Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

12 saker kabinpersonalen stör sig på att du gör på flyget

07 maj, 2021 
AvNina Nyström
flygvärdinna
Hur står det till med vett och etikett på planet egentligen? Sådär, enligt kabinpersonalen... Här är tolv vanliga arbetsmiljöproblem som ibland faktiskt bara beror på brist på folkvett. Vilka saker har du gjort dig skyldig till?
Annons

5 saker flygpersonalen stör sig på att du görBrand logo
5 saker flygpersonalen stör sig på att du gör

Flygbranschen har förändrats en hel del det senaste året, och få av oss har flugit särskilt mycket, vilket ju varit bra för miljön. Snart kommer det dock med stor sannolikhet att dra igång igen, och då kan vi passa på att gå igenom lite vett och etikett på planet inför det. Här är några saker som varken uppskattas av personalen eller av dina medpassagerare:

Du ignorerar kabinpersonalen

Detta tillhör vanligt hyfs. När personalen välkomnar dig ombord hälsar du trevligt tillbaka, oavsett hur trött eller grinig du känner dig för att du var uppe tidigt eller flighten var försenad.

Du tar upp hela bagageutrymmet – och stör andra genom att stöka runt där

Bagageutrymmet är till för handbagaget, inte för en massa annat som du bär med dig. Lägg dina övriga prylar under stolen som alla andra, och håll koll på dina saker så att de inte väller ut i gången. Förbered gärna innan du går på planet så du har det du vet att du behöver nära till hands. Då slipper du fara upp och ner så ofta och stöka i bagageutrymmet.

Annons

Du frågar efter onödiga saker under säkerhetsgenomgången

När personalen går igenom säkerheten är det inte läge att bombardera med frågor. Vänta tills det är klart innan du ber om något eller vill ha något förtydligat.

Du går på toaletten precis före start och landning

Ibland har man såklart inget val, men försök planera dina toalettbesök så att det blir smidigare för kabinpersonalen.

Du tar av dig skorna

Visst kan man vilja ta av sig skorna under en långflygning – men försök att ha så fräscha fötter, strumpor och skor som möjligt. Andra vill inte känna hur lukten av din fotsvett sprider sig i kabinen.

Du sätter upp fötterna på armstöden och på den som sitter framför

Vi vet absolut, det GÅR inte att sitta skönt i en flygplansstol. Men om den som sitter på raden bakom håller på och sparkar och bökar är det ännu oskönare... För att inte tala om ofräscht.

Rachel i Vänner flyger
Var trevlig mot dina medpassagerare...

Du dricker för mycket

Fulla passagerare som är otrevliga mot medresenärer och ställer till med bråk, eller däckar så de är stört omöjliga att få av planet är inget ovanligt. Visst kan det vara trevligt att fira in semestern med en drink eller två, men sen kan du vänta tills du är framme och kan sköta ditt utan att riskera att störa andra.

Annons

Du gör inte som du blir tillsagd

Det är oskönt för alla att fälla upp sätet långt före landning, alla vill ha iPaden påslagen och så vidare. Men om alla ska ha specialbehandling måste kabinpersonalen lägga massor med tid på att påminna alla som små barn. Gör som du ska så går allt fortare.

Du ber om att få sitta i första klass

Bara för att det finns en tom stol i första klass är den inte avsedd för dig, du får betala precis som alla andra.

Du ringer på klockan för onödiga saker

Tryck inte på knappen som tillkallar personal för struntsaker. De har annat att göra än att hjälpa dig med lite skräp. Och nej, juiceskämtet är inte kul.

Du struntar i att spola på toaletten

Tydligen inte helt ovanligt. Nog för att det låter oerhört högt, men man spolar efter sig. Punkt.

Du går med i 10 000-metersklubben

Kommentar överflödig.

Ps: Här bjuder en flygvärdinna på roliga klipp från hur livet uppe i luften kan vara...

Foto: TT

Inspirerat av: Insider

Annons