla.

Artikelinspiration: Buzzfeed, Blomberg city lab

Foto: TT

TV: Se 7 saker restaurangpersonalen stör sig på att du görBrand logo
TV: Se 7 saker restaurangpersonalen stör sig på att du gör
Annons